A koronavírus teljesen felborítja a hazai kereskedelmet. Lehetőség a régiós gyártóknak! – friss

A Made in China felirat biztosan ismerős lehet, a termékek 70%-án ez a címke fityeg. De még a régiós gyárak is függnek a kínai termékektől, mert a gyártáshoz az alapanyagokat onnan szerzik be. Tehát azt se lehet mondani, hogy csak a Kínából jövő termékek forgalmát érintik a koronavírus miatti leállások. Óriási készletezési problémával szembesülnek már most a magyar kereskedők is. Több hónapos csúszások várhatóak, ami igazán megedzi a kereskedőket (legyen az online vagy offline kereskedő). Már most több Minner kereskedő jelezte, hogy a csúszások miatt alternatív beszerzési helyeket kell keresnie, sőt néhányan reagáltak is, hogy teljesen jogos volt az a felvetés, neki kell még a konkurencia előtt lépnie (akár olyan trükkel is, hogy felvásárolja a készletet és árat emel). De a régiós gyártók is nehéz helyzetben vannak, mert sok alapanyag vagy alkatrész Kínából származik, tehát a gyártásra is hatással van (még ha régiós is).

Az USA-ban például elfogytak az NHL-ben a jégkorong ütők, 4 nagy gyártó látja el ütőkkel az NHL csapatokat, ebből 3 Kínában gyártja, a 4. Mexikóban. Utóbbi már jelezte is, hogy képes pótolni a kieső kínai szállítmányokat. Látod feljönnek az alternatív megoldások, sőt a régiót is erősítheti (Index).

A cikk szerzője Csépe Gábor kínai import szakértő, aki aktívan importál termékeket (sőt gyárttat is), továbbá ő a MinnerAkadémia kínaiimport képzés oktatója.

A legutóbbi podcast-ben mindenkit nyugalomra intettünk és akkor még nem tűnt akkora gondnak a kereskedelem szempontjából a dolog, mint ahogy ma február 12-én látjuk azt.

Nagyon sokféle információt kapunk, az egyes gyárak különböző időpontokban indulnak újra. A hivatalos válasz eddig február 10. volt, de mint kiderült, ez csúszik. Csak nagyon kevesek tértek vissza a munkába, a többiek 17-ét mondanak leghamarabbi időpontnak vagy még későbbit. Sőt, van olyan is, aki márciust mond.

Mit jelent ez?

Nos, az egy dolog, hogy most ebben a percben nem zajlik termelés és készterméket sem tudunk küldetni. Ez ugye nyilvánvaló. Nem tudjuk még, hogy mekkora lesz pontosan a leállás és mekkorák lesznek a csúszások, de egy biztos: most még érkeznek a holdújév előtt feladott áruk. Azonban másfél-két hónap múlva, a most NEM feladott áruk bizony NEM is fognak megérkezni. Na akkor lesz majd a gond. Hiányok minden területen, amelyik kínai importban érintett.

Érdemes lehet erre felkészülni, előre gondolkozni

 • és nem kis haszonnal elkótyavetyélni a mostani készleteket, sőt, még beszerezni mellé puffert importőröktől, ha lehetséges. A kieső forgalmat, profitot át kell hidalnod. Vagy legalább csökkenteni a veszteséget!
 • Később pedig, ízlés szerint adhatjuk őket drágábban is. Mielőtt valaki megszól ezért (és nem is fogok magyarázkodni most a hozzászólásokban) – kereslet-kínálat van, ezt el kell fogadni. Bukunk az egésszel így is eleget. Ez a kereskedelem. Amiből hiány van és nagy az igény rá, annak magasabb az ára. Még a cserekereskedelemben is így volt.
  Jó piacszerzésre is, konkurencia legyűrésére.
 • Nekem felcsillant a szemem, (nyilván egyébként horror a szitu mindenkinek), hogy akár olyan árukat is könnyebben ki lehet majd szórni, amik esetleg jobban be voltak ragadva az utóbbi időben. Most helyettesítő terméknek tökéletes lesz. Érdemes lehet elkezdeni marketingezni ezeket egy hónap múlva. Ha nincs ló, sokszor jó a szamár is.
 • A helyi gyártóknak, kereskedőknek óriási lehetőség most. Aki értékesítője a régiós gyártónak az most fogja meg a telefont és hívjon partnereket, mert annyi terméket el tud adni majd, amennyit csak bír! (B2B piac).

Most jó importálás helyett – Kitartást mindenkinek! Nem fog örökké tartani. Továbbá a legjobbakat kívánjuk a kínai népnek, akik a legjobban megszenvedik az egészet.

A podcast:

Amíg nem áll helyre a kínai import levezetésként olvasd el a webáruházakkal, e-kereskedelemmel kapcsolatos cikkgyűjteményt: 40+ cikk a sikeres webáruház üzemeltetésről. Haladó anyagok, esettanulmányok

Fotó: Envato

Üzleti esettanulmány


Így indít be a Minner egy piactér vállalkozást. Egy ajándék, hobbi, lakberendezés termékekkel kapcsolatos termékajánló oldal indul a videósorozattal párhuzamosan (illetve podcast-ra is feltöltjük az anyagot). Ez egy több mint 8 részes sorozat lesz, és napra lebontva mutatjuk be a piacterünk indulását, kezdeti lépéseit, számait, statisztikáit. Az oldal már éles, te is követni tudod a videón kívül is majd.

Nézd meg az első videót, kukkantsd meg a piacterünket! Kattints ide!

Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.

Instant posztok

MinnerInstant

Több weboldal üzemeltetőiként mi is kiemelten fontosnak tartjuk a biztonsági mentéseket, hiszen gyakran van rá példa, hogy pillanatok alatt beüt a krach, és rengeteg munkaórányi anyag válhat semmivé a másodperc törtrésze alatt. Ha nincs viszonylag friss, visszaállítható mentésed, nagy eséllyel építhetsz vissza sok mindent a nulláról, vagy egy olyan régi állapotról, ami rengeteg kapacitásodat emészti fel feleslegesen.

Az alábbi eszközöknél mindenképp szentelj nagy figyelmet a biztonsági mentésre, lehetőleg minél gyakrabban:

 • Weboldal, webshop, bővítmények, stb.
 • Szerverek, adattárolók
 • Telefon, számítógép, tablet stb.

Légy előrelátó, kíméld meg magad az elkerülhető bajlódásoktól!

MinnerInstant

Jelen küldetést különösen ajánljuk olyan vállalkozásoknak, ahol a munkatársaknak egész nap beszélniük, egyeztetniük kell egymással. A cégek belső kommunikációjukhoz leginkább telefont és email-t használnak, de gyakran előfordul a Messenger vagy Whatsapp / Viber alkalmazása is. Ezen applikációkkal csupán az a gond, hogy végeláthatatlan üzenetváltások születnek, ráadásul a csoportbeszélgetésekben sokan nem is érintettek egy-egy megbeszélnivalóban, így gyakran némítják is az értesítéseket, a nekik címzet, fontosabb üzeneteket is figyelmen kívül hagyják.

A Slack.com ezekre a problémákra kínál megoldást:

 • Míg az email-nél véget nem érő láncokon kereshetsz vissza egy-egy fontos információt, a Slack-nél minden projektedhez külön, dedikált csatornát tudsz létrehozni, így hamar megtalálod, amit keresel.
 • A Slack valahol az email és a Messenger között áll: lendületesen és gyorsan történik az üzenetváltás, de átlátható marad később is.
 • Míg az email-nél lemaradhat egy-két fontosnak vélt személy, a Slack adott csatornáiban mindenki látja az üzenetváltásokat, így későbbi konfliktusokat is el lehet vele kerülni.

De hogy kínáljunk más alternatívát is, a projektmenedzsment szoftvereken (pl. ClickUp, Trello) belül is tudsz egyeztetni, feladatokat létrehozni, ezekhez személyeket társítani, ráadásul a folyamatokat is nyomon tudod majd követni. Ha pedig nagyon ragaszkodnál a Messenger alapú üzenetváltásokhoz, a Facebook Workplace szolgáltatását érdemes lehet kipróbálnod.

MinnerInstant

Mindig csak azok a fránya kifogások… Mivel ma már sokkal tudatosabbak vagyunk – főleg az online vásárlásoknál -, sokszor „kifogásokat” keresünk, hogy lebeszéljük magunkat egy olyan termékről, amely izgatja ugyan a fantáziánkat, de nem vagyunk benne biztosak, hogy jó befektetés lesz-e, vagy megtérül-e a befektetett összeg. Biztosan te is hallottál már a saját látogatóidtól, vásárlóidtól, vagy pletykákból különböző vásárláskerülő érveket. Na de mit tudsz tenni ez ellen vállalkozóként?

Szedd össze, hogy milyen kifogásokat kereshet a te termékednél / szolgáltatásodnál egy látogató! Miután ez megvan, próbálj meg minél erősebb érveket kitalálni a kifogás ellen! Pl. egy törékeny terméknél felmerülhet az a kifogás, hogy biztosan összetöri majd a futárszolgálat, mire te érvelhetsz azzal, hogy gondosan becsomagolod minden termékedet, így emiatt nem kell aggódnia.

Ha ezzel is végeztél, építsd be ezeket a termékelírásokba, de használhatod a kommunikációdban is! Ha beválik, magasabb konverziót érhetsz el, de ha mégse lenne sikere, bizonyos tesztidőszak után egyszerűen csak eltávolítod a termékleírásból, így egyáltalán nincs veszítenivalód!

Mi is alkalmazzuk a kifogáskezelést a MinnerAkadémián, például a Személyes konzultációnál vagy a Marketing kampánykészítés minikurzus leírásában.

MinnerInstant

Április 26 óta vezették be az iOS 14.5 frissítést, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy blokkolják az ő követésüket. Az applikációk egyesével megkérdezik, hogy engedélyezi-e a felhasználó, hogy követhesse a tevékenységét az adott applikáció. Ez a Facebooknak a legnagyobb érvágás. Az alábbi képen látod, hogy mit kérdez meg a felhasználótól, mit kell kötelezően kiírnia. És ha ott rányom a felhasználó a tiltásra, ott bizony az tiltva is lesz Na, de mennyien nyomkodnak a követést mellőzésére? A Wall Street Journal riportja alapján az iPhone-osok 67%-a tiltja a követést.

Idén júniusban az iPhone-on megjelenő hirdetésekre költött összeg egyharmadával csökkent, míg Androidon az összes reklámra költött pénz tíz százalékkal nőtt. És akkor mire költik a maradék pénzt? Egyrészt egyre több cég kezdi el a TikTok reklámot (még igazi vadnyugati helyzet van ott, olcsó), másrészt szponzorált cikkeket, tartalmakat vesznek. Utóbbi információk saját gyűjtés (hova költi), körbeszondáztam több Minner vállalkozót is.

Az iOS 15 még szigorúbb dolgokat hoz, ami megnehezíti majd a követést. Például az e-mailben érkező követőkódokat is szűri.

Az Android-ra ősszel jönnek a fentiekhez hasonló blokkolások, de ott eltart jövő tavaszig, míg mindenhol lefrissül.

Fel kell kötnie a marketingeseknek a gatyát! Konverzióoptimalizálás egyre nehezebb, webáruházaknak is nehezebb lesz a marketing. Lehet ez fogja megerősíteni majd az affiliate marketinget? Most lehet majd jó alternatíva lehet. Ez a piacteremnek jó hír, amit most indítunk, tudod aminek haladását élő esettanulmányként mutatom be. Vállalkozás indítás: Piactér születik üzleti esettanulmány

Forrás: www.wsj.com, Index

MinnerInstant

Száz nap után szerdán újra felvonta a horgonyt az Ever Given konténerszállító hajó, miután a japán tulajdonosvállalat és a biztosítók megegyeztek a Szuezi-csatornát működtető hatósággal a kompenzációról. Az Ever Given márciusban hat napig vesztegelt a Szuezi-csatornában, miután megfeneklett. A több mint 200 ezer tonna kapacitású konténerszállító észak felé, a Földközi-tenger irányába indult útnak – írja az MTI.

A Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) kezdetben 916 millió dollár kompenzációt követelt a mentési műveletekért és a kieső bevételekért, amelyet később 600, végül pedig 550 millió dollárra csökkentett. 18 300 konténer van a hajón. Egyiptom a pénzügyi kártérítésen kívül egy 75 tonnás kapacitású vontatóhajót kap az Ever Given tulajdonosától.

Forrás: Index

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek