Amerikai piaci áttekintés – 2014. augusztus 6. Szerda

Egy százalék fölötti mínuszban is jártak az amerikai vezető indexek a keddi kereskedési napon, a nap végére azonban egy kicsit visszaerősödtek 1% alá. Az élen az S&P 500 állt 0.94%-os esésével, utána következett a Dow -0.85%-kal. Kissé lemaradva követte őket a tech-szektor -0.71%-kal, a small-cap-ek csak 0.37%-ot estek. Úgy látszik, kezd megfordulni a trend: a korábbi hetek felülteljesítői (S&P és Dow) kezdenek alulteljesítővé válni, a Nasdaq-nál és a Russel-nél pedig vica versa. Külön érdemes kiemelni a Russel-t, amely szinte az egész kereskedés idején jól tartotta magát, 0 közelében tartózkodott, a végére kezdtek beleadni. Az ukrán-orosz határon fokozódik a helyzet, a harcok az ukrán hadsereg és a szakadárok között tovább folynak. Ez okozza-e az elmúlt napok eséseit, azt nem tudni, ugyanakkor az arany árfolyama sem korrigált vissza az 1.300-as szinthez és az USA 10 éves állampapír hozama is változatlan, vagyis nem indult még el az áramlás a safe-heaven eszközök felé.

A szektorok közül mindegyik a negatív tartományban zárt: az energia-szektor mélyen alulteljesítő volt, őt követte telekom- és a szolgáltató-szektor. Az ipari és az egészségügyi részvények voltak a nap felülteljesítői, de még ők is 0.5-0.6%-kal estek.

A korábbi években megismert „good news is bad news” effektus kezd újra kibontakozni: az ISM nem-feldolgozóipari menedzser indexe jobb lett a vártnál, erre válaszul estek a részvények, félnek a befektetők a mihamarabbi kamatemelés tényétől. Pedig az időpontok köztudottak: idén októberben kivezetik a QE programot, jövő év március-április hónapjában pedig meglesz az első kamatemelés. Emiatt is gondolom azt, hogy következő 6-8 hónap egy elvesztegetett időszak lesz: a korrekció tovább folytatódik vagy oldalaznak a piacok, egyértelmű irány majd csak a kamatemelés után lesz. A szerdai napon az USA külkereskedelmi egyenlegét ismerhetjük meg, a részvényekre nem lesz lényeges hatással az adat.

Zárás után jelent a First Solar: a napelem-gyártó 4 centes EPS-t és 4.53 m USD bevételt ért el a második negyedévben, ez jelentős visszaesés 2013 ugyanezen időszakához képest. Az ok egyes projektek csúszása, az CEO megerősítette a 2014-re előirányzott profitcélt. Ennek ellenére nem örülnek a befektetők, zárás után majdnem 5%-kal, 60.60 USD-re esett az árfolyam.

Jelentett a Walt Disney: magasabb bevételt és EPS-t ért el, mint a várakozások, nem voltak jelentős mozgások a zárás utáni kereskedésben, 0.5%-kal van feljebb az árfolyam.

Jelentett a Groupon is: a kuponos cég a vártnak megfelelő EPS-t (1 cent), de alacsonyabb árbevételt ért el, továbbá a következő negyedévben is alacsonyabb árbevétellel számolnak. Nem ehhez hasonló eredményekre számítottak a befektetők, az árfolyam -16%-ban van after-hoursben. Rájár a rúd mostanában a kuponos cégekre: a nagy versenytárs RetailMeNot papírjai is méretes esést könyvelhettek el a hétfői gyorsjelentést követően, az árfolyam 28%-kal esett a záróárhoz képest.

Eddig 385 S&P komponens jelentett az 500-ból: 69%-uk jobb EPS-t, 63%-uk pedig magasabb bevételt ért el, mint ami a várakozás volt. Ez jó eredménynek számít, hiszen a korábbi évek átlaga rendre 64% és 61% volt. A második negyedévre előrejelzett növekedés EPS szinten 8.2%, bevételi oldalon pedig 3.5% volt. Az EPS lényegesen magasabb növekedése a részvény-visszavásárlási programoknak köszönhető, az organikus növekedés visszafogottabb, de még ez is jónak számít a gazdasági növekedéshez képest.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes negyedéve volt pluszos. Idén az első negyedév negatívba fordult, a második viszont kiugróan jobb lett, ezért idén 2.3%-os GDP növekedésre számítanak.

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!