Coca Cola vs Pepsi

A rivalizálás hamar elkezdődött a két cég között. 1886-ban indul útjának a Coca-Cola, és rá 7 évre már meg jelent a Pepsi is. Ettől kezdve egy erős hatalmi harc kezdődött a két cég között. Áruházak, éttermek, kávézók tárgyalóasztalain éleződött ki a legjobban a verseny. Fontos volt, hogy több vendéglátóipari egység is  kizárólag Coca-Colát vagy Pepsit válassza, így még nagyobb reklámot tudtak csinálni saját maguknak. Tehát már 120 éve rivalizálnak egymással. 1979-ben a szupermárketek eladási számaiban a Pepsinek először sikerült felülkerekednie a Cocán. Ezután viszont a Coca-Cola vissza szerezte a vezető pozícióját. Ez annak is köszönhető, hogy a Pepsi átnyargalt másik területekre is, például snack forgalmazásra és az egészséges italokra. Tehát elmondhatjuk, hogy így a győztes a Coca Cola a kola piacán. De nézzük mit mutatnak a számok.

[sam id=”7″ codes=”true”]
Hirdetés
Az árfolyamuk hasonlóan alakult, szinte teljesen, és 5 év alatt mindkét vállalat árfolyam 60%-ot emelkedett. Egy érdekes adat, hogy a Pepsinek (PEP) a részvényára duplája, mint a Coca-Colának (KO). Persze ez nem azt jelenti, hogy jobb cég is, mivel részvény darabszámból a Cocának van több. A cégértékben a Pepsi 133,75 milliárd dollárt, míg a Coca-Cola 179,68 milliárd dollárt ér.

Amit tehát láthatunk, hogy az elmúlt 5 évben azonosan alakultak az árfolyamok. Ez azt is jelentheti, hogy a Coca árfolyama alul árazott. Ebből az következik, hogy a következő 1-2 évben jobban emelkedhet az árfolyama Cocának(emelkedés esetén). Amennyiben csökkenne, akkor sem esne be annyira, mint a Pepsi árfolyama. Itt már csak az a kérdés: Örülnél e, ha te lennél a Coca-Cola egyik tulaja?
Mert lehetséges. Bárki lehet részvényes, bármelyik magyarországi brókercégnél lehet kereskedni a részvényével.

coca_vs_pepsi

Forrás: finviz, google/finance, despilfarra.cl

Olvasd el további összehasonlító cikkjeinket:
McDonald’s vs Burger King
Ford vs General Motors
Visa vs master Card

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!