Amerikai piaci áttekintés – 2014. augusztus 11. Hétfő

Végre sikerült egy igen pozitív napot produkálniuk az amerikai vezető indexeknek a pénteki kereskedési napon. A Dow, S&P és Russel mind 1% fölött tudtak emelkedni, kivételt képzett a technológiai szektor, amely „csak” 0.83%-ot tudott emelkedni – az utóbbi napokban inkább az ehhez hasonló, negatív előjelű mozgások voltak megfigyelhetők. Pedig csütörtök éjjel még korántsem ez volt a helyzet: az amerikai határidős indexek komoly mínuszban tartózkodtak, az arany 1320 dollárig is felugrott, a 10 éves USA államkötvény 2.33%-ra esett (10 bázispont esés!!!). Az ok az éjjel bejelentett amerikai légi bombázás az ISIS által elfoglalt iraki területekre. Úgy látszott, ezt már kevésbé bírták a befektetők idegekkel, erre jöhetett az eladási hullám. Reggelre viszont már kezdett javulnia befektetői hangulat: az oroszok jelezték, szeretnék megoldani az ukrán konfliktust, bár a rendezés módját nem említették. Mindez elég ok volt az optimizmusra, a befektetőket még az sem zavarta, hogy a Hamász és Izrael között kiújultak a harcok a fegyverszünet ellenére. A 10 éves államkötvény hozama visszament 2.42%-ra, az arany 1306 dollárig esett.

Szektorok közül felülteljesítő volt a szolgáltatások és az energia, alulteljesítőket nehéz lenne kiemelni, mindegyik szektor pluszban zárt.

Pénteken nem volt kulcsfontosságú makroadat Amerikából és hétfőn sem várható ugyanez.

Gyorsjelentések közül hétfőn, még nyitás előtt jelent a Priceline, zárás után pedig a Hertz Global (autókölcsönző) teszi közzé a negyedéves számait.

Eddig 425 S&P komponens jelentett az 500-ból: 73%-uk jobb EPS-t, 63%-uk pedig magasabb bevételt ért el, mint ami a várakozás volt. Ez jó eredménynek számít, hiszen a korábbi évek átlaga rendre 64% és 61% volt. A második negyedévre előrejelzett növekedés EPS szinten 8.2%, bevételi oldalon pedig 3.5% volt. Az EPS lényegesen magasabb növekedése a részvény-visszavásárlási programoknak köszönhető, az organikus növekedés visszafogottabb, de még ez is jónak számít a gazdasági növekedéshez képest.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes negyedéve volt pluszos. Idén az első negyedév negatívba fordult, a második viszont kiugróan jobb lett, ezért idén 2.3%-os GDP növekedésre számítanak.

 

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!