Amerikai piaci áttekintés – 2014. augusztus 8. Péntek

Újabb csökkenést sikerült elszenvedniük az amerikai vezető indexeknek a csütörtöki kereskedési napon. Nem volt kivétel az esést tekintve, mindegyik index 0.4-0.6% közötti mínuszban zárt (Dow, S&P, tech és small-cap). Pedig a nyitás után kisebb (0.3-0.4%) pluszokban voltak az indexek, de ez hamar eltűnt, már a kereskedési időszak közepén előjöttek az eladók. Úgy tűnik, próbálnak stabilizálódni a piacok, de emelkedni csak akkor fognak tudni, ha enyhülnek a geopolitikai feszültségek és az európai gazdaság is újra növekedési pályára áll. Az amerikai 10 éves államkötvény hozama 2.43%, több hónapos mélypont, a gyenge európai makroadatok (olasz recesszió, gyengülő német ipari teljesítmény) valószínűleg jelentős szerepet játszhattak a hozamcsökkenésben.

Szektorok közül egyedül a szolgáltatások tud emelkedni, ellenben az egészségügy több mint 1%-kal esik, közülük többen vannak 10% fölötti mínuszban.

Tovább csökkent a munkanélküli segélykérelmek száma, az adatra most emelkedést láthattunk, később viszont újra mínuszba húzták az indexeket. A mai napon nem érkezik lényeges makroadat az USA-ból.

Zárás után jelentett a SolarCity: a bevételi várakozásokat elvétette (63.204 mUSD helyet 61.344 mUSD), az EPS viszont jobb lett a vártnál, 99 cent veszteség helyett 96 cent mínuszt hoztak össze a második negyedévben. Mivel a SolarCity egy növekedési vállalat és a jövőbeli bevételi várakozásaikat is megemelték, a befektetők pozitívan fogadták a híreket, +3%-ban az árfolyam after hoursben.

Jelentett a Zynga is: az online játékairól (FarmVille) ismert vállalat nem termelt profitot a negyedév során, bevételeit tekintve pedig elmaradt a várakozástól. További késések az új játékok kiadása során és csökkenő árbevétel-prognózis az idei évre – ezek tipikusan olyan információk, amiknek nagyon nem örülnek a befektetők, zárás után -11%-ban is járt a részvény, végül 2.70-en, -7.5%-ban fejezte be a kereskedést.

Eddig 425 S&P komponens jelentett az 500-ból: 73%-uk jobb EPS-t, 63%-uk pedig magasabb bevételt ért el, mint ami a várakozás volt. Ez jó eredménynek számít, hiszen a korábbi évek átlaga rendre 64% és 61% volt. A második negyedévre előrejelzett növekedés EPS szinten 8.2%, bevételi oldalon pedig 3.5% volt. Az EPS lényegesen magasabb növekedése a részvény-visszavásárlási programoknak köszönhető, az organikus növekedés visszafogottabb, de még ez is jónak számít a gazdasági növekedéshez képest.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes negyedéve volt pluszos. Idén az első negyedév negatívba fordult, a második viszont kiugróan jobb lett, ezért idén 2.3%-os GDP növekedésre számítanak.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!