Amerikai piaci áttekintés – 2014. augusztus 13. Szerda

Újra beleadtak az amerikai részvényekbe, megszakadt az eddigi, néhány napja tartó emelkedő széria, bár az esés nem jelentős – a Dow és az S&P szinte ugyanott van, minimális az esés, a tech és főleg a small-cap szektor viszont mélyen alulteljesítő volt. Egyre több részvény ért a korrekció fázisába, 30 S&P komponens már 10%-os esésen van túl az idei csúcspontjától, többek között olyan nagy cégek is, mint az Amazon. A Russell 2000 indexben már arányaiban is több a korrekcióba ért részvény, ez az elmúlt idők mozgásait látva nem meglepő. A technológia szektor aránylag jól tartja magát, itt több volt a várakozásnál jobbat jelentő vállalat.

Az oroszok humanitárius szállítmányt indítottak Kelet-Ukrajna felé – az ukránok közül többen arra gyanakszanak, hogy a gyógyszerek és élelem mellé fegyvereket is szállítanak a felkelőknek. Talán emiatt is esik az amerikai piac (DAX egyre lejjebb, tegnap majdnem 2%-os eséssel fejezte be a napot), mindenesetre nem ez fogja megnyugtatni a befektetőket. A gyorsjelentések kifutásával már csak az okozhat erősödést, ha valamelyik geopolitikailag érintett területekről kedvező információk érkeznének.

Tegnap nem volt jelentős makro-hír, a mai nap viszont megtudhatjuk a kiskereskedelmi forgalom alakulását, így információt kaphatunk a fogyasztási kiadások alakulásáról is.

Zárás után jelentett a King Digital: a Candy Crash Saga játékáról is ismert vállalat a várakozásoknak megfelelő profitot jelentett, az árbevétel viszont elmaradt a konszenzustól. A CEO visszavágta az idei évre várt növekedés ütemét, erre a válaszul masszívan adni kezdték a részvényeket, -20%-ban az árfolyam after hoursben.

A mai napon nyitás előtt a Macy’s kiskereskedelmi lánc, zárás után pedig a Cisco fog jelenteni.

Eddig 425 S&P komponens jelentett az 500-ból: 73%-uk jobb EPS-t, 63%-uk pedig magasabb bevételt ért el, mint ami a várakozás volt. Ez jó eredménynek számít, hiszen a korábbi évek átlaga rendre 64% és 61% volt. A második negyedévre előrejelzett növekedés EPS szinten 8.2%, bevételi oldalon pedig 3.5% volt. Az EPS lényegesen magasabb növekedése a részvény-visszavásárlási programoknak köszönhető, az organikus növekedés visszafogottabb, de még ez is jónak számít a gazdasági növekedéshez képest.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes negyedéve volt pluszos. Idén az első negyedév negatívba fordult, a második viszont kiugróan jobb lett, ezért idén 2.3%-os GDP növekedésre számítanak.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!