Az aranynál is jobb az Apple, Microsoft vagy a McDonald’s?

Az arany birtoklása mindenkinek ugyanazt jelenti. Értékállósága miatt sokat szeretik, és egyfajta biztosítékként is jó. De mi a helyzet a részvényekkel? Idehaza még nem alakult ki az a részvénytulajdonosi érzés, ami külföldön jobban elterjedt, ez persze betudható annak is, hogy a Budapesti Értéktőzsdén nem pörögnek annyira a részvények.

Egy régebbi cikkben már leírtam azt a gondolatmenetet, hogy a nagy cégek (pl. Coca-Cola, McDonlald’s) körülvesznek minket és mégsem bízunk meg annyira bennük, hogy vegyük a részvényeiket. Pedig ezek az óriási cégek gigantikus hozamokat jelentenek a birtokosuknak. Nem véletlen, hogy a leggazdagabb embereknek mind-mind részvény tulajdonuk van több cégben is. Tévhit az is, hogy csak nagy tökével lehet valaki részvény tulajdonos.

Jelenleg egyik befektetési forma sem hoz ennyit, mint ezek a papírok, se az arany, se az ezüst, és persze a banki lekötésről ne is beszéljünk.

De nézzük a számokat, az egyes részvények a kibocsátásuk óta mennyi %-ot változtak, meg fogsz lepődni:
McDonald’s  27 000 %, 1965-óta (a részvénykibocsátás ideje)
Apple 17 900 %, 1980-óta
Microsoft 49 000%, 1986-óta
Coca-Cola 32 000%, 1962-óta (KO tickerrel)

Akkor szerinted még mindig nem jó részvényt venni? A válság kirobbanása azért is érintette jobban a középréteget, mert ők inkább ingatlanban tartották a vagyonukat (sokszor hitellel egybekötve), míg a gazdagabbak tőkéjük nagy részét részvényben. Így az ingatlanárak csökkenése nem érintette őket, megtartva részvényeiket ők hamarabb talpra álltak. Picit tanuljunk tőlük, nem azt mondom, hogy csak részvénybe fektessünk, de például a bankpapírok most nagyon olcsók!!!! Például a Citi Group, amit bármely magyar brókercégnél meg tudunk venni.

Bármilyen kérdésed van, írj a kereskedes@minner.hu emailre.

Olvass el több tőzsde rovatba tartozó cikket, érthetően írjuk, így nem kell az, hogy szakavatott legyél a témában.
.