A robot lemásolja azt, amit csinálsz a gépen. Taníthatod, amire akarod! Mi az az RPA? Mi a robotizált folyamat-automatizáció?

Dátum

Megosztás

Ahogy már megszokhattad, a Minnernél mindig előbb értesülsz az új megoldásokról, trendekről. Most is hoztam egy újdonságot, amit sok-sok helyen lehet használni, sőt sok helyen több hónapos programozási folyamatot gyorsíthat fel, hidalhat át, vagy akár teljesen ki is iktathat. Egy olyan dologról beszélünk, hogy lényegében nem kell hozzá programozói tudás, és a rutin feladatokat, vagy adatrögzítést, vagy adatgyűjtést, másolást… a szoftver úgy megcsinálja, ahogy előtte te magad „mutogattad” meg neki a képernyőn. Amikor egyre mélyültem a témában, akkor tudatosult bennem, hogy mennyi mindenhez lehet ezt használni, néha még a programozás is áthidalható vele. Merüljünk alá! Tanulunk is közben, új információkat szerzünk, de le merem fogadni, hogy már kattognak is az agytekervényeid, mire lehet használni.

Sokak szerint főleg az időrabló, irodai, adminisztrációs munkák tűnhetnek el ennek az RPA rendszer elterjedésével. De akik abban dolgoztak eddig, új feladatot kaphatnak, ahogy ezt már láthattuk más területeken is. A munka átalakul. De a másik nagy újdonság, amit hozhat, hogy nem kell azonnal milliókat beleölni a fejlesztésekbe, rendszerek összekapcsolásába, ez képes áthidalni ilyen időszakokat.

Az RPA, vagyis robotizált folyamat-automatizáció

A wikipédia így írja ezt le: A robotizált folyamatautomatizálás (Robotic Process Automation, RPA) standardizálható folyamatok szoftverrobotokkal történő megvalósítását jelenti. Ezek a szoftverrobotok adminisztratív munkakörökben váltják fel az embereket.

Ezt egy kicsit magyarra lefordítva, a működési elve leírva: Egy szoftveren keresztül betanítod egy adott folyamat (pl. számla letöltése) lépéseit a robotnak. Hová, mire kattintson, mit töltsön le, mit másoljon, mikor mit tegyen… Majd miután ez megvan, elindítod a robotot, ami a számítógépeden (vagy amilyen készüléken elindítod) ezt a folyamatot megcsinálja, akkor amikor te akarod, amikor elindítod, vagy amit beállítottál időpontot.

Akár a nap 24 órájában is képes dolgozni! Ezt is sokszor kiemelik ennél a megoldásnál, bár azt mondom ahhoz olyan folyamat is kell, amit nonstop „dolgozik”. Csak hozzávetőlegesen egy utalást fele annyi idő alatt (vagy még kevesebb) csinál meg, sőt akár harmadannyi időbe telik neki. Be tudod tanítani webáruház termékfeltöltésre, vagy adatok lementésére, táblázatba másolására. Tényleg azt csinálja, amit a képernyőn lát, és ahogy betanítod.

Mivel lehet ezt megcsinálni? Szoftver tipp

Engem is ez izgatna, ahogy téged is. De mivel lehet ezt megcsinálni? Az egyik ilyen népszerű szoftver az UiPath, vagy például az Automation Anywhere.

Persze ez is egy szoftver, meg kell tanulni a kezelését, de rengeteg tutoriál áll rendelkezésre, igen ez egy új szakma is lehet egyben.

Itt egy videó arról, hogy valaki betanította a robotját a pizzarendelésre. Onnantól fogva csak egy gombnyomás és megrendeli (UiPath a program).

Ezen a videón pedig az látszik, hogy PDF számláról nyer ki adatokat, amit a robot beír egy Excel táblába (Automation Anywhere a program). Gondolj csak bele, a feladat fel van véve („betanítottad a robotot”), utána csak elindítod, amikor szükség van rá és szempillantás alatt az adatok az adott Excel fájlban. A robotokat arra is lehet használni, hogy felgyorsítsa a munkát. Nyersz időt majd Minner cikket olvasni (ha épp te csinálod ezt a folyamatot).

Figyelem! Az RPA -kkal, vagyis a robotizált folyamatautomatizációval kapcsolatban több 2021-es üzleti ötlet is született, amit a hírlevél feliratkozók már meg is kaptak. Iratkozz fel most a hírlevélre, és a 2021 ötleteket megkapod az első e-mailben, köztük a 3.-at is, aminek címe: RPA – Robotizált folyamatautomatizálás (ez nem meglepő persze) – Kattints ide és olvasd el a korábbi hírlevélben az ötletet– Kattints ide a hírlevél feliratkozáshoz!

Mi van, ha elakad a robot? Ha például változott a felület, vagy folyamat, amire betanítod, egyszerűn megáll és jelez, ott helyben be tudod tanítani az új dolgot, vagy beállítani mit csináljon. És már megy is tovább.

Mire lehet használni, Minner ötletelés

Azonnal eszedbe jut, hogy betanítod az Instagram ki/be lájkolásra, automata kommentelésre. Igaz? Egyébként akár arra is lehetne, valószínűleg le sem bukna, hiszen a képernyőt úgy görgeti, mintha te lennél, de azért ezt óvatosan. És inkább gyárts rendes kontentet, amivel növekszik a követőszámod.

Két program közötti adattovábbítás (pl. CRM rendszer és számlázó):
Ezzel kezdem, mert a többi csak rutinfeladatok automatizálása inkább. Sokszor láttam már, sőt én is szembesültem vele, hogy használok egy rendszert és az nem kommunikál a másikkal, mert kell hozzá programozó (le kellene programozni), vagy éppen nincs még meg az ún. api lehetőség a rendszerek között. Na ezt áthidalja! Be tudod tanítani a programot például, hogy kinyerjen adatok az e-mailből, abból számlát készítsen, és felvigye a CRM-be. De lehet más is a folyamat természetesen. Sokszor jó lehet arra, hogy az adatokat így végre egy helyen kezeld, akár valós képet kapj a vállalkozásod pénzügyeiről. De itt most tényleg azt emelném ki, hogy le se kell programozni a kommunikációt két rendszer között. Ez még a CRM bevezetését is megkönnyítheti adott esetekben.

Extra ötlet, huhh ez egyből beugrott! Ott van az 51. Minner üzleti ötlet, ami a Hírek röviden, sztoriban, 15 másodpercben. Havi 41 millió forint vár címet viseli. Az ötletben az van, hogy Instagram sztoriba is lehetne híreket betölteni, és egy hír aggregátor oldalt így kreálni. Valahogy így, sőt ez lenne a weboldalon is:

Na most képzeld el ezt úgy, hogy akár RSS-ből, vagy akár magáról a weboldalról a robot leszedi a címet, első néhány mondatot, bemegy egy képszerkesztőbe, betölt valahonnan egy képet (ezt is meg lehet oldani), ráteszi a címet X stílusban, aztán a rövid bevezetőt, lementi, majd feltölti a weboldalra (belép a WordPressbe, létrehoz egy posztot…), utána pedig akár Instagramra, vagy akár Facebook posztot készít. Határ a csillagos ég! Helyetted dolgozik. Mondok egy érdekességet. Például ezzel az összes MTI hírt így egyből meg lehetne csinálni (néha alapból kép is van a tartalmakhoz). Jah és ezt a nap 24 órájában! Ha elakadna a rendszer, akkor pedig csipog, de arra is lehet vészterved, beállítod, akkor húzza be RSS-ből és tegyen mögé egy valamilyen hátteret.

Időrabló feladatok automatizálása! Például van egy hülye szokás a cégednél, Google Calendar-t használtok, de Microsoft Teams-ben videóchateltek, ott kellene időpontot létrehozni. A naptárba beírsz mindent, és betanítod, hogy például a leírásból vegyen ki minden adatot és úgy hozzon létre Teams értekezletet. Vagy másik, hogy felveszitek a videót, de külsős is megnézné. Betanítod, hogy a meeting után töltse le a videót, töltse fel Drive-ba, majd küldje el a linket e-mailben a delikvensnek. Megcsinál mindent helyetted, észleli, mikor töltötte fel a videót….
Na, de persze ide jönnek a számla adatok ide-oda másolása (pl. Excel, CRM rendszer, SAP…).

Utalások: Egy fájl, számla, vagy bármi más alapján elkészíti az utalásokat, csomagokba teszi és neked már csak rá kell pillantani, jön az sms és már fizeted is. Egyszer kell betanítani! Óriási!

Webshop adatok fel-le töltése, termékfeltöltés, árváltoztatás, új dashboard létrehozása: A határ a csillagos ég tényleg, hiszen az adatok nagy mennyiségű, akár 0-24-es adattovábbítását segíti a rendszer. Például saját műszerfalat, adatvizualizációt hozhatsz létre ezzel akár egy Excel segítségével, vagy amit éppen használsz.
Képzeld el, hogy például nincs benne a rendszeredben, hogy black friday után lecserélje a covert a rendszer. Na ezzel megcsinálsz egy olyan folyamatot, hogy ha elindítod, akkor éjfélkor cserélje le egy default cover-re a webshopod slider képét. Későbbi akciókkor is jól jön.

Na szárnyaljon a fantáziád! Jövök még ezzel a témával! Mert eszméletlen, mit ki nem lehet ebből hozni!

Vállalkozást építenél rá?

A 2021-es üzleti ötletekben a 3.-ban foglalkozunk ezzel, itt olvashatsz róla részletesebben: 2021-es vállalkozási ötletek

Forrás: Wikipédia
Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!