A Facebook nem költ reklámra. Láttál már olyan reklámot bárhol is, amit a Facebook fizetett?

A legnagyobb közösségi oldalnak már jó pár éve nem kell reklámra költenie. Megteszik helyettük az online/offline médiumok, újságok, sőt, még a cégek is. Na, de ehhez sok év kellett, illetve az elején bizony költöttek, nem is keveset marketingre.

A kezdetek: 2004-2005

Az elején természetesen ők is a személyes, telefonos vagy internetes megkeresést alkalmazták, amikor reklámozókat akartak bevonzani a Facebook-hoz. A felhasználókért valójában az elején  alig kellett küzdeniük, vagyis gyorsan több milliós felhasználósereg várta már a reklámozók megjelenését. A kezdeti ajánlatukról és a banner megjelenésekről ebben a cikkben írtam: A Facebook ezt az ajánlatot küldte ki 2005-ben a leendő reklámozóinak. Így szerezték az első szponzorokat.

Megjelentek a nagybefektetők, van pénz dögivel: 2008-2011

Válság ide vagy oda, a befektetők meglátták a lehetőséget a Facebook-bna. Az első befektetőknek köszönhetőben több tízmillió dollárt költöttek el marketingre. Itt volt fizetett PR cikktől elkezdve, sztárok becsalogatása a közösségi oldalra. Bizony, nem is gondolnád, de nem először és nem utoljára sütötte el azt a Facebook, hogy sztároknak fizet azért, hogy használják a közösségi oldalát.

2012 már reklám sem kell – de ide-oda fizettek azért

  • A tőzsdei bevezetés felér egy folyamatos marketing reklámmal is. A cégnek egyébként sokba kerül éves szinten az, hogy ott van a tőzsdén, de ez megéri nekik, mivel folyamatosan reklámot is kapnak ezáltal (tőzsdei portálok írnak róluk ingyen, tech újságok…).
  • Ezen kívül nem költenek nagyobb online megjelenésre. Legutóbb az élő videók megjelenésekor volt nagyobb kiadásuk, amikor nagyobb online portáloknak fizettek azért, hogy használják az élő videózást.
  • Ezeken kívül viszont 0 marketing költségük van, vagyis az 0, amit mi látunk. Természetesen nem látunk bele, hogy mennyit fizetnek egy-egy sztárnak, hogy fenn van az oldalon.
  • A legtöbb weboldalon ott vannak. Tudod, ahol lájk gomb van egy-egy tartalom mögött, vagy például beágyazott Facebook oldal doboz, ott bizony szinte a közösségi oldal is reklámozva van. Ezzel el tudta érni azt, amit a többi közösségi oldal csak nehezen.

Friss 2018 ősz

A Facebook hirdetésével találkozott egyik olvasóm (alább kép).

 

A Minner tőzsde rovatát támogató HotForex brókercégnél kereskedni tudsz a Facebook részvénnyel, alacsony költségek mellett. Ide kattintva be tudsz regisztrálni a céghez.

 

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!