Kezdőlap Gazdaság és üzlet Cégfelvásárlások: Apple, Microsoft, Cisco, Ikea, mind folytatja

Cégfelvásárlások: Apple, Microsoft, Cisco, Ikea, mind folytatja

-

Az a cég, amelyik tudott megtakarítani annyi tőkét, hogy felvásárlásokat eszközöljön, az most egészen biztosan meglépi. Sőt, most jobb tárgyalási alapja lehet egy cégnek, olcsóbban megszerez vállalkozásokat. Ne nézz rossz szemmel egy ilyen cégre, hiszen legtöbbször meg is ment így vállalkozásokat (azok munkavállalóit), amelyek egyébként csődbe mennének. És ilyenkor nagy a nyomás a felvásárló cégen is, hiszen a megtakarításából vesz el pénzt, és a mostani recesszió hosszát megbecsülni is nehéz, a munkanélküliség folyamatosan növekszik. Vannak friss adataink a felvásárlásokról, ezekről is írok, továbbá megmutatom, hogy majd később hol tudod ezeket figyelni, megnézni.

A címben is felsorolt cégek óriási készpénz mennyiséggel rendelkeznek. Egy korábbi cikkben láthattad már ezt az ábrát:

Tehát van miből befektetniük, van miből másik cégeket megvenniük még úgy is, hogy átvészelik a válságot is. Csak összehasonlításként:

 • A Ferrari 37 milliárd dollárba kerülne, ha valaki most piaci áron megvenné (tőzsdei kapitalizációjának értéke, részvények darabszáma x aktuális részvényárfolyam ár)
 • Ebay 27 milliárd dollárba kerülne
 • Tesla 114 milliárd dollárba kerülne – Apple zsebből kifizetné, a Microsoft is meg tudná venni, bár akkor nem maradna már pénze.
 • Boeing repülőgépgyártó 83 milliárd dollárba kerülne
 • General Electric (GE) 62 milliárd dollár
 • FedEX 33 milliárd dollár

Friss felvásárlások

Akvizíciónak hívják a cégfelvásárlásokat, angolul acquisition. Azért írtam le, mert így is tudod majd keresni később. Én első körben a cég nevét leírom, majd mellé az acquisition szót. Na, de van olyan oldal, ami elég jól összegyűjti ezeket az információkat.

A Crunchbase.com oldalon lehet követni a felvásárlásokat. Heti egyszer át szoktam bogarászni őket. Így találtam például most a friss felvásárlásokat:

 • Fontos! Ezek a tárgyalások nem most kezdődtek, tehát még a válság előtt jóval megkezdték (legalább félévvel ezelőtt)! A nyári és őszi felvásárlások lesznek azok, amit több mint valószínű most kezdtek. Az alábbi példákat tehát most zárták le, de már korábban tárgyaltak róla.
 • Az Apple megvette a The Dark Sky Company -t március 31-én, az összeg nem ismert. Ez egy időjárás előrejelző megoldás + időjárás vizualizációban erősek. És milyen véletlen, éppen most szivárgott ki, hogy várhatóan a főképernyőre is lehet majd widgeteket tenni az iPhone-on, például időjárásosat.
 • Az Ikea megvette a Geomagical Labs -t április 2-án. Látszik, hogy az Ikea is felgyorsította a digitalizációját. Az applikáció azt tudja, hogy bescanneled a lakásodat, majd utána saját magad elhelyezheted bele a bútoraidat. Az Ikea-nak ez egy jó döntése volt, főleg azért is, mert várhatóan a recesszió miatt is kevesebben fognak bemenni a boltjaikba, nem beszélve arról, hogy velünk marad a következő években ez a “minél kevesebb helyre menjünk” dolog.
 • A Nestlé megvette a Lily’s Kitchen brit kutya és macska eledel gyártót (saját márkás cég, erős webshoppal) április 1-jén. Nem vicceltek.
 • A Cisco megvette a Voicea hangalapú asszisztens megoldást. És már be is integrálták a Cisco Webex-be. Segíti a meetingek szervezését, lebonyolítását, mindezt mesterséges intelligenciával. A céget 2016 október 1-jén alapították. Ez gyors volt! Kellett is, mert a Cisco digitális megoldásait is egyre több cég veszi igénybe, sokáig velünk marad a home office, vittek a rendszerbe most produktivitással kapcsolatos megoldást.
 • A Microsoft megvette az Affirmed Networks-t március 26-án. Mobilhálózatok fejlesztésével foglalkozik a cég, főleg a vezeték nélküli internet irányába haladnak.
  Egyébként tudtad, hogy a Microsoft tulajdona a Linkedin üzleti közösségi oldal, vagy a programozók népszerű oldala a Github? A Microsoft-nak van most olyan módon a legtöbb készpénze, amiből a legtöbb ideig húzná ki egy óriási recesszió esetében. Erről itt írtam, kattints ide.

Biztosan több cég is stop-ot hirdetett a már megkezdett felvásárlásoknál. Viszont a régebbi adatokból látszik, hogy a nagyobb válságok esetében sem szűnt meg a cégek felvásárlási tempója. Gondolok itt olyan cégekre, mint az Apple, Microsoft, Cisco. Bár sok vállalat, menedzser úgy véli, a sok készpénzzel rendelkező cégek nem teljesen hatékonyak a pénz felhasználását illetően, úgy látszik most a 2020-as válságnál ez kifizetődik. Ezt figyelembe vesszük a 2020-as tőzsde befektetéseinkben is!

Forrás: Crunchbase.com
Fotó: Geomagical Labs

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek