Amerikai piaci áttekintés – 2014. augusztus 7. Csütörtök

A nyitóértékük közelében fejezték be a napot szerdán a főbb amerikai indexek. Napon belül tapasztalhattunk 0.2-0.3%-os pluszokat, a zárásra azonban visszahúzták őket a kiinduló értékükre (Dow, S&P és Nasdaq 0.1% alatt emelkedett). Kivétel volt tegnap is a small-cap szektor: a Russel 2000 újra felülteljesítő volt a maga 0.44%-os emelkedésével. Újabb hírek az ukrán-orosz konfliktusról: a határ mellett 20 ezer orosz katona áll készültségben, egyre nagyobb az esély egy esetleges orosz támadásnak. Az oroszokat érintő szankciókra megjött a válasz Putyintól: a szankciókat kivető országokból származó importot korlátozzák, főként az élelmiszereket érinti a szabályozás. A korlátozás 1 évig marad érvényben, a részleteket később dolgozzák ki. A híreket kezdik egyre komolyabban venni a befektetők: a részvények kisebb emelkedése mellett jelentősen erősödött az arany (20 dollárral!), jelenleg 1308 dolláron áll, az amerikai 10 éves államkötvény hozama pedig 2.46%-ra csökkent. Az utóbbi napokban felszabadult készpénz egy kisebb része visszament a részvénypiacra (USA-ba, Európa masszívan esik), egy nagyobb része pedig az aranyba és USA állampapírokba. Ha tartósan fennmarad ez a tendencia, az nem lenne jó a részvénypiacnak, bár véleményem szerint a jelenlegi helyzet nem fog hosszútávon fennállni.

A mai napon a 14.30-kor kikerülő munkanélküli kérelmekre figyelhetünk, az adat több szempontból is lényeges. Egyrészt, ha jó az adat (kevesebb kérelem a vártnál), az további megerősítést jelent az amerikai munkaerőpiac stabilitását illetően. Másrészt, érdemes figyelni a reakciókat, valószínűleg megint előjön a jó öreg „good news is bad news” effektus, a kedvező adatra esni fognak a részvények a vártnál korábbi kamatemeléstől. Pedig a FED kommunikációja elég egyértelmű, jövő év április-május környékén lesz az első kamatemelés, még akkor is, ha a vártnál jobban nő a gazdaság és tovább javul a munkaerőpiac.

15%-os esésben a Walgreen: az amerikai kiskereskedelmi lánc mégsem teszi át a székhelyét Svájcba, így meghiúsult az adóoptimalizációs törekvése. Az ok az amerikai kormányzat nyomásgyakorlása, a kongresszus nyilván nem nézi jó szemmel, hogy vállalatok tömegei teszik át székhelyüket alacsonyabb adókulccsal adózó országokba. A részvény-visszavásárlási programok után ez volt a második legnépszerűbb trükk a vállalati eredmények kozmetikázására, a leendő szabályozással bezárták ezt a kiskaput.

Zárás után jelentett a Twenty-First Century Fox: az ismert mozifilm-gyártó a vártnál magasabb árbevételt és profitot ért el az elmúlt negyedévben, köszönhetően a legújabb filmeknek. Az árfolyam több mint 3.5%-os pluszba lendült a zárás utáni kereskedésben.

A mai napon a SolarCity negyedéves számaira figyelhetünk, a bejelentés zárás után várható.

Eddig 425 S&P komponens jelentett az 500-ból: 73%-uk jobb EPS-t, 63%-uk pedig magasabb bevételt ért el, mint ami a várakozás volt. Ez jó eredménynek számít, hiszen a korábbi évek átlaga rendre 64% és 61% volt. A második negyedévre előrejelzett növekedés EPS szinten 8.2%, bevételi oldalon pedig 3.5% volt. Az EPS lényegesen magasabb növekedése a részvény-visszavásárlási programoknak köszönhető, az organikus növekedés visszafogottabb, de még ez is jónak számít a gazdasági növekedéshez képest.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes negyedéve volt pluszos. Idén az első negyedév negatívba fordult, a második viszont kiugróan jobb lett, ezért idén 2.3%-os GDP növekedésre számítanak.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!