KezdőlapGazdaság és üzlet7 dolog, amit okosítani tudsz a lakásodban, házadban. Kiderül, kell-e neked okosotthon

7 dolog, amit okosítani tudsz a lakásodban, házadban. Kiderül, kell-e neked okosotthon

-

Az okosotthonok egyik legfontosabb ismérve az, hogy egy kézben, egy platformon tudjuk összefogni a lakás különböző “funkcióit”. Eddig is volt már rá megoldás, hogy mondjuk távirányítóval irányítsd a redőnyöket. Most viszont már nem nagy költség egy rendszerre kötni a házat. Így például egy applikáción keresztül (vagy akár a lakásban egy központi kijelzőn) a mobilunkon vagy számítógépünkön tudjuk vezérelni a házunkat. Az automatizációnak köszönhetően pedig akár előre be tudjuk programozni például a fűtést. Tudtad, hogy már Mark Zuckerberg is foglalkozott a témával? Mark Zuckerberg saját okosotthon-projektjében teljesen okosította a lakását, sőt, a Vasember szuper intelligens személyi asszisztensét szerette volna megteremteni, vagy legalább ahhoz hasonlót megvalósítani. Ez részben sikerült is neki. A nevére kattintva el tudod olvasni a cikket. 7 dolog, amit te is el tudsz képzelni, hogy felokosítod a lakásodban:

  1. Fűtés/hűtés. A fűtés része az izgalmas. Mivel ezzel még spórolni is tudsz, ami máris még vonzóbbá teszi az smartosítást.
  2. Világítás. Szerintem ezt el tudod képzelni. Bár talán ez a legkényelmibb funkciója. Én arra használnám, hogyha nem vagyunk otthon, akkor is néha felkapcsolódjon, még picit betörő-elrettentő funkciót is bírna így.
  3. Redőnyök, ablakok. Nyáron a nagy melegben reggel szeretnél szellőztetni? Vagy a munkában vagy, és látod, hogy otthon éppen esik az eső, és lehűlt a levegő? Máris egy gombnyomással ki tudod nyitni az összes ablakot bukóra, vagy kijelölöd, melyiket nyissa ki. Illetve automatizálni is lehet, hogy például reggel 5:45-től 6:30-ig nyissa ki bukóra. A védelemről pedig egyébként is gondoskodik a rendszer.
  4. Zene, TV, házi mozi. Elindul a kávégép, és máris megszólal a rádió…ehhez hasonló megoldásokra gondolj.
  5. Biztonság, mozgásérzékelők, kamerák. Még azt is meg tudja mutatni egy ilyen rendszer, hogy melyik ablaknál történt esetleges behatolás, mozgás…
  6. Egyéb eszközök. Pl. kávéfőző. Képzeld el, este beleteszed a kapszulát a gépbe, vagy belerakod a kávét, és reggel automatikusan lefőzi a gép, összehangolva az ébresztőddel. Igen, ez bizony kényelmi dolog, de miért ne?
  7. Bármi, amit rá tudsz kötni. Akár a kisállatodnak az etetőjébe is adagolja az ételt. Vagy az itatójában egy szint alatt újratölti a vizet…. De bármit valójában rá tudsz kötni az okosotthonodra.

További inspirációért nézd meg a videót! Alatta pedig még néhány link, hogy tovább olvass a témában. Ehhez kapcsolódó tartalmak:

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek