péntek, január 15, 2021

A pénzen kívül okos tőkét is kértek a befektetőkereső résztvevői – Mi az okos tőke?

A startupok finanszírozásánál, befektetői körökben sokszor felmerül az okos tőke kifejezés, finanszírozási megoldás. Bár részben sejtheted miről van szó, de kezdjük egy fontos kérdéssel. Akkor önmagában 10-20 vagy akár 50 millió forint nem ér semmit, ha egy befektető ennyit, vagyis csak pénzt tenne bele egy ötletbe, startupba? Több olyan üzleti ötlet is van, aminek sikerességéhez az ötletgazdák úgy érzik, kellene több tízmillió forint. Igen, elvégre pénzből lehet pénzt csinálni, és fel is tudja gyorsítani a folyamatokat. És a pénzen kívül mi az, amire még szoktak panaszkodni a kezdő vállalkozók, vagy startupperek? A kapcsolatok hiánya, mert a másik cég persze, hogy befutott, jó kapcsolatai voltak… Ugye ismerős? Mielőtt arra gondolnál, hogy az okos tőke a kapcsolatokról szól, nem erről van szó, bár tény az is, hogy az is része lehet. Nézzük is akkor, mi az okos tőke, és kinek lehet jó!

Okos tőke – jobban kellhet egy startupnak, kezdő vállalkozónak, mint több tízmillió forint, azzal együtt pedig még ütősebb

A 2000-es évek nagy startup hype-ja, és a dotcom lufi rávilágított egy fontos dologra,  méghozzá arra, hogy maga a pénz nem minden, ettől nem lesz még sikeres egy halva született ötlet. Mert bár lehet, hogy az alap ötlet jó, de a piacra lépéstől elkezdve az árazáson, és a jogi dolgokon keresztül sok olyan dolog van, amin elcsúszhat egy ötlet – nem is beszélve a jó piacismeretről.

Mi az okos tőke?

A befektető nemcsak pénzt, hanem know-howt, tapasztalatokat, infrastruktúrát, menedzsment és üzleti tanácsokat és természetesen kapcsolatokat adnak.

Mikor jön jól? Képzeld csak el, hogy kiterjesztenéd a szolgáltatásodat mondjuk a német piacra. Helyismeret és piackutatás nélkül nehéz lenne, hát még mennyi idő megtalálni a megfelelő embereket. Ha jön egy szakmai befektető, vagy egy olyan cég, aki egyébként is azon a piacon tevékenykedik, nagy segítségére lehet a cégnek, nem is beszélve a tapasztalatról, ami azért kezdő startupoknál, vállalkozóknál ritkán fordul elő.

Okos tőke pénz nélkül? Inkubátorok!

Egyre több startup vagy vállalkozói inkubátor jön létre. A céljuk az, hogy egy előválogatás (szűrés) után a startupperek az inkubátoron belül mentorok segítségével fejlesszék, vagy éppen piacra dobják az ötletüket. Azt is mondhatjuk, előmelegítik a startupokat, hogy a befektetők egy még kidolgozottabb, piacképesebb cégbe fektessenek, de arra is volt már példa, hogy az inkubátorban eltöltött idő után már sikeresek lettek. Ilyen inkubátort üzemeltet a K&H Bank, a Start it @K&H inkubátorba egyre többször is szerveznek válogatót. A beválasztott startupok, innovatív vállalkozók számára térítésmentesen (részesedés, havidíj vagy bármilyen más költség nélkül) biztosítanak irodai infrastruktúrát, folyamatos mentorálást, tanácsadást és képzést. És természetesen ők is a kapcsolataik segítségével egy nagy lökést adnak az inkubált startupoknak. A Facebook oldalukon látom is a sikereket, médiamegjelenéseket, startup versenyen való sikeres részvételeket.

Nézd meg a Minner Befektetőkereső showjában melyik ötletnél említették az okos tőkét az ötletgazdák, és figyeld a befektetők, szakértők reakcióját! 

Fotó: Darius Monsef/Flickr

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Január 15-én lesz 20 éve, hogy elindult az online enciklopédia. Már több mint 55 millió szócikk található rajta, havonta 22 milliárdos nézettséget tud felmutatni. A Wikipédia adományokból tartja fenn magát, nincsenek rajta reklámok, bár a márkák is jelen vannak rajta.

MinnerInstant

A napokban nagyon népszerű lett a 444.hu egyik tartalma, ami a kiégésről szó. Igazán átfogó anyag lett, csak ajánlani tudom:

Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot – 444.hu

És itt vannak erről a Minner anyagai is:

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…

MinnerInstant

Alig 6 napja posztoltam arról, hogy Livermore egykori tanai szerint 30 000-ről 40 000-ig lazán el tud száguldani, mert lendületben van a bitcoin. És valóban. Érdemes elolvasni Jesse Livermore tanairól szóló könyvet, a címe: Egy spekuláns feljegyzései


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek