Az 5G hálózat veszélyes ránk? Hogyan működik?

Az utóbbi hetekben rengeteg – vadabbnál vadabb – összeesküvés elméletbe futottam bele az 5G mobilhálózattal kapcsolatban: ettől betegednek meg az emberek, nem a vírustól, mindenkit megfigyelnek vele, az oltóanyagban lévő nanocsipek majd ezen keresztül fognak kommunikálni, agyrákot kapsz, meg hogy megnyitják a pokol kapuját és jön Nibiru a halálbolygó – ja nem, az egy másik sztori. 😀 Addig is eljutottak az emberek, hogy felgyújtottak 5G tornyokat. Nézzük meg ezt az 5G témát úgy, hogy meg is érted a működését, sőt, erről bárkivel könnyedén el tudsz majd beszélgetni.

Egy szó, mint száz, nálam ezek az összeesküvés elméletek már leverik a biztosítékot – stílusosan – mivel ezek az agyszülemények minden logikus és tudományos tényt nélkülöznek.

A cikk szerzője: Nagy Márton mérnök, az MDelta – Electronics Hardware Design-tól. Nincs 5G érdekeltsége, szakmai szemmel írta a cikket.

Ahhoz, hogy megértsétek hogyan is működnek a mobilhálózatok, először is szükség lesz némi alapismeretre az elektromágneses sugárzással kapcsolatban, igyekszem érthetően magyarázni, de kicsit tudományos lesz.

Gyorstalpaló, alapfogalmak:

Az 1.ábrán láthatjátok a minket körülvevő világban létező különböző tulajdonságú eleketromágneses sugárzásokat. Bizony, aki eddig nem tudta, a fény is elektromágneses sugárzás, vagyis többek között…mivel rendelkezik részecske tulajdonságokkal is, de ez már csúnyán kvantumfizika. Maradjunk annyiban, hogy az elektromágneses sugárzás körülvesz minket és attól függően, hogy mekkora a frekvenciája – vagyis másodpercenkénti rezgésszáma – illetve a hullámhossza, teljesen eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.

Hopp, volt itt egy fogalom, a hullámhossz, tisztázzuk is ezt gyorsan: a 2.ábra elég beszédes, de azért leírnám, hogy MINDEN REZGÉS ilyen szinuszos hullámformákból tevődik össze. Igaz ez a tavon fodrozódó vízre és a gravitációs hullámokra az univerzumban, melyet szupernehéz objektumok keltenek (fekete lyukak, pulzárok, kettőscsillagok stb.). Szóval hullámhegyekből és hullámvölgyekből áll egy rezgés, a hullámhossz pedig két hullámhegy, vagy hullámvölgy közötti távolság, mely a következőképp számítható: λ = v/f

λhullámhossz méterben

v – a hullám terjedési sebessége az adott közegben. (Mivel elektromágneses hullámokról beszélünk és a vonatkoztatási pont a vákuum, így ide a fénysebesség jön méter/sec ban).

f – a hullám frekvenciája, mértékegysége Hz (Hertz) – vagyis rezgés per másodperc.

Biztosan hallottátok már a kifejezést, hogy milliméteres hullámhosszúságú sugárzás….na, ha ezt kiszámoljátok a képlettel, mindjárt adódik, hogy ez a GHz – (Giga Herz)– es frekvenciatartomány (mikro „sütő”). Egyébként ez a képlet ugyanúgy igaz a hanghullámokra, csak az nem elektromágneses, hanem mechanikai rezgés…mely a levegőben kb. 330 m/s-os sebességgel terjed, tehát a fény helyett a hangsebességet kell a képletbe helyettesíteni.

Térjünk vissza azonban az elektromágnesesre. Mitől elektromágneses? Hát attól, hogy két komponense van! Egy elektromos és egy mágneses hullám, melyek rezgési síkjai egymáshoz képest 90°-kal el vannak forgatva.

A 3.ábrán láthatjátok, hogy ezt hogyan kell elképzelni. Kezditek már érteni, hogy micsoda „feketemágia” a híradástechnika ugye? Ezért van annyi különböző fajta antenna, méretben és formában egyaránt, ez egy külön szakterülete az elektronikának. Hozzátenném, hogy a mai nagy sebességű jelátviteleknél, illetve jelfeldolgozó rendszereknél már hátrányban van az a mérnök, aki legalább alapszinten nincs tisztában a „magasfrekvenciás témakörrel”.

Most, hogy tisztáztunk – nagy vonalakban – néhány alapfogalmat, nézzünk néhány példát a hétköznapjainkból ilyen elektromágneses sugárforrásokra:

  • Mikrosütő: 2,45GHz es rádióhullám forrás (jellemzően), arra szolgál, hogy rezegtessük vele a vízmolekulákat, melyek a súrlódástól felmelegszenek. Meg minden, ami vízmolekulákat tartalmaz, így nem előnyös élőállat szárításra, mert a belseje is felmelegszik. Továbbá a közhiedelemmel ellentétben, NEM változtatja meg a víz molekuláris szerkezetét!
  • WLAN: 2,4GHz – 6GHz ig, attól függ, melyik szabvány. Mint látjátok, ez megint csak kábé az előző tartomány. Szintén NEM ionizáló sugárzás. De, ami még érdekesebb, hogy mégis képesek ezek az eszközök nagyon nagy megbízhatósággal működni annak ellenére, hogy néha még át is fedik egymás frekvenciasávjait. Erre a különböző modulációk (adatátviteli módok) adnak magyarázatot.
  • MRI: A legtöbben már átestünk ilyen vizsgálaton és sokan nem tudják, hogy ebben a masinában szupravezető mágnestekercsek vannak (szóval olyan anyag, amely egy bizonyos – nagyon alacsony – hőmérsékleten ZÉRÓ ellenállásúvá válik), melyekben az áram FOLYAMATOSAN folyik (anélkül, hogy rákapcsolnák a hálózatra), durva mi? A legdurvább, hogy olyan erős mágneses tereket hoznak létre vele, ami képes a testünkben lévő vízmolekulákban a hidrogénatomok tengelyét átbillenteni…mikor ezek visszaállnak az eredeti pozícióba, energiát adnak le. Ezt méri a gép.

Mint látjátok, csupa rádióhullám mindenhol, ha csak ezt a részét nézzük, már mindenki rákos lenne. De mégsem! Ennek az a nagyon egyszerű oka, hogy a rádióhullámú sugárzás nem roncsolja a DNS-t, mivel NEM IONIZÁLÓ SUGÁRZÁS – legrosszabb esetben a víztartalmú szöveteket melegíti – kérnék mindenkit, tekintsen el az olyan abszurd lehetőségektől, minthogy valaki bekapcsolt nagyteljesítményű WLAN Gateway – en alszik 0-24 ben. Hozzátenném, ha egyszerre túl sok vizet iszol, az agyad meg tud dagadni és meghalsz. Ez nem vicc, ez tény. Vízmérgezésnek hívják.

Az ionizáló sugárzás onnan kapta a nevét, hogy képes az atomok körül keringő elektronokat kilökni a pályájukról, töltéssel rendelkező ionokat hozva létre így megváltoztatva az anyag szerkezetét. Természetesen az élő szövetnek és a genetikai kódnak – DNS – ez annyira nem jó, mert nem úgy fog működni, ahogy kell – ide helyettesítsetek be tetszőleges típusú betegségeket. Egy bizonyos frekvencia felett már rendelkezik ilyen tulajdonsággal az elektromágneses sugárzás, ez jellemzően az UV tartománytól indul (és az is beleesik). Mivel feltételezem, hogy nagyon sokan látták a „Csernobil” c. sorozatot, a hatásokat innen már nem kell részleteznem. Lényeg, ha tudjuk, hogy ami UV, illetve afölött van, az rossz.

Érdekessége az elektromágneses sugárzásoknak, hogy minél magasabb a frekvencia, annál inkább szeretne egyenes vonalban terjedni, akár a fény. Míg alacsony frekvenciás rádióadások akár a földet is képesek megkerülni (mivel az ionoszféráról visszaverődnek).

Na tehát, akkor nézzük az 5G -t:

Kezdjük ott, hogy maga a kifejezés azt jelenti, hogy Ötödik Generáció, szóval olyan, hogy 5G – sugárzás NINCS. Úgy, ahogy Stihl fűrész és Bosch flex sincs. Helyette viszont van láncfűrész és sarokcsiszoló.

A következő képen láthatjuk a különböző mobilhálózat generációk által használt frekvenciasávokat.

Az 1G még teljesen analóg adás volt, a táskás mobilok kora. A 2G már digitális – és így kódolható – adatátvitelt biztosított, SMS és WAP lehetőséggel, majd a 3G ahol már továbbfejlesztették az internet elérés sebességét. A 4G a jelenlegi technológiánk, melyet már mindenki ismer. Az 5G pedig csak most jön, rendkívül sok felhasználási területtel. Nem titkolt cél, hogy többek között az önvezető járművek iszonyatosan nagy sávszélességbeli igényét ki tudja elégíteni.

