Kezdőlap Tőzsde Amerikai piaci áttekintés - 2014. augusztus 7. Csütörtök

Amerikai piaci áttekintés – 2014. augusztus 7. Csütörtök

-

A nyitóértékük közelében fejezték be a napot szerdán a főbb amerikai indexek. Napon belül tapasztalhattunk 0.2-0.3%-os pluszokat, a zárásra azonban visszahúzták őket a kiinduló értékükre (Dow, S&P és Nasdaq 0.1% alatt emelkedett). Kivétel volt tegnap is a small-cap szektor: a Russel 2000 újra felülteljesítő volt a maga 0.44%-os emelkedésével. Újabb hírek az ukrán-orosz konfliktusról: a határ mellett 20 ezer orosz katona áll készültségben, egyre nagyobb az esély egy esetleges orosz támadásnak. Az oroszokat érintő szankciókra megjött a válasz Putyintól: a szankciókat kivető országokból származó importot korlátozzák, főként az élelmiszereket érinti a szabályozás. A korlátozás 1 évig marad érvényben, a részleteket később dolgozzák ki. A híreket kezdik egyre komolyabban venni a befektetők: a részvények kisebb emelkedése mellett jelentősen erősödött az arany (20 dollárral!), jelenleg 1308 dolláron áll, az amerikai 10 éves államkötvény hozama pedig 2.46%-ra csökkent. Az utóbbi napokban felszabadult készpénz egy kisebb része visszament a részvénypiacra (USA-ba, Európa masszívan esik), egy nagyobb része pedig az aranyba és USA állampapírokba. Ha tartósan fennmarad ez a tendencia, az nem lenne jó a részvénypiacnak, bár véleményem szerint a jelenlegi helyzet nem fog hosszútávon fennállni.

A mai napon a 14.30-kor kikerülő munkanélküli kérelmekre figyelhetünk, az adat több szempontból is lényeges. Egyrészt, ha jó az adat (kevesebb kérelem a vártnál), az további megerősítést jelent az amerikai munkaerőpiac stabilitását illetően. Másrészt, érdemes figyelni a reakciókat, valószínűleg megint előjön a jó öreg „good news is bad news” effektus, a kedvező adatra esni fognak a részvények a vártnál korábbi kamatemeléstől. Pedig a FED kommunikációja elég egyértelmű, jövő év április-május környékén lesz az első kamatemelés, még akkor is, ha a vártnál jobban nő a gazdaság és tovább javul a munkaerőpiac.

15%-os esésben a Walgreen: az amerikai kiskereskedelmi lánc mégsem teszi át a székhelyét Svájcba, így meghiúsult az adóoptimalizációs törekvése. Az ok az amerikai kormányzat nyomásgyakorlása, a kongresszus nyilván nem nézi jó szemmel, hogy vállalatok tömegei teszik át székhelyüket alacsonyabb adókulccsal adózó országokba. A részvény-visszavásárlási programok után ez volt a második legnépszerűbb trükk a vállalati eredmények kozmetikázására, a leendő szabályozással bezárták ezt a kiskaput.

Zárás után jelentett a Twenty-First Century Fox: az ismert mozifilm-gyártó a vártnál magasabb árbevételt és profitot ért el az elmúlt negyedévben, köszönhetően a legújabb filmeknek. Az árfolyam több mint 3.5%-os pluszba lendült a zárás utáni kereskedésben.

A mai napon a SolarCity negyedéves számaira figyelhetünk, a bejelentés zárás után várható.

Eddig 425 S&P komponens jelentett az 500-ból: 73%-uk jobb EPS-t, 63%-uk pedig magasabb bevételt ért el, mint ami a várakozás volt. Ez jó eredménynek számít, hiszen a korábbi évek átlaga rendre 64% és 61% volt. A második negyedévre előrejelzett növekedés EPS szinten 8.2%, bevételi oldalon pedig 3.5% volt. Az EPS lényegesen magasabb növekedése a részvény-visszavásárlási programoknak köszönhető, az organikus növekedés visszafogottabb, de még ez is jónak számít a gazdasági növekedéshez képest.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes negyedéve volt pluszos. Idén az első negyedév negatívba fordult, a második viszont kiugróan jobb lett, ezért idén 2.3%-os GDP növekedésre számítanak.

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek