A tőzsderobotok már a Twitter üzeneteket, sőt, már a gazdasági szakemberek, szereplők beszédét is figyelik. És természetesen profitálnak belőle.

Tudtad, hogy a tőzsdei tranzakciók 80%-át már tőzsderobotok bonyolítják le? Vagyis a gépek döntései alapján jönnek létre pozíciók? Persze ez a szám az amerikai tőzsdére igaz, itthon Európában a tranzakciók 60%-a köthető a tőzsderobotokhoz. Profitálnak? Károsak? Te miként tudsz belőlük profitálni?

A tőzsderobotok

Ezt algoritmikus kereskedésnek is hívják, de ide sorolható még a magas frekvenciájú kereskedés is (HFT). Legtöbbször nagyon rövid távot kereskednek le, mivel főleg a jó (pontos) be- és kiszállás miatt használják a befektetőcégek. Hosszú távú kereskedésben tehát nem kell félnünk, hogy robotok ellen harcolunk. Sokszor a rövidtáv is kisebb, mint amit mi gondolnánk, még 1 percig sem tart egy robot által “betett” pozíció.

A HFT (High Frequency Trading) rendszerek használata sem újdonság, már közel 10-15 éve alkalmazzák a nagyobb Wall Street-i cégek is. A kereskedések a másodperc tört része alatt mennek végbe, a nyitás és zárás között sokszor millisecundumok telnek csak el. Ahhoz, hogy valaki kihasználja a HFT adta lehetőségeket, jó informatikai háttérrel kell rendelkeznie, illetve sok-sok tőkével. A nagyobb cégek minél közelebb próbálják elhelyezni a szervereiket a kötéseket bonyolító tőzsdéhez (pl. NYSE, Nasdaq…). A szerver biztonsága is fontos, tehát erre is sokat kell költeni. A sok költséget ellensúlyozza viszont a magas profit. A legnagyobb befektetési alapoknak, befektetési cégeknek van ilyen robotja, rendszere. Több, erre specializálódott befektetési alap is van, sőt, már a BlackRock is alkalmaz robotokat.

Károsak? “Tönkre teszik” a robotok a tőzsdét?

Nem! Erről szó sincs. Sőt, még likviditást is adnak a tőzsdének, sokszor azért tudunk olcsóbban kereskedni, mert ezek a robotok ott ülnek a vételi és eladási oldalon is, és így közel kerül a két oldali ár egymáshoz. A fent említett egyik legnagyobb befektetési társaság azért alkalmaz robotokat is, mert egy időben annyi adatot kell feldolgozni, hogy arra már egy ember nem lenne képes. Valójában ahogyan fejlődik a BIG DATA elemzés és adatbányászat, úgy fejlődik ez a tőzsdei terület is. A hosszú távú kereskedést még mindig szakemberek végzik. Illetve a robotokat is programozni kell, illetve megalkotni a kereskedési stratégiájukat.

Mit leshetünk el a robotoktól?

Ez fura megfogalmazás, mert valójában inkább az algoritmusuk programozóitól, szakértőktől mit leshetünk el. Itt egy lista, hogy az alap kereskedési árakon kívül még mit figyelnek a robotok:

Mit tudsz te csinálni? Neked is lehet robotod?

Igen lehet, bár az ilyen robotok főleg a technikai elemzésre fókuszálnak csak. Vagyis az árfolyamadatokhoz, statisztikák alapján tudjuk őket beprogramozni. A devizapiacra több ilyen megoldás is létezik. A MetaTrader kereskedő szoftverben már robotokat is tudunk futtatni. Itt írtam erről részletesebben: Ezt kell tudnod első körben a robot kereskedésről, automatizált tőzsdéről

 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!