Nyilván minél magasabb a frekvencia, annál nagyobb sebességre képes a hálózat – persze ehhez másra is szükség van, de ne bonyolítsuk most – viszont, minél jobban növeljük a frekvenciát, annál rövidebb lesz a hatótávolsága ennek a sugárzásnak! Ez így azt jeleni, hogy több mobil alállomásra is lesz szükség. Hatványozottan igaz ez urbánus környezetben, ahol a magas épületek különösen akadályozzák az 5G vételt, így ott még több mobiltoronyra lehet számítani. Azonban a nagyobb frekvencia előnye, hogy jóval kisebb antennákkal is fogható az adás, így sokkal kompaktabb eszközök gyárthatóak.

Mint látjátok, tehát aggodalomra a világon semmi ok nincs, mivel nagyon messze van a rádióhullámú sugárzás attól, hogy génkárosodást okozzon. Ha ez így lenne, gyakorlatilag a lámpát sem kapcsolhatnánk fel a szobánkban, hiszen a látható fény még annál is magasabb frekvenciájú. Ahhoz hogy ezt a tényt belássuk, még csak nem is szükséges különösebb szakirányú végzettség, csak némi „józan paraszti ész”. Ne dőljünk be a “laposföld” – hívőknek (ha a Föld lapos lenne, nem működnének a ballisztikai számítások és sohasem tudnánk az űrbe műholdakat és embereket küldeni)! Hamarosan jelentkezem további 5G specifikus írásokkal!

A cikk szerzője: Nagy Márton
MDelta – Electronics Hardware Design

Apropó! Hardveres, elektronikai vállalkozásban, termékben gondolkozol? Ehhez cikkek:

A Minneren már két cikk is megjelent a témában, amivel egyre több rálátásod lesz erre a területre. A két cikk:

Fotó: Jack Sloop /Unsplash

Üzleti esettanulmány


Így indít be a Minner egy piactér vállalkozást. Egy ajándék, hobbi, lakberendezés termékekkel kapcsolatos termékajánló oldal indul a videósorozattal párhuzamosan (illetve podcast-ra is feltöltjük az anyagot). Ez egy több mint 8 részes sorozat lesz, és napra lebontva mutatjuk be a piacterünk indulását, kezdeti lépéseit, számait, statisztikáit. Az oldal már éles, te is követni tudod a videón kívül is majd.

Nézd meg az első videót, kukkantsd meg a piacterünket! Kattints ide!

Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.

Instant posztok

MinnerInstant

Több weboldal üzemeltetőiként mi is kiemelten fontosnak tartjuk a biztonsági mentéseket, hiszen gyakran van rá példa, hogy pillanatok alatt beüt a krach, és rengeteg munkaórányi anyag válhat semmivé a másodperc törtrésze alatt. Ha nincs viszonylag friss, visszaállítható mentésed, nagy eséllyel építhetsz vissza sok mindent a nulláról, vagy egy olyan régi állapotról, ami rengeteg kapacitásodat emészti fel feleslegesen.

Az alábbi eszközöknél mindenképp szentelj nagy figyelmet a biztonsági mentésre, lehetőleg minél gyakrabban:

  • Weboldal, webshop, bővítmények, stb.
  • Szerverek, adattárolók
  • Telefon, számítógép, tablet stb.

Légy előrelátó, kíméld meg magad az elkerülhető bajlódásoktól!

MinnerInstant

Jelen küldetést különösen ajánljuk olyan vállalkozásoknak, ahol a munkatársaknak egész nap beszélniük, egyeztetniük kell egymással. A cégek belső kommunikációjukhoz leginkább telefont és email-t használnak, de gyakran előfordul a Messenger vagy Whatsapp / Viber alkalmazása is. Ezen applikációkkal csupán az a gond, hogy végeláthatatlan üzenetváltások születnek, ráadásul a csoportbeszélgetésekben sokan nem is érintettek egy-egy megbeszélnivalóban, így gyakran némítják is az értesítéseket, a nekik címzet, fontosabb üzeneteket is figyelmen kívül hagyják.

A Slack.com ezekre a problémákra kínál megoldást:

  • Míg az email-nél véget nem érő láncokon kereshetsz vissza egy-egy fontos információt, a Slack-nél minden projektedhez külön, dedikált csatornát tudsz létrehozni, így hamar megtalálod, amit keresel.
  • A Slack valahol az email és a Messenger között áll: lendületesen és gyorsan történik az üzenetváltás, de átlátható marad később is.
  • Míg az email-nél lemaradhat egy-két fontosnak vélt személy, a Slack adott csatornáiban mindenki látja az üzenetváltásokat, így későbbi konfliktusokat is el lehet vele kerülni.

De hogy kínáljunk más alternatívát is, a projektmenedzsment szoftvereken (pl. ClickUp, Trello) belül is tudsz egyeztetni, feladatokat létrehozni, ezekhez személyeket társítani, ráadásul a folyamatokat is nyomon tudod majd követni. Ha pedig nagyon ragaszkodnál a Messenger alapú üzenetváltásokhoz, a Facebook Workplace szolgáltatását érdemes lehet kipróbálnod.

MinnerInstant

Mindig csak azok a fránya kifogások… Mivel ma már sokkal tudatosabbak vagyunk – főleg az online vásárlásoknál -, sokszor „kifogásokat” keresünk, hogy lebeszéljük magunkat egy olyan termékről, amely izgatja ugyan a fantáziánkat, de nem vagyunk benne biztosak, hogy jó befektetés lesz-e, vagy megtérül-e a befektetett összeg. Biztosan te is hallottál már a saját látogatóidtól, vásárlóidtól, vagy pletykákból különböző vásárláskerülő érveket. Na de mit tudsz tenni ez ellen vállalkozóként?

Szedd össze, hogy milyen kifogásokat kereshet a te termékednél / szolgáltatásodnál egy látogató! Miután ez megvan, próbálj meg minél erősebb érveket kitalálni a kifogás ellen! Pl. egy törékeny terméknél felmerülhet az a kifogás, hogy biztosan összetöri majd a futárszolgálat, mire te érvelhetsz azzal, hogy gondosan becsomagolod minden termékedet, így emiatt nem kell aggódnia.

Ha ezzel is végeztél, építsd be ezeket a termékelírásokba, de használhatod a kommunikációdban is! Ha beválik, magasabb konverziót érhetsz el, de ha mégse lenne sikere, bizonyos tesztidőszak után egyszerűen csak eltávolítod a termékleírásból, így egyáltalán nincs veszítenivalód!

Mi is alkalmazzuk a kifogáskezelést a MinnerAkadémián, például a Személyes konzultációnál vagy a Marketing kampánykészítés minikurzus leírásában.

MinnerInstant

Április 26 óta vezették be az iOS 14.5 frissítést, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy blokkolják az ő követésüket. Az applikációk egyesével megkérdezik, hogy engedélyezi-e a felhasználó, hogy követhesse a tevékenységét az adott applikáció. Ez a Facebooknak a legnagyobb érvágás. Az alábbi képen látod, hogy mit kérdez meg a felhasználótól, mit kell kötelezően kiírnia. És ha ott rányom a felhasználó a tiltásra, ott bizony az tiltva is lesz Na, de mennyien nyomkodnak a követést mellőzésére? A Wall Street Journal riportja alapján az iPhone-osok 67%-a tiltja a követést.

Idén júniusban az iPhone-on megjelenő hirdetésekre költött összeg egyharmadával csökkent, míg Androidon az összes reklámra költött pénz tíz százalékkal nőtt. És akkor mire költik a maradék pénzt? Egyrészt egyre több cég kezdi el a TikTok reklámot (még igazi vadnyugati helyzet van ott, olcsó), másrészt szponzorált cikkeket, tartalmakat vesznek. Utóbbi információk saját gyűjtés (hova költi), körbeszondáztam több Minner vállalkozót is.

Az iOS 15 még szigorúbb dolgokat hoz, ami megnehezíti majd a követést. Például az e-mailben érkező követőkódokat is szűri.

Az Android-ra ősszel jönnek a fentiekhez hasonló blokkolások, de ott eltart jövő tavaszig, míg mindenhol lefrissül.

Fel kell kötnie a marketingeseknek a gatyát! Konverzióoptimalizálás egyre nehezebb, webáruházaknak is nehezebb lesz a marketing. Lehet ez fogja megerősíteni majd az affiliate marketinget? Most lehet majd jó alternatíva lehet. Ez a piacteremnek jó hír, amit most indítunk, tudod aminek haladását élő esettanulmányként mutatom be. Vállalkozás indítás: Piactér születik üzleti esettanulmány

Forrás: www.wsj.com, Index

MinnerInstant

Száz nap után szerdán újra felvonta a horgonyt az Ever Given konténerszállító hajó, miután a japán tulajdonosvállalat és a biztosítók megegyeztek a Szuezi-csatornát működtető hatósággal a kompenzációról. Az Ever Given márciusban hat napig vesztegelt a Szuezi-csatornában, miután megfeneklett. A több mint 200 ezer tonna kapacitású konténerszállító észak felé, a Földközi-tenger irányába indult útnak – írja az MTI.

A Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) kezdetben 916 millió dollár kompenzációt követelt a mentési műveletekért és a kieső bevételekért, amelyet később 600, végül pedig 550 millió dollárra csökkentett. 18 300 konténer van a hajón. Egyiptom a pénzügyi kártérítésen kívül egy 75 tonnás kapacitású vontatóhajót kap az Ever Given tulajdonosától.

Forrás: Index

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek