péntek, január 15, 2021

7 Érdekes tény a 100 éves Coca-Cola üvegről

Elvileg hétfőn volt 100 éves a Coca-Cola palackja, gyakorlatilag több dátumhoz is kötik, de a legtöbben november 16-ai dátumot tartják számon. Tehát tegnap lett 100 éves a Coca-Cola palack. A különleges palack gyártására azért volt szükség, mert sok volt a Cola hamisító, és ezzel szerették volna megkülönböztetni (ezzel már le is lőttem egy tényt). Mindegy is, a 100 év így is a lényeg. Nem de? Olvasd el a 7 tényt, illetve utána folytatom a cikket.

1. tény:  A mai is használt palackot a The Root Glass Company alkotta meg. Az üveget a kakaóbab formája, körvonala inspirálta.

2. tény: 1915-ben kezdték el gyártani ezt a formát, mely egyedülálló volt. Addig nem gyártottak olyan üdítős palackot, amit nem egyenes falú. A Coca-Cola úgy is adta le a rendelést, hogy olyan üveget szeretne, amit még sötétben is meg tud különböztetni mindenki a többi üdítőtől, aki csak hozzá ér az üveghez.

3. tény:  A Coca-Colát 1886-ban találta fel John Pemberton találta fel, gyomor gyógyászati céllal.

4. tény Melyik volt az első üdítő, ami az űrben járt? Nem is kérdés, Coca-Cola 1985-ben.

5. tény. Az Ok után a Coca-Cola a második legismertebb szó a világon.

6. tény. A Coca-Cola volt az első kereskedelmi termék, ami megjelent a Time borítóján. 1950-es borító így nézett ki:
cocacolatime

 

7. tény: A diétás kólát már 1982-ben bevezették.

+1  tény: Olvasd el itt a szövegben alul 🙂 Szerintem te is így érzed.

Az utóbbi azért is érdekes, mert sokan támadják a céget, hogy elhízást okoz az üdítőjük (erről itt is írtam), ami részben igaz is, de ma már nem csak ez a terméke az, ami meghatározza a márkát. Amire amúgy is figyelmeztetnek, az annál jobban kell nekünk, és a jellegzetes ízt nehéz is utánozni. 8. tényként akár azt is írhatnám, sokan úgy vélik más az íze Magyarországon, mint más országban (ami akár igaz is lehet), illetve sokak szerint más az íze a kis üvegesnek, mint a nagyobb palackokban lévőknek.

A Microsoft megújulása óta úgy tartom, hogy az elkövetkező 10 év a nagy multik megújulásáról szól. És ez vonatkozik a Coca-Colára, vagy a McDonalds-ra is. Jah igen, azt tudtad, hogy a Mekinek az üdítőn van a legnagyobb haszna? Ezt egy régebbi cikkben írtam le: 5%-a a bevételeinek az üdítőitalból származik, a 2 dolláros átlagáron eladott üdítő költsége 0,16 dollár, tehát 1250%-os haszonkulcsa van ezen. Kattints arra a cikkre is rá: 13 dolog, amit nem tudtál a McDonald’s-ról

Fotó: www.solidsmack.com
Forrás: Coca-Cola, BI, Joy

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Január 15-én lesz 20 éve, hogy elindult az online enciklopédia. Már több mint 55 millió szócikk található rajta, havonta 22 milliárdos nézettséget tud felmutatni. A Wikipédia adományokból tartja fenn magát, nincsenek rajta reklámok, bár a márkák is jelen vannak rajta.

MinnerInstant

A napokban nagyon népszerű lett a 444.hu egyik tartalma, ami a kiégésről szó. Igazán átfogó anyag lett, csak ajánlani tudom:

Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot – 444.hu

És itt vannak erről a Minner anyagai is:

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…

MinnerInstant

Alig 6 napja posztoltam arról, hogy Livermore egykori tanai szerint 30 000-ről 40 000-ig lazán el tud száguldani, mert lendületben van a bitcoin. És valóban. Érdemes elolvasni Jesse Livermore tanairól szóló könyvet, a címe: Egy spekuláns feljegyzései


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek