Az aranynál is jobb az Apple, Microsoft vagy a McDonald’s?

Az arany birtoklása mindenkinek ugyanazt jelenti. Értékállósága miatt sokat szeretik, és egyfajta biztosítékként is jó. De mi a helyzet a részvényekkel? Idehaza még nem alakult ki az a részvénytulajdonosi érzés, ami külföldön jobban elterjedt, ez persze betudható annak is, hogy a Budapesti Értéktőzsdén nem pörögnek annyira a részvények.

Egy régebbi cikkben már leírtam azt a gondolatmenetet, hogy a nagy cégek (pl. Coca-Cola, McDonlald’s) körülvesznek minket és mégsem bízunk meg annyira bennük, hogy vegyük a részvényeiket. Pedig ezek az óriási cégek gigantikus hozamokat jelentenek a birtokosuknak. Nem véletlen, hogy a leggazdagabb embereknek mind-mind részvény tulajdonuk van több cégben is. Tévhit az is, hogy csak nagy tökével lehet valaki részvény tulajdonos.

Jelenleg egyik befektetési forma sem hoz ennyit, mint ezek a papírok, se az arany, se az ezüst, és persze a banki lekötésről ne is beszéljünk.

De nézzük a számokat, az egyes részvények a kibocsátásuk óta mennyi %-ot változtak, meg fogsz lepődni:
McDonald’s  27 000 %, 1965-óta (a részvénykibocsátás ideje)
Apple 17 900 %, 1980-óta
Microsoft 49 000%, 1986-óta
Coca-Cola 32 000%, 1962-óta (KO tickerrel)

Akkor szerinted még mindig nem jó részvényt venni? A válság kirobbanása azért is érintette jobban a középréteget, mert ők inkább ingatlanban tartották a vagyonukat (sokszor hitellel egybekötve), míg a gazdagabbak tőkéjük nagy részét részvényben. Így az ingatlanárak csökkenése nem érintette őket, megtartva részvényeiket ők hamarabb talpra álltak. Picit tanuljunk tőlük, nem azt mondom, hogy csak részvénybe fektessünk, de például a bankpapírok most nagyon olcsók!!!! Például a Citi Group, amit bármely magyar brókercégnél meg tudunk venni.

Bármilyen kérdésed van, írj a kereskedes@minner.hu emailre.

Olvass el több tőzsde rovatba tartozó cikket, érthetően írjuk, így nem kell az, hogy szakavatott legyél a témában.
.

 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!