Kezdőlap Gazdaság és üzlet Csalás a lottósorsolás itthon? Ki viszi el a pénzt? Nézzük a számokat

Csalás a lottósorsolás itthon? Ki viszi el a pénzt? Nézzük a számokat

-

A hétvégén 4 milliárd forintot vitt el valaki az ötös lottón. Sok csalódott játékos komment cunamival ostromolja a Szerencsejáték Zrt. facebook oldalát és csalást kiállt. Nem hiszik, hogy valaki megnyerte, vagyis úgy gondolják, hogy valaki lenyúlta azt. Nincs is valós sorsolás… és hasonló összeesküvés elméletekre gondolnak, vagy tényként is kezelik azt. Ekkora összeg egyébként már azoknak a fantáziáját is megmozgatja, akik ritkán lottóznak, vagy igazából csak ilyenkor. Hogy áll a pénzzel a Szerencsejáték Zrt.? Mi van, ha megvizsgáljuk a sorsolásokat!? Tényleg véletlenek a számok?

Csalás vagy nem csalás?

A Minner Facebook követőit arra kértem, hogy szavazzanak a lottósorsolás szabályosságáról. 1059 szavazat érkezett rá, 51% (545) szerint nem csalás, és akkor értelemszerűen 49% (514) csalásra voksolt.

Bevallom, jobb arányra számítottam a nem csalás javára. Az elején meg is lepődtem, hogy pár száz szavazatnál még a csalás vezetett 1-2%-kal. Természetesen itt is sokan kommenteltek és jöttek a csalás elméletek.

A Szerencsejáték Zrt. pénze – Hol a pénz?

A Szerencsejáték Zrt. is egy vállalkozás, így annak eredményeit le tudjuk kérni. Az e-beszamolo.im.gov.hu oldalára tehát felnéztem, beírtam a céget és lőn itt vannak az eredmények, a milliárdok. Tavalyi, 2018-as még nincs (a beszámolók májusban készülnek el, ahogy más cégnél is), de a 2017-es adatok elérhetőek. Na lássuk!
Kiemeltem pirossal, ami érdekes számunkra (az adatok ezer forintban, vagyis mindig tegyél a számok mögé három darab nullát (ne elé, mögé!). Így>>> 000
Tárgyév = 2017-es év, vagyis a jobb oldali oszlop a lényeg, a bal oldali a 2016-os.

Amit látunk ebből, hogy 2017-ben 438,6 milliárd forint árbevétel mellett 18,7 milliárd forint adózott eredményt, vagyis profitot könyvelhetett el az állami cég. Árbevétel minden, amit kifizetünk a lottózókban, vagy online. Szép összeg, de egyébként csak az árbevétel 4,2%-a. Akkor megtudhatjuk még a beszámolójukból, hogy 1600 alkalmazott dolgozik a cégnél, és van 19 milliárd forint a bankban.

Döbbenet, hogy mennyit ellottóztunk, tippmixeltünk, sorsjegyeztünk ugye?
Napi átlagosan 1,2 milliárd forintot! Ha előveszem a számviteli tanulmányaimban tanultakat, akkor úgy látom 2017-ban 336 milliárd forintot fizettek ki nyereménybe (egyéb ráfordítás sor). Tehát átlagosan napi 920 millió forintot nyertünk, kaptunk nyereményként (bár ebben úgy gondolom benne van az SZJA is, ennek még utánanézek).

A ház nyer, ki van számolva. A sorsolás véletlen – kutatás

Persze csábító lenne 4 milliárdot zsebre tenni, persze meg lehetne szervezni, de akkor maximum belsős sikkasztás lenne és nem a Zrt.-hez tartozna. Igazából mindent látunk a beszámolókban. Arról nem is beszélve, hogy egy egész matematikus, mérnök sereget használnak arra, hogy például sportfogadáshoz oddsokat határozzanak meg, jah és persze előre

ki van számolva, hogy ők mindig, minden esetben nyernek.

Lehet itt összeesküvést kiáltani, de a lottó még jobban kiszámítható profittal kecsegtet, mint mondjuk a rulett, vagy bármi más, mármint a Szerencsejáték Zrt. szemszögéből. De jó lenne, ha üzemeltethetnénk lottótársaságot!  Érted, biztos pénz! Erről van is itt egy kutatás, amit matematikusok készítettek a hazai lottósorsolásokról. Kiderül, hogy semmiféle rendellenességet nem tapasztaltak. A kutatók bizonyították (kiszámolták), hogy az 1–90 számok egyenkénti előfordulási gyakorisága, a várható érték és a szórás tökéletesen megegyezett az elméleti értékekkel a sorsolásoknál.

Egy kép a kutatásból (60 év sorsolását vizsgálták):

Nyerő lottó taktika, módszer?

Igaz elvettem a kedvedet, de gondolom ezt eddig is tudtad, hogy a ház biztosan nyer, ki van számolva. Na, de azért a kutatók megnézték, hogy mi segíthet a nyerésben a korábbi sorsolások alapján:

 • Kihúzták már ugyanazt az öt számot?
  Érdekes megvizsgálni, hogy a lottó történetének hatvan éve alatt mennyire ismétlődnek a kihúzott számok. Elemzésünk alapján ilyen még nem fordult elő, viszont négy egyforma számot már több alkalommal is kisorsoltak. A média csak egyetlen egy esetről számolt be, de nem egyszer, hanem 42-szer fordult már elő ilyen. Sőt, 2006. év 45. hetében öt számból négy megegyezett az 1999. év 36. hetében és az 1999. 41. hetében kihúzottal.
 • A páros és páratlan számok taktikája:
  Számít-e, hogy az öt számon belül hogyan oszlanak el a páros és páratlan számok? A kutatók szerint: a legjobb taktika tehát, ha kettő vagy három páros számot játszunk, mivel ennek a legnagyobb a valószínűsége. Ez egy praktikus tanács, amivel tényleg lehet növelni a nyerési esélyünket.
 • Hogyan válasszunk számokat? A számok elhelyezkedésének egyenletessége
  A legnagyobb valószínűség szerint a nyertes számok három vagy négy
  pentilisből származnak (pentilis=pl. 1-18-ig a számok az az első pentilis). Az említett tanácsnak tehát pont az ellenkezője igaz, nem növeli a nyerési esélyeket, ha ötödönként választunk egy-egy számot.
 • A korábban már kisorsolt számok újrajátszásának taktikája nem vezet meggazdagodáshoz.
  Az előző heti nyerőszámok megjátszása egyetlen három találatot és 91 darab két találatot eredményezett volna.
  Szôke Szilvia, Huzsvai László – Debreceni Egyetem, Statisztikai Szemle, 95. évfolyam 10. szám

Kapcsolódó cikkek: 

Oszd meg ezt a cikket, hogy másik is elolvassák! 

Fotó: Szerencsejáték Zrt. / Facebook
Forrás: Statisztikai Szemle, 95. évfolyam 10. szám/kutatás

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek