A Google közösségi fuvarozó appot tesztel, nem az Uber félét, hanem tényleg közösségi

A Google a Waze mobilapphoz kapcsolódó RideWith nevű közösségi fuvarozó appot tesztel Tel-Avivban. Az igaz, hogy az Uber-hez hasonló lesz, de itt igazán kimeríti a közösségi fuvarozás, és a telekocsi fogalmát, mivel nem profitorientáltan vesznek részt a sofőrök. Míg az Ubert a sofőrök taxiként használják, vagyis bevételre szeretnének szert tenni, addig a RideWith az ingázókra épít.

Az applikáció kiszámolja azt is, hogy adott szakaszon mennyi benzinpénzt, illetve extra díjat (ami fedezi a minimális amortizációs értéket…) kell majd beleadnia az utasnak a közösbe. Tehát nem számol profittal. A Google ötletekísértetiesen hasonlít arra, amit én írtam le a 66. vállalkozás ötletben a Minneren, illetve az egyik Uberes cikkben.
Ezt írtam anno:

Na, de nézzük meg egy kitalált cég alapján, mi is lenne az a közösségi autózás városon belül, ami már nem taxi.

Indulokamunkaba.hu (kitalált cég)
Az indulokamunkába.hu weboldalra feltöltheted, hogy mikor mész autóval munkába, mikor indulsz milyen útvonalon… Beírod, hogy hol lehetnek beszállási pontok, és leírod, így mennyit kell fizetni a benzinbe az utasodnak. Így a környékeden lévők ki tudják használni ezt. Ők a benzinbe szállnak be, te eleve ugyanabba az irányba mész, nem ők hívnak, hogy menj ide-oda. És te sem profit orientáltan végzed ezt a tevékenységet. A Blablacar.hu-hoz hasonló lenne, csak külváros-belváros szakaszra, vagy városon belüli “ajánlatok” lennének fent a weboldalon.

Tehát láthatjuk, hogy a Waze programozói közel hasonló ötlettel álltak elő. Tévhit tehát az, hogy az Uber közösségi fuvarozó cég lenne, ezt bizonyítja most az is, hogy a Googlenek hiába van érdekeltsége az Uberben, így is egy teljesen új applikációt készít, mivel ténylegesen a közösségi fuvarozást szeretnék megvalósítani.

Ezeket a cikkeket ajánlom elolvasásra:
Még a Forbes is benézte az über Uber közösségi dolgot?
Indíts vállalkozást: 66. ötlet – Valódi városi közösségi fuvarozás – Uber feljavítva
Most akkor taxi az Uber? Vagy nem?

Forrás: Waze/Blog, CNNMoney

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!