Az 5G hálózat veszélyes ránk? Hogyan működik?

Dátum

Megosztás

Az utóbbi hetekben rengeteg – vadabbnál vadabb – összeesküvés elméletbe futottam bele az 5G mobilhálózattal kapcsolatban: ettől betegednek meg az emberek, nem a vírustól, mindenkit megfigyelnek vele, az oltóanyagban lévő nanocsipek majd ezen keresztül fognak kommunikálni, agyrákot kapsz, meg hogy megnyitják a pokol kapuját és jön Nibiru a halálbolygó – ja nem, az egy másik sztori. 😀 Addig is eljutottak az emberek, hogy felgyújtottak 5G tornyokat. Nézzük meg ezt az 5G témát úgy, hogy meg is érted a működését, sőt, erről bárkivel könnyedén el tudsz majd beszélgetni.

Egy szó, mint száz, nálam ezek az összeesküvés elméletek már leverik a biztosítékot – stílusosan – mivel ezek az agyszülemények minden logikus és tudományos tényt nélkülöznek.

A cikk szerzője: Nagy Márton mérnök, az MDelta – Electronics Hardware Design-tól. Nincs 5G érdekeltsége, szakmai szemmel írta a cikket.

Ahhoz, hogy megértsétek hogyan is működnek a mobilhálózatok, először is szükség lesz némi alapismeretre az elektromágneses sugárzással kapcsolatban, igyekszem érthetően magyarázni, de kicsit tudományos lesz.

Gyorstalpaló, alapfogalmak:

Az 1.ábrán láthatjátok a minket körülvevő világban létező különböző tulajdonságú eleketromágneses sugárzásokat. Bizony, aki eddig nem tudta, a fény is elektromágneses sugárzás, vagyis többek között…mivel rendelkezik részecske tulajdonságokkal is, de ez már csúnyán kvantumfizika. Maradjunk annyiban, hogy az elektromágneses sugárzás körülvesz minket és attól függően, hogy mekkora a frekvenciája – vagyis másodpercenkénti rezgésszáma – illetve a hullámhossza, teljesen eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.

Hopp, volt itt egy fogalom, a hullámhossz, tisztázzuk is ezt gyorsan: a 2.ábra elég beszédes, de azért leírnám, hogy MINDEN REZGÉS ilyen szinuszos hullámformákból tevődik össze. Igaz ez a tavon fodrozódó vízre és a gravitációs hullámokra az univerzumban, melyet szupernehéz objektumok keltenek (fekete lyukak, pulzárok, kettőscsillagok stb.). Szóval hullámhegyekből és hullámvölgyekből áll egy rezgés, a hullámhossz pedig két hullámhegy, vagy hullámvölgy közötti távolság, mely a következőképp számítható: λ = v/f

λhullámhossz méterben

v – a hullám terjedési sebessége az adott közegben. (Mivel elektromágneses hullámokról beszélünk és a vonatkoztatási pont a vákuum, így ide a fénysebesség jön méter/sec ban).

f – a hullám frekvenciája, mértékegysége Hz (Hertz) – vagyis rezgés per másodperc.

Biztosan hallottátok már a kifejezést, hogy milliméteres hullámhosszúságú sugárzás….na, ha ezt kiszámoljátok a képlettel, mindjárt adódik, hogy ez a GHz – (Giga Herz)– es frekvenciatartomány (mikro „sütő”). Egyébként ez a képlet ugyanúgy igaz a hanghullámokra, csak az nem elektromágneses, hanem mechanikai rezgés…mely a levegőben kb. 330 m/s-os sebességgel terjed, tehát a fény helyett a hangsebességet kell a képletbe helyettesíteni.

Térjünk vissza azonban az elektromágnesesre. Mitől elektromágneses? Hát attól, hogy két komponense van! Egy elektromos és egy mágneses hullám, melyek rezgési síkjai egymáshoz képest 90°-kal el vannak forgatva.

A 3.ábrán láthatjátok, hogy ezt hogyan kell elképzelni. Kezditek már érteni, hogy micsoda „feketemágia” a híradástechnika ugye? Ezért van annyi különböző fajta antenna, méretben és formában egyaránt, ez egy külön szakterülete az elektronikának. Hozzátenném, hogy a mai nagy sebességű jelátviteleknél, illetve jelfeldolgozó rendszereknél már hátrányban van az a mérnök, aki legalább alapszinten nincs tisztában a „magasfrekvenciás témakörrel”.

