Amerikai piaci áttekintés – 2014. július 29. Kedd

Dátum

Megosztás

Jelentős mínuszokból sikerült felállniuk az amerikai indexeknek a hétfői kereskedési napon. A kereskedés kezdetén még 0.4-0.6%-os mínuszok voltak, ez a végére nullába, kicsi pluszba lendült át. Kedden jönnek az oroszokat érintő európai szankciók, az USA-ban erre még rátettek egy lapáttal, mivel náluk további szigorításra lehet számítani. Megtehetik, hiszen nem függnek olyan jelentős mértékben Oroszországtól, mint az európai államok. Az Oroszország-nyugati hatalmak konfliktus mélyedését jól tükrözi, hogy az Oroszország-Jukosz perben az Európai Bíróság a Jukosznak adott igazat, 50 mrd dollár(!!!) kártérítésre kötelezve az oroszokat. A megítélt összeg még így is az eredeti követelés fele. Az ítélet nem jogerő, az ügy itt még valószínűsíthetően nincs lezárva.

Hétfőn a függőben lévő lakásértékesítések számait tudhattuk meg, ami kicsit gyengébb lett a vártnál (-1.1% hó/hó alapon), a kereskedésre nem volt hatással. Kedden magyar idő szerint a 16:00-kor publikálandó fogyasztói bizalmi indexre érdemes figyelni, ami az amerikai fogyasztók véleményét tükrözi a gazdaság alakulásáról.

Tovább robog az M&A piac: pénteki hír, de a hétfői kereskedésben is éreztette hatását, hogy a Zillow felvásárolja a Truliát. Emellett a kiskereskedelemben is történtek akvizíciók: a Dollar Tree 74.50 dollárért felvásárolja a Family Dollart, az ár 23%-os prémiumot tartalmaz a pénteki záróárához képest. Carl Icahn ismét igen sikeres év elé néz: az Apple mellett a Family Dollarban is jelentős kitettsége van, mindkét részvény igen jó választásnak bizonyult eddig.

Jelentett a Herbalife: mind a profit, mind az árbevétel soron elvétette a várakozásokat, az árfolyam összeomlott, -12% after hoursben. A mai napon zárás után a Twitter teszi közzé negyedéves számait: 1.2 cent veszteséget várnak részvényenként. Emellett még arra érdemes figyelni, hogy a felhasználói bázis mennyivel növekedett és mekkora árbevétele származik egy felhasználóból a vállalatnak.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes és 2014 első negyedéve volt pluszos. Tavaly 2%-os GDP növekedést sikerült felmutatnia az amerikai gazdaságnak, idei évre 2.2% a várakozás.

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!