7 befektetési tipp, ötlet 2016 -ra – 1. tipp

Ebben a cikksorozatban olyan befektetési ötleteket olvashatsz, melyekbe érdemes lehet a megtakarításaidat elhelyezni. Bele is fogsz látni a jelenlegi gazdasági helyzetbe. Nem fogok semmilyen száraz infót leírni, csak a nyers tényeket. Amennyiben érdekel az adott befektetés, akkor nézz utána, hívd fel a brókered… Tavalyi összeállításban kiemeltem az orosz részvényeket, azon belül is a Sberbank volt a legnagyobb kiszemelt, ami szép profitot is hozott 2015-ben. 51%-os profitot el lehetett vele érni, sőt még többet is.

A 2016-os év befektetési tippjében az első helyen újra a Sberbank áll. Mivel még messze van attól a szinttől, ami a reális árfolyama lenne. Miután a Moody’s hitelminősítő negatívról stabilra változtatta Oroszország besorolását, sokkal vonzóbb befektetési célpont lett. Ez azért is fontos, mert az oroszok nemcsak az ukrajnai konfliktushoz kapcsolódó szankciók miatt kerültek gazdasági hátrányba, hanem az alacsony olajár sem tesz jót a gazdaságnak. A gyenge rubelről pedig még nem is beszéltünk. Az előbb felsorolt tényezőket a piac már rég beárazta az árfolyamba, a tőzsde indexbe is, így ezektől nem kell félnünk. Igaz így leírva, és elolvasva lehet, hogy nem győzött meg téged, miért is érdemes orosz részvényeke, vagy a Sberbankba fektetni.

A részvények ebben az évben átlagban 13%-ot emelkedtek, ami nem is rossz, de előtte extrém nagy esést szenvedtek el. Az orosz recesszió jelenleg stagnál, igaz ebben az évben 2%-kal nőtt a szegénységi ráta, de ez betudható az olajárak drasztikus csökkenésének, és a gyenge rubelnek. Azon nem lepődtem meg, hogy a befektetők ennek ellenére vásárolták az orosz papírokat, elvégre áron alul tartókodnak.

Furcsa, de pont az  oligarcha típusú berendezkedés az, ami most nagyot lendít azon, hogy a Sberbank 2016 -ban is egy jó befektetési célpontként került megjelölésre a Minner tőzsde rovatában.

Az alábbi grafikonon is láthatod, hogy még mindig nagyon alacsony áron tartózkodik a Sberbank árfolyama. Ez az amerikai dollárra átkonvertált OTC részvény (SBRCY), ezen érdemes kereskedni, ha valaki szeretne a részvényből venni, egyszerűbb is megvásárolni, mint az orosz tőzsdén kereskedni. Számításaim szerint 8 dollár fölé is mehet 2016-ban a részvény, kockázat van benne, de nem több, mint bármely más részvénynél. Így is 2 számjegyű profitot lehet elérni, 20-30% profit van benne.

sberbank2016

Mibe érdemes még befektetni? Itt a 2016- os lista:
7 befektetési tipp, ötlet 2016 -ra – 1. tipp – Orosz részvények
7 befektetési tipp, ötlet 2016 -ra – 2. tipp – Te sem akarsz kimaradni a startup buliból?
7 befektetési tipp, ötlet 2016 -ra – 3. tipp – Ingatlan befektetési alap
7 befektetési tipp, ötlet 2016 -ra – 4. tipp – Unicum
7 befektetési tipp, ötlet 2016 -ra – 5. tipp – Indexek
7 befektetési tipp, ötlet 2016 -ra – 6. tipp – Forint, akarom mondani euró

Fotó: Alexandre Dulaunoy/Flickr

 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!