Akár 260 ezer Ft-ért is lehet venni házat Detroitban

Ha recesszióról írnak az újságok, egyből Detroitot hozzák példaként. A város szinte elnéptelenedett, a munkanélküliség az egekben (volt néhány éve). Ott ingatlanügynöknek  sem lehetett könnyű lenni 2008-2013 között. Egy 2014-ben induló projektről írtam már a Minneren, ezt frissítettem most (eredmények, új információk…), mert nagyon inspiráló. A buildingdetroit.org weboldalon 1000 dollárról indulnak a licitek a házakra. A weboldalon 2014. május 5-én volt az első aukció, és egy napig lehetett licitálni egy-egy házra. Nem spekulánsokat keresnek ezzel az akcióval, mondta a Land Bank elnöke, Erica Ward Gerson.

Aki megnyeri az aukciót, neki be kell adnia egy rekonstrukciós tervet, ami tartalmazza, hogyan hozná rendbe a házat. Amennyiben nem hozza rendbe, elveszti a házat. Erre fél éve van (de van türelmi idő, ha látják, hogy volt előrehaladás a 6 hónap alatt). Sokszor többe fog kerül majd a ház rendbetétele, mint maga a vételára. Az elmúlt 3 évben a weboldal nagy átalakuláson ment át. Ide kattintva látod az aktuális aukciókat, ide kattintva pedig látod a lejártakat vagy a sikereseket. A sikeres aukciókon látszik, ahogy van, amit 1000-1500 dollárét is megvett valaki, de van olyan amiért többet fizetnek (8-10 000 dollárt, de láttam 37 000 dollárosat is). Főleg olyan környékeken, ahol több a lakó, vagy éppen hasonló sikeres aukciók voltak. Már több ezer lakást/telket adtak el így.

Képernyőfelvétel (697)
Forrás: http://auctions.buildingdetroit.org/

Mike Duggan polgármester 2013 óta azon dolgozik, hogy újjáélessze a várost. Több környéket felújítottak, továbbá az aukciók is hozzájárulnak a sikeréhez, és folyamatosan új munkahelyek is jönnek létre. A munkanélküliség csökkent az utóbbi időben.

https://ycharts.com/indicators/detroit_mi_unemployment_rate
Forrás: https://ycharts.com/indicators/detroit_mi_unemployment_rate

Az ingatlanárakra visszatérve. 2006-ban Detroitban egy családi ház ára átlagosan még 70 000 dollár volt, míg 2013-ban 16 000 dollárig csökkent. Az alábbi ábrán a detroiti ingatlanok értékváltozását látod (S&P CoreLogic Case-Shiller Detroit Home Price NSA Index). Ez is szépen visszatért már egy jó szintre, természetesen részben az aukcióknak köszönhetően. Úgy látszik jó után halad a város?

S&P CoreLogic Case-Shiller Detroit Home Price NSA Index
S&P CoreLogic Case-Shiller Detroit Home Price NSA Index

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Forrás: Minner (régebbi cikk), Economist
Mike Duggan/Twitter

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)