Alacsony olajár, államcsőd közeli helyzetek, kínai tőzsde pánik, alacsony aranyár… baljós jelek? – Ezt az ábrát látnod kell

Az utóbbi időben kapkodhattuk a fejünket arra, hogy folyamatosan csökken az olajár, illetve az arany mélyrepülése is meglepetést okozott. A részvények egy kis csoportja mégis felfelé veszi az irányt, bár az is igaz, hogy a gazdaság aktuális helyzetét, nem mindig tükrözi teljes egészében a tőzsde. Sokan kongatják a vészharangot, tőzsdei zuhanást jósolnak…  Ha nagyobb elemző cég kongatja a vészharangot, akkor gondolj arra, hogy pozícióból beszélnek. (Erről itt írtam). Vajon tényleg ennyire rossz a helyzet? Az egyik legnagyobb félelem a recesszió kialakulása. Az amerikai adatok persze erre rácáfolnak, Európában már rosszabb a helyzet. Kell pánikolni?

Térjünk rá az USA adatokra, mégis ott érdemes kereskednünk részvényekkel. Ha ott recesszió lesz, az nálunk is érezhető lesz. Az alábbi ábrát érdemes megnézni, ami egy fordított hozamgörbe. Az ábrán a 2 éves és a 10 éves kamatlábak összehasonlítása látható. Amikor a kék vonal a nulla alá csökken (vagyis a rövidtávú kamat magasabb, mint az hosszútávú kamat), utána rövid időn belül (általában 1 éven belül) recesszió várható. Az ábrán látható, hogy jelenleg ez még messze van, és erre még várni kell. Tehát jelenleg pánikolni nem kell. Az alacsony olajár még egyes iparágaknak jót is tesz, rövid távon élénkíti a gazdaságot, persze hosszú távon még kérdéses a hatása, de nem lesz pozitív.

BMO Capital Markets Investment Strategy Group, Haver, Federal Reserve
BMO Capital Markets Investment Strategy Group, Haver, Federal Reserve

Forrás: FED, BMO Capital

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!