szombat, január 16, 2021

Akár 260 ezer Ft-ért is lehet venni házat Detroitban

Ha recesszióról írnak az újságok, egyből Detroitot hozzák példaként. A város szinte elnéptelenedett, a munkanélküliség az egekben (volt néhány éve). Ott ingatlanügynöknek  sem lehetett könnyű lenni 2008-2013 között. Egy 2014-ben induló projektről írtam már a Minneren, ezt frissítettem most (eredmények, új információk…), mert nagyon inspiráló. A buildingdetroit.org weboldalon 1000 dollárról indulnak a licitek a házakra. A weboldalon 2014. május 5-én volt az első aukció, és egy napig lehetett licitálni egy-egy házra. Nem spekulánsokat keresnek ezzel az akcióval, mondta a Land Bank elnöke, Erica Ward Gerson.

Aki megnyeri az aukciót, neki be kell adnia egy rekonstrukciós tervet, ami tartalmazza, hogyan hozná rendbe a házat. Amennyiben nem hozza rendbe, elveszti a házat. Erre fél éve van (de van türelmi idő, ha látják, hogy volt előrehaladás a 6 hónap alatt). Sokszor többe fog kerül majd a ház rendbetétele, mint maga a vételára. Az elmúlt 3 évben a weboldal nagy átalakuláson ment át. Ide kattintva látod az aktuális aukciókat, ide kattintva pedig látod a lejártakat vagy a sikereseket. A sikeres aukciókon látszik, ahogy van, amit 1000-1500 dollárét is megvett valaki, de van olyan amiért többet fizetnek (8-10 000 dollárt, de láttam 37 000 dollárosat is). Főleg olyan környékeken, ahol több a lakó, vagy éppen hasonló sikeres aukciók voltak. Már több ezer lakást/telket adtak el így.

Képernyőfelvétel (697)
Forrás: http://auctions.buildingdetroit.org/

Mike Duggan polgármester 2013 óta azon dolgozik, hogy újjáélessze a várost. Több környéket felújítottak, továbbá az aukciók is hozzájárulnak a sikeréhez, és folyamatosan új munkahelyek is jönnek létre. A munkanélküliség csökkent az utóbbi időben.

https://ycharts.com/indicators/detroit_mi_unemployment_rate
Forrás: https://ycharts.com/indicators/detroit_mi_unemployment_rate

Az ingatlanárakra visszatérve. 2006-ban Detroitban egy családi ház ára átlagosan még 70 000 dollár volt, míg 2013-ban 16 000 dollárig csökkent. Az alábbi ábrán a detroiti ingatlanok értékváltozását látod (S&P CoreLogic Case-Shiller Detroit Home Price NSA Index). Ez is szépen visszatért már egy jó szintre, természetesen részben az aukcióknak köszönhetően. Úgy látszik jó után halad a város?

S&P CoreLogic Case-Shiller Detroit Home Price NSA Index
S&P CoreLogic Case-Shiller Detroit Home Price NSA Index

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Forrás: Minner (régebbi cikk), Economist
Mike Duggan/Twitter

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Január 15-én lesz 20 éve, hogy elindult az online enciklopédia. Már több mint 55 millió szócikk található rajta, havonta 22 milliárdos nézettséget tud felmutatni. A Wikipédia adományokból tartja fenn magát, nincsenek rajta reklámok, bár a márkák is jelen vannak rajta.

MinnerInstant

A napokban nagyon népszerű lett a 444.hu egyik tartalma, ami a kiégésről szó. Igazán átfogó anyag lett, csak ajánlani tudom:

Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot – 444.hu

És itt vannak erről a Minner anyagai is:

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…

MinnerInstant

Alig 6 napja posztoltam arról, hogy Livermore egykori tanai szerint 30 000-ről 40 000-ig lazán el tud száguldani, mert lendületben van a bitcoin. És valóban. Érdemes elolvasni Jesse Livermore tanairól szóló könyvet, a címe: Egy spekuláns feljegyzései


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek