KezdőlapGazdaság és üzletFeláldozza majd az utasát az önvezető autó a másik autóban ülők miatt?

Feláldozza majd az utasát az önvezető autó a másik autóban ülők miatt?

-

Az önvezető autók egyre többször kerülnek be a hírekbe. Így nem véletlen, hogy több helyen is beszédtéma lett a hatásuk, jövőjük. A Startup Vállalkozók Facebook csoportban érdekes gondolatmeneteket, vitákat olvastam az önvezető autókról, és úgy éreztem ezt ide le kell írnom. Kezdjük is máris a legfontosabb kérdéssel, vagyis:

Feláldozza majd az utasát az önvezető autó a másik autóban ülők miatt?
Az önvezető autók helyettünk döntenek az egyes helyzetekben, így felmerülhet a kérdés, hogy egy nagyobb ütközés esetén be lesz-e programozva az autóba a feláldozhatóság? Feláldozhatja-e az utasát az önvezető autó azért, hogy több embert megmentsen….Az említett FB csoportban nagyrészt abban egyetértett mindenki, hogy ezt valószínűleg nem programozzák bele, az autó mindig a saját utasát védi.

A Google, a Tesla, a Baidu mind-mind önvezető autók fejlesztésével is foglalkozik. A Tesla autóiban már most is használható néhány önvezető funkció (pl. sávváltás).

A csoportban volt egy érdekes gondolatmenet is. Többen írták a repülők autópilóta rendszerét, és hiába fejlesztik már több