Az afrikaiak kreatív módon szereznek pénzt a Facebookról és az Instagrammról – ezek nem a nigériai csalók

A Minneren már olvashattad, hogy Afrikában nagyobb arányban használják a mobil bankolást, mint a fejlettebb országokban. Az ottani lakosok a Safaricom (Vodafone-hoz tartozik) telekommunikációs cégen keresztül tudnak egymásnak pénzt küldeni. Okos telefon sem kell hozzá, elég csak az illető MPesa számát tudni, és pénzt küldeni. Viszont ott is egyre elterjettebbek az okos mobilok, és mivel már náluk létezik a mobilbankolás, így dinamikusabban fejlődik az ottani online vásárlás is. Nézzünk is rá példát:

Ez a hölgy Kenyában az instagrammját használja ruhák eladására. A vásárlók pedig Whatsappon keresztül beszélhetnek vele.

 

Ez a cég pedig kifejezetten instagram marketingre specializálódott.

We are giving away $125usd of #instagram #marketing services. Like this post to be in with a chance to win! The winner…

Posted by Elevator Instagram Marketing Africa on 2015. május 4.

Ez a pár példa persze nem jelent még semmit. De az biztos, hogy az online vásárlási láz már Afrikában is jelen van, és a nagyvárosokban egyre elterjettebb lesz. Ebből hasít ki egy szeletet a Vodafone csoporthoz tartozó Safaricom. Mivel a mobiltársaság már nem csak a perdíjakból, hanem a felhasználók egymás közötti pénzküldéséből is profitál, így érdekes kezd lenni a cég, és a részvénye. Igaz, hogy a Nairobi tőzsdén forognak a papírjai, de egy jó bróker azt is megoldja, hogy le tudd kereskedni a részvényt. Márpedig nagy potenciál van bent. Ha, végig nézed a cég legfrissebb prezentációját, akkor láthatod, hogy elképesztő növekedést tud felmutatni a cég.

Az alábbi ábrán is látszanak a kiemelkedő eredményei a cégnek, de ez még semmi. Azt is olvastam, hogy az éves GDP 34%-a az MPesa rendszeren keresztül folyik át. Továbbá 17 millió ügyfél nem tévedhet, a Safaricom a piac 70%-át birtokolja.

safaricom2014

Az árfolyamba a halvány hullámot ők tették bele, nem tudom miért így ábrázolják. Mindegy is, a lényeg az, hogy ebből lehet profitálni. Jelenleg 16,08 kenyai shilling. Hosszútávon 20-25 dollár közé várom az árfolyamot, mivel a cég számai nagyon jók. Ez 25-60%-os profitot eredményez számunkra.

safaricomárfolyam

Forrás: Safaricom
Fotó: Erik (HASH) Hersman/Flickr

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!