Az évtized üzlete? Vagy nem?

Sok helyen olvashattad (itt a Minneren is), hogy Oroszországban nagy baj van. A gazdaságuk a csőd szélén. Az alacsony olajár nem kedvez a gazdaságuknak, a rubel annyit gyengült, mintha az euró 600 forintba kerülne. Így szemléltetve már értheted, milyen nagy gondok vannak ott.

Ehhez képest Putyin eléggé optimista. A rubel gyengülése a bankszektort sem kíméli, hétfőn csődöt mondott a Trust bank, a kártalanításba is beszáll a kormány, mivel a betéteseket kártalanítani kell. Közel 30 milliárd rubellel segíti meg a bank ügyfeleit. A Trustnak volt a reklámarca Bruce Willis, de ez nem sokat jelent a mostani helyzetben, de kis bulvár infónak jó.

Emlékszel még arra, amikor a válságkor 1500 volt az OTP árfolyama? Nos, közben volt nagy pánik, és sokan szabadultak a részvénytől, de volt aki ekkor vett. És nagyon jól tette, mivel jelenleg 3800 forinton áll az OTP részvény árfolyama, ami 153% profitot jelent. Ez szép kis összeg.

Egy magyar származású tőzsde spekuláns, André Kosztolány mondta azt, hogy bank papírt ilyenkor jó venni. És valószínűleg ez így van most is az orosz helyzetnél is. Gondoljunk csak bele, a legnagyobb bankok azért csak-csak nem mennek csődbe, majd amikor elkezdődik a növekedés profittal lehet kiszállni. Ehhez viszont türelem, és kötél idegek kellenek.

Ismerős lehet a Sberbank a magyar lakosságnak is, mivel több bankfiókot is nyitottak nálunk már. Ez az orosz bank a tőzsdén is kint van. Jelenleg esik is a részvény árfolyama, például a mai napon 4% feletti mínuszban tartózkodik. Ez az egyik legnagyobb bank, így a hangulat változás után, ami 1-3 év is lehet újra nekilendülhet.

Az alábbi ábrán is látjuk, hogy az utóbbi időben csökkenő trendben van, és most jobban nekilendült a rubel válság miatt. Ha valaki az orosz tőzsdén akarja lekereskedni akkor SBER tickerrel éri el ezen a tőzsdén, és véleményünk szerint hasonlóan mozoghat majd, mint anno az OTP, tehát újra 100-120 rubel környékére felkúszhat (türelem és kitartás kell ahhoz, hogy valaki kivárja majd)

sberbank

 

Viszont érdemes az OTC, azaz a tőzsdén kívüli részvénypárját is megnézni, ott drasztikusabban látszik a csökkenés, a volatilitás is nagyobb, aki jobban bízik a későbbi emelkedésben, neki érdemes lehet itt kereskedni. Ha az orosz tőzsdén felmenne 100 rubelig a részvény, akkor az alábbi képen szereplő részvény nagyobbat emelkedne, kb 12 dollárra. Igen, ez dollárban van, míg a másik rubelben. Ezért is lehet jobb választás a befektetőknek a dollár alapú kereskedés.
sberbankotc

 

Ahogy a Facebookon is írtam, tehát volt Bruce Willis, volt pénz, merthát ezen lehet nyerni, persze okosan kockáztatva. Na de a majom, hát igen az jó kérdés, hogyan is kerül ide. Képzeld egyszer kipróbálták, hogy vajon a majmok mennyire találnák el az árfolyamot, és volt olyan, hogy több profitot termeltek, mint az elemzők. Na most, sok elemző lehet óva int az orosz piactól, véleményem szerint viszont ilyenkor a legjobb a vétel, a kockázatot úgyis látod. Ne erre tedd rá viszont a családi vagyont.

Ez is érdekelhet téged:
8 tuti befektetés 2015-ben

Forrás: google finance

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!