Az Apple 207 milliárd dollárral vészeli át a válságot. Több mint 1 évre elegendő pénze van

Dátum

Megosztás

Bár mostanában megcsappant az új iPhone-t vásárlók száma, az Apple már készült arra az esetre is, és ilyen időszakra is, amit most élünk át. 207 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik, amit akár azonnal fel tud használni, elég is neki több mint egy évig.. Készítettem egy ábrát arról, hogy az amerikai részvénytársaságok között kinek van most a legtöbb tartaléka, amit akár a válság ideje alatt hasznosítani tud. Tudod, nem csak költségek fedezésére, hanem akár felvásárlásokat is eszközölnek ilyenkor. Szereted a tényeket, statisztikákat? Akkor ezt a cikked nézd végig!

Meddig elég ez a pénz az Apple-nek?

A 2020-as tőzsdekrachhoz kapcsolódó tőzsdei lehetőségekről a Minner.hu beszámol. Ez a cikk is azért készült el, kövesd a tőzsde rovatot! És most folytassuk a cikket!

Jó viszonyítási pont, hogyha teljesen megállna az Apple forgalma, akkor mennyi hónapig tudná ebből kihúzni (nem számolva, hogy leépít, költséget csökkent…). 207 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik az Apple.
2019-es árbevétel: 267 milliárd dollár (ebből karácsonyi szezon: 91 mrd $)
2019-es költségek: 166 milliárd dollár (ebből karácsonyi szezon: 56 mrd $)
2019-es profit: 101 milliárd dollár (ebből karácsonyi szezon: 35 mrd $)

Látható, hogyha teljen kiesne az árbevétel és a költségeket kellene fizetnie, akkor ebből akár egy évig is ki tudná húzni. Ez annyi pénz, hogy a mostani hazai gazdaságnak a kiesését is tudná több száz hétig finanszírozni (az forintban 140-150 milliárd ft/hét). Ez nagyon jó egyébként, de a Microsoft-é még jobb, lejjebb beszámolok róla.

Nem véletlen hoztuk ide most ezt a tőzsde rovatba. Végre jó áron vannak ilyen részvények is, mint az Apple, vagy a Microsoft. És még ahogy olvastad a „meddig eshetnek az árfolyamok” cikkben, itt alacsonyabb részvény árak is lehetnek nyárig. A tőzsderovatban ezeket boncolgatjuk és hozom az ilyen anyagokat, mint amit most is látsz.

Tudtad? Az Apple a 2008-as válság előtt jött ki az első iPhone készülékkel. (2007-ben)

Az Apple mellett a fenti cégek közül egyértelműen a Microsoft lesz a favorit (lásd lejjebb), sőt majdhogynem jobban is mint az Apple. Az almás cégtől várnánk még innovációt, hogy értelme legyen nagyobb összeget belefektetni. Mindenesetre a cikk további részében érezheted, hogy érdemes a tech vállalatokra figyelni.

Így néz ki most az Apple árfolyama:
229-ig csökkent le most a koronavírus terjedése miatt a gazdasági leállások okozta sokk után, az volt egy korábbi árfolyam csúcs. Az árfolyamok a tőzsdén ilyen szintek között szoktak mozogni, ezt technikai elemzéssel meg tudjuk határozni. Itt például látszik most, hogyha további esés lesz, akkor 172 dollárig is lemehet az árfolyam. Jelzi számunkra, hogy valahol itt lesz érdemes keresni majd beszállót, ahogy már említettem a korábbi cikkben is, még nem érdemes kapkodni, van még 1-3 hónapunk befektetni a tőzsdén (és akkor sem kell egyszerre a rá szánt összes tőkét rátenni).

Apple részvény árfolyam 2020 – forrás: Trandingview

Az Apple bevétele teljesen nem apadhat el, hiszen ott van már az az 1 milliárd felhasználó, aki használja a fizetős appokat, szoftvereit, szolgáltatásait.

A 2008-as válság után 10 év alatt 10-szereztek a technológiai részvények

Mindenhol azt olvasod, hogy a technológiai cégek fogják a legkevésbé megérezni a koronavírus okozta válságot. A 2008-as válság után 10 év alatt megtízszerezték az értéküket a tech részvények (blue chipek, legnagyobb kapitalizációjú, legnagyobb cégek).

A legnagyobb technológiai részvénytársaságok 10-szeres áron forognak, mint a 2018-as top 10-es listán lévők:

billion = milliárd20082018
1Hewlett-Packard ($104.3 billion)Apple ($1.10 Trillion)
2IBM ($99.8 billion)Amazon.com ($962 Billion)
3Dell ($61.1 billion)Microsoft ($883 Billion)
4Microsoft ($51.1 billion)Alphabet (Google) ($839 Billion)
5Intel ($38.6 billion)Facebook ($460 Billion)
6Motorola ($36.6 billion)Alibaba ($412 Billion)
7Cisco Systems ($31.9 billion)Tencent Holdings ($383 Billion)
8Apple ($24.0 billion)Samsung Electronics ($297 Billion)
9Electronic Data Systems ($22.1 billion)Cisco Systems ($224 Billion)
10Oracle ($17.9 billion)Intel ($222 Billion)

Forrás: Marto Capital Research

A fenti toplistán hiába rontott mondjuk egy cég, még akkor is többszörös áron forgott 10 évvel később.

2020-as befektetési lehetőségek gyűjtő cikke itt van: Mibe érdemes fektetni a 2020-as tőzsdekrach után, közben?

A Microsoft-nak meddig elég a készpénzállománya?

Ha már az Apple-nél megnéztük, akkor a Microsoft-ét is érdemes, főleg azért is, mert sokrétűbb üzleti modellben működik, mint az almás cég.

136 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik a Microsoft.
2019-es árbevétel: 134 milliárd dollár
2019-es költségek: 43 milliárd dollár
2019-es profit: 90 milliárd dollár

Ha a költségeit nézzük, akkor több mint 3 évig is elég lenne, persze megszenvedné, hogy alacsonyabb a bevétele, de ahogy az Apple-nél, így nála sem tud eltűnni teljesen.

A Microsoft árfolyama most
Látható a visszapattanás, de még ahogy fent olvastad, inkább várjunk türelmesen, ne kapkodjunk, mert igazi tőzsde hintába kerülhetünk. Ha folytatódik az eső trend, akkor nagy valószínűséggel 115 dollárig is lecsökkenhet az árfolyam, ami mostani szintről még 25% mínusz. Tehát türelemmel.

Microsoft részvény árfolyam 2020 – forrás: Trandingview

Merre tovább? Ez érdekel!

Egyrészt kövesd a tőzsde rovatot, másrészt kiemelném a következő cikkeket és tartalmakat:

Forrás: CNBC – 2020. 01. 28.
CeoWord Magazin: 2019. 11. 13.
Macrotrends.net , Yahoo, Marto Capital Research
Fotó: Laurenz Heymann / Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!