Most, hogy tisztáztunk – nagy vonalakban – néhány alapfogalmat, nézzünk néhány példát a hétköznapjainkból ilyen elektromágneses sugárforrásokra:

  • Mikrosütő: 2,45GHz es rádióhullám forrás (jellemzően), arra szolgál, hogy rezegtessük vele a vízmolekulákat, melyek a súrlódástól felmelegszenek. Meg minden, ami vízmolekulákat tartalmaz, így nem előnyös élőállat szárításra, mert a belseje is felmelegszik. Továbbá a közhiedelemmel ellentétben, NEM változtatja meg a víz molekuláris szerkezetét!
  • WLAN: 2,4GHz – 6GHz ig, attól függ, melyik szabvány. Mint látjátok, ez megint csak kábé az előző tartomány. Szintén NEM ionizáló sugárzás. De, ami még érdekesebb, hogy mégis képesek ezek az eszközök nagyon nagy megbízhatósággal működni annak ellenére, hogy néha még át is fedik egymás frekvenciasávjait. Erre a különböző modulációk (adatátviteli módok) adnak magyarázatot.
  • MRI: A legtöbben már átestünk ilyen vizsgálaton és sokan nem tudják, hogy ebben a masinában szupravezető mágnestekercsek vannak (szóval olyan anyag, amely egy bizonyos – nagyon alacsony – hőmérsékleten ZÉRÓ ellenállásúvá válik), melyekben az áram FOLYAMATOSAN folyik (anélkül, hogy rákapcsolnák a hálózatra), durva mi? A legdurvább, hogy olyan erős mágneses tereket hoznak létre vele, ami képes a testünkben lévő vízmolekulákban a hidrogénatomok tengelyét átbillenteni…mikor ezek visszaállnak az eredeti pozícióba, energiát adnak le. Ezt méri a gép.

Mint látjátok, csupa rádióhullám mindenhol, ha csak ezt a részét nézzük, már mindenki rákos lenne. De mégsem! Ennek az a nagyon egyszerű oka, hogy a rádióhullámú sugárzás nem roncsolja a DNS-t, mivel NEM IONIZÁLÓ SUGÁRZÁS – legrosszabb esetben a víztartalmú szöveteket melegíti – kérnék mindenkit, tekintsen el az olyan abszurd lehetőségektől, minthogy valaki bekapcsolt nagyteljesítményű WLAN Gateway – en alszik 0-24 ben. Hozzátenném, ha egyszerre túl sok vizet iszol, az agyad meg tud dagadni és meghalsz. Ez nem vicc, ez tény. Vízmérgezésnek hívják.

Az ionizáló sugárzás onnan kapta a nevét, hogy képes az atomok körül keringő elektronokat kilökni a pályájukról, töltéssel rendelkező ionokat hozva létre így megváltoztatva az anyag szerkezetét. Természetesen az élő szövetnek és a genetikai kódnak – DNS – ez annyira nem jó, mert nem úgy fog működni, ahogy kell – ide helyettesítsetek be tetszőleges típusú betegségeket. Egy bizonyos frekvencia felett már rendelkezik ilyen tulajdonsággal az elektromágneses sugárzás, ez jellemzően az UV tartománytól indul (és az is beleesik). Mivel feltételezem, hogy nagyon sokan látták a „Csernobil” c. sorozatot, a hatásokat innen már nem kell részleteznem. Lényeg, ha tudjuk, hogy ami UV, illetve afölött van, az rossz.

Érdekessége az elektromágneses sugárzásoknak, hogy minél magasabb a frekvencia, annál inkább szeretne egyenes vonalban terjedni, akár a fény. Míg alacsony frekvenciás rádióadások akár a földet is képesek megkerülni (mivel az ionoszféráról visszaverődnek).

Na tehát, akkor nézzük az 5G -t:

Kezdjük ott, hogy maga a kifejezés azt jelenti, hogy Ötödik Generáció, szóval olyan, hogy 5G – sugárzás NINCS. Úgy, ahogy Stihl fűrész és Bosch flex sincs. Helyette viszont van láncfűrész és sarokcsiszoló.

A következő képen láthatjuk a különböző mobilhálózat generációk által használt frekvenciasávokat.

Az 1G még teljesen analóg adás volt, a táskás mobilok kora. A 2G már digitális – és így kódolható – adatátvitelt biztosított, SMS és WAP lehetőséggel, majd a 3G ahol már továbbfejlesztették az internet elérés sebességét. A 4G a jelenlegi technológiánk, melyet már mindenki ismer. Az 5G pedig csak most jön, rendkívül sok felhasználási területtel. Nem titkolt cél, hogy többek között az önvezető járművek iszonyatosan nagy sávszélességbeli igényét ki tudja elégíteni.

Nyilván minél magasabb a frekvencia, annál nagyobb sebességre képes a hálózat – persze ehhez másra is szükség van, de ne bonyolítsuk most – viszont, minél jobban növeljük a frekvenciát, annál rövidebb lesz a hatótávolsága ennek a sugárzásnak! Ez így azt jeleni, hogy több mobil alállomásra is lesz szükség. Hatványozottan igaz ez urbánus környezetben, ahol a magas épületek különösen akadályozzák az 5G vételt, így ott még több mobiltoronyra lehet számítani. Azonban a nagyobb frekvencia előnye, hogy jóval kisebb antennákkal is fogható az adás, így sokkal kompaktabb eszközök gyárthatóak.

Mint látjátok, tehát aggodalomra a világon semmi ok nincs, mivel nagyon messze van a rádióhullámú sugárzás attól, hogy génkárosodást okozzon. Ha ez így lenne, gyakorlatilag a lámpát sem kapcsolhatnánk fel a szobánkban, hiszen a látható fény még annál is magasabb frekvenciájú. Ahhoz hogy ezt a tényt belássuk, még csak nem is szükséges különösebb szakirányú végzettség, csak némi „józan paraszti ész”. Ne dőljünk be a „laposföld” – hívőknek (ha a Föld lapos lenne, nem működnének a ballisztikai számítások és sohasem tudnánk az űrbe műholdakat és embereket küldeni)! Hamarosan jelentkezem további 5G specifikus írásokkal!

A cikk szerzője: Nagy Márton
MDelta – Electronics Hardware Design

Apropó! Hardveres, elektronikai vállalkozásban, termékben gondolkozol? Ehhez cikkek:

A Minneren már két cikk is megjelent a témában, amivel egyre több rálátásod lesz erre a területre. A két cikk:

Fotó: Jack Sloop /Unsplash

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.

Ötlettől az értékesítésig, alig 4 óra alatt – Formdealer esettanulmány 1. rész

Készült már útmutató itt a Minneren a Formdealerhez, de miért állnánk meg itt? Úgy döntöttünk egy sokkal jobb módszerrel is megpróbálunk nektek segíteni, egy...

Jövőre megfizetsz a palackodért – LifeTilt dráma – Jobb az EUR bevétel, mint a HUF #hírszemle

Balogh Tamás személyes brandje, a LifeTilt a maga szókimondó tartalmával 2022-ben átkerült a Tutti Kft-hez. Mivel Balogh Tamás személye volt maga a marketing, hogyan...
00:37:17

100 Termékötlet Kínából 9. rész – Canton Fair Phase 2 termékei: élethű plüssök, falidekoráció…

Itt már a Canton Fair-en voltak a Gáborék a kínai útjuk során. Először is a videón egy konténer berakodást is láthatunk. Egy gyűjtőraktárban járunk,...

Gyakorlati útmutató kapcsolatépítéshez. Networking tippek, trükkök

Hallottad már, hogy a kapcsolati tőke aranyat ér, de hogyan lehet tudatosan kapcsolatot építeni? Hogyan találkozz, beszélgess üzleti kapcsolataiddal anélkül hogy úgy éreznék, csak...

Hogyan veszíts el 20 millió dollárt 1 hónap alatt? – Béna márkamegújítók

Még a legnagyobb márkáknak szüksége van a rebrandingre. Gondolj bele: Netpincérből Foodpanda, majd Foodora, vagy Pannon GSM-ből Telenor, majd Yettel. Sokszor jót tesz a...

5 hiba, amit egy webshop indításakor elkövethetsz

Egy webshop elindítása kihívásokkal teli folyamat, mivel számos összetett tényezővel kell számolni. Elsőként, piackutatás és a versenytársak elemzése nélkül nehéz megállapítani, hogy van-e valódi...

Jó kedvében kell lennie a vevőnek, hogy betaláljon a hirdetésed? Gondoltál már erre?

Egy izgalmas felvetésem van, amihez természetesen kutatást is hozok továbbá egy olyan megvilágosodásban lesz részed, ami garantáltan pénzt tesz a pénztárcádba. Te is abba...

Tiktok marketing esettanulmányok, példák. Lehet vevőt szerezni TikTokról!

Te is már gondolkoztál azon, hogy a Tiktokon elkezdd a tartalomgyártást, megszerezd innen az első vásárlód? Ezek az esettanulmányok végigvezetnek azon az úton, ami...

Értékesítőből cégtulajdonos. Bálint útja az alkalmazotti léttől a milliárdos forgalmú saját cégig

Csereklyei Bálint ma már egy több millárd forint forgalmú céget vezet, ő is a tulajdonos. De a sztorija ott kezdődött, hogy ennek a cégnek...