KezdőlapGazdaság és üzletA Kasszás Erzsi videó megérte a CBA-nak? Sikeresnek mondhatjuk a marketingakciót?

A Kasszás Erzsi videó megérte a CBA-nak? Sikeresnek mondhatjuk a marketingakciót?

-

Az elmúlt 2 hétben szinte mindenki hallott a “Kasszás Erzsis” CBA-s reklámról. Akinek TV-je sincs, még ő is találkozhatott vele az online megjelenések miatt. Főleg, miután nagyon népszerű lett, sőt, virálisan terjedt a weben. Valószínűleg 1-2 hónap múlva már nem is emlékszünk Kasszás Erzsire, amennyiben a CBA nem folytatja (elvileg igen) a videókat. Vajon sikeres kampányról beszélünk?

A Fluimucil reklámban szereplő idegesítő Ábel sikere megihlette a CBA marketingeseit? Nézzük a tényeket:

  • 1,5 milliószor látták már a Youtube-on feltöltött reklámot (ingyen látogatottság)
  • a médiában annyi ingyen megjelenést szereztek, amit ha médiaajánlat alapján kellett volna fizetniük, több mint 10 millió forintra rúgna az összeg.
  • 1,1 millióan látták a Kasza Tibi FB oldalán a Kasza Taxis-Kasszás Erzsis videót (erre még kitérek). Továbbá 1,2 millióan a Kasszás Erzsi “paródiát”, amit néhány fiatal hölgy “készített” (valójában ez is a CBA alkotása)

A videó alatt folytatom, és kiderül, lejáratta-e magát ezzel a CBA vagy sem.

Jót tett a kampány a CBA-nak, vagy ártott a cégnek?

Először is a kampány még mindig tart. A marketingesek többsége kiakadt a reklámon, szerintük rontja a CBA imázsát. Igaz, abban mindenki egyetért, hogy a reklám azt a célját elérte, hogy beszélnek róla (ez viszont kevés ahhoz, hogy a sikerességet mérjük vele). Rengeteg média lehozta, például most én is foglalkozom vele.

A CBA tudta, mit vállal. Sőt, szépen meg is tervezett mindent. Szerinted véletlen a Kasza Taxis szereplés? Szerinted véletlen a fent is belinkelt lányok által készített paródia feltöltése Kasza Tibor oldalára? Bizony nem! Ebből is látszik, hogy tudta a CBA, hogy ki a célközönsége (Kasza Tibor követői). Egyet tudnod kel: ez a kampány nem egy kis célcsoportra szólt, hanem a tömegeknek (tehát nem a magasan kvalifikált rétegnek szól a Kasszás Erzsi reklám.) Minél nagyobb tömegnek szeretnél reklámozni, annál egyszerűbbnek kell lennie a reklámnak. Ebben az esetben még a virális terjedést is erősíteni szerették volna. Ez bejött. Figyelem! Ez nem egy imázs videó, ezt a CBA-sok is tudták, így is tervezték.

A CBA azt az egy dolgot akarta elérni, hogy mikor boltba mész, ők is eszedbe jussanak. Ezzel a kampánnyal elérték azt, hogy ott maradjanak a tudatodban. És igen, sajnos ezek a dolgok hatnak ránk. Figyelem, ők nem azoknak készítették a reklámot, akik soha be nem tennék a lábukat a CBA-ba, hanem olyanoknak, akik egy picit is hajlanak a vásárlás felé.

Összességében azt mondhatjuk, hogy bejött a CBA számítása, mivel láthatóan nagyon megtervezték az akciót. Sőt, egy virális marketinget irányítottak, ami nem könnyű. A következő 1-3 hónap forgalmából kiderül, hogy mennyire volt hatékony a kampány. Ha a ráfordított költséget nézzük, akkor valószínűleg pozitív eredmény fog kijönni.

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek