Bajban az édesszájúak?!

Augusztus végére rég nem látott szintre emelkedett a kakaó ára. Eddig, a 2014-es évben folyamatos, trendszerű emelkedés figyelhető meg. A nagy ütemben növekvő keresletet nem tudja kielégíteni a kínálatot, az elemzők szerint  az év végére akár 3400 dollárt is meghaladhat egy kontraktus kakaóbab ára. Jelenleg egy kis korrekció figyelhető meg szeptemberben, 3054 dolláron áll az árfolyam.

Az árfolyamon látszik, hogy 2011-ben az európai embargó (korlátozták a kakaó behozatalt Európában) miatt emelkedett rekord szintre a kakaó árfolyama. Közben a termelés rekordszintre nőtt Elefántcsontparton, Ghánában, majd a politikai rendeződés után a piacra ömlött a túlkínálat, ami lenyomta az árat. Az ezt követő években a termelés csökkent, mivel Nyugat-Afrikában a szokásosnál szárazabb volt az időjárás. Ennek következtében a 2011-es 3,4 millió tonna helyett, ebben az évben 3,1 millió tonna kakaó került a piacra. Nem, hogy a növekedést, de a korábbi keresletet se tudja kielégíteni az előbb említett 3,1 tonna kakaó.

Év végére így nem meglepő, hogy akár 3400 dollárig is elmehet az árfolyam, ami további 10% drágulás. A rekord szintű ár hatást gyakorol a boltokban kapható kakaó tartalmú édességekre is.

kakaoarfolyamForrás: wallstreetjournal, conclude

 

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!