Amerikai piaci áttekintés – 2014. augusztus 13. Szerda

Újra beleadtak az amerikai részvényekbe, megszakadt az eddigi, néhány napja tartó emelkedő széria, bár az esés nem jelentős – a Dow és az S&P szinte ugyanott van, minimális az esés, a tech és főleg a small-cap szektor viszont mélyen alulteljesítő volt. Egyre több részvény ért a korrekció fázisába, 30 S&P komponens már 10%-os esésen van túl az idei csúcspontjától, többek között olyan nagy cégek is, mint az Amazon. A Russell 2000 indexben már arányaiban is több a korrekcióba ért részvény, ez az elmúlt idők mozgásait látva nem meglepő. A technológia szektor aránylag jól tartja magát, itt több volt a várakozásnál jobbat jelentő vállalat.

Az oroszok humanitárius szállítmányt indítottak Kelet-Ukrajna felé – az ukránok közül többen arra gyanakszanak, hogy a gyógyszerek és élelem mellé fegyvereket is szállítanak a felkelőknek. Talán emiatt is esik az amerikai piac (DAX egyre lejjebb, tegnap majdnem 2%-os eséssel fejezte be a napot), mindenesetre nem ez fogja megnyugtatni a befektetőket. A gyorsjelentések kifutásával már csak az okozhat erősödést, ha valamelyik geopolitikailag érintett területekről kedvező információk érkeznének.

Tegnap nem volt jelentős makro-hír, a mai nap viszont megtudhatjuk a kiskereskedelmi forgalom alakulását, így információt kaphatunk a fogyasztási kiadások alakulásáról is.

Zárás után jelentett a King Digital: a Candy Crash Saga játékáról is ismert vállalat a várakozásoknak megfelelő profitot jelentett, az árbevétel viszont elmaradt a konszenzustól. A CEO visszavágta az idei évre várt növekedés ütemét, erre a válaszul masszívan adni kezdték a részvényeket, -20%-ban az árfolyam after hoursben.

A mai napon nyitás előtt a Macy’s kiskereskedelmi lánc, zárás után pedig a Cisco fog jelenteni.

Eddig 425 S&P komponens jelentett az 500-ból: 73%-uk jobb EPS-t, 63%-uk pedig magasabb bevételt ért el, mint ami a várakozás volt. Ez jó eredménynek számít, hiszen a korábbi évek átlaga rendre 64% és 61% volt. A második negyedévre előrejelzett növekedés EPS szinten 8.2%, bevételi oldalon pedig 3.5% volt. Az EPS lényegesen magasabb növekedése a részvény-visszavásárlási programoknak köszönhető, az organikus növekedés visszafogottabb, de még ez is jónak számít a gazdasági növekedéshez képest.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes negyedéve volt pluszos. Idén az első negyedév negatívba fordult, a második viszont kiugróan jobb lett, ezért idén 2.3%-os GDP növekedésre számítanak.

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!