Amerikai piaci áttekintés – 2014. július 31. Csütörtök

Megint egy szétválás volt megfigyelhető az amerikai indexek teljesítményében: a Dow kicsi mínusszal (32 pont), az S&P nem változott, ellenben az tech és small-cap szektor (Nasdaq és Russell 2000) felülteljesítő volt a tegnapi kereskedésben. Este 8 óráig kivártak a befektetők, ekkor volt ugyanis a FED kamatdöntés. Az irányadó rátán nem változtattak a jegybankárok, az eszközvásárlás mértékét a vártnak megfelelően havi 25 mrd dollárra csökkentették (ebből 15 mrd-ért államkötvényeket, 10 mrd-ért pedig jelzálog-fedezetű értékpapírokat vásárolnak). A hír a részvénypiacokra nem volt hatással, csupán néhány pontos emelkedést tudott okozni. Ellenben a kötvénypiacokon volt mozgás, annak ellenére, hogy várható volt ez a lépés. A 3 éves államkötvény hozama 1% fölé emelkedett, ez 2011 óta először történt meg. Emellett a 10 éves államkötvény hozama 10 bázisponttal, 2.55%-ra ugrott, megelőzve a francia (1.54%) és a spanyol (2.48%) kötvényhozamokat. Az már egy erős félreárazottságnak tűnik, hogy a befektetők nagyobb esélyt (ha nem is sokkal, de nagyjából hasonló) látnak az USA fizetésképtelenségére, mint Spanyolországéra. A nyomott európai kötvényhozamokat az EKB közelgő/várt lazító csomagja tartja alacsonyan, mindenesetre hosszútávon ez a felállás nem fog tudni fennmaradni.

Szerdán kijött az ADP munkaerő-piaci adata: a vártnál egy kicsit gyengébb lett, kevesebb munkahely jött létre. Ezután érkezett a második negyedéves GDP-adat, ami sokkal jobb lett a vártnál, 4%-kal bővült az amerikai gazdaság negyedéves összehasonlításban. Külön kiemelendő a fogyasztás 2.5%-os bővülése, ami lényegesen jobb lett a vártnál. A mai nap a 14.30-kor publikálandó munkanélküliségi rátára érdemes figyelni.

A mai napon már több jelentős vállalat is közzéteszi negyedéves számait. Nyitás előtt az ExxonMobil jelent, a vállalat teljesítményére azért is érdemes figyelni, hiszen év eleje óta már 15%-ot emelkedett. A kereskedés során fog jelenteni a GoPro, aminek nemrégiben volt az IPO-ja. A cégtől 6.5 cent egy részvényre jutó nyereséget várnak az elemzők, ez igen jó adat lenne ahhoz képest, hogy egy évvel ezelőtt még veszteséges volt a vállalat működése. Zárás után pedig a Tesla teszi közzé negyedéves számait: 5 cent profitot várnak részvényenként. Mivel a Tesla egy növekedési cég, ezért itt nagyobb hangsúlyt kapnak az értékesítési számok, főként az amerikai és az európai (norvég) eladásokra figyel majd a piac.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes és 2014 első negyedéve volt pluszos. Tavaly 2%-os GDP növekedést sikerült felmutatnia az amerikai gazdaságnak, idei évre 2.2% a várakozás.

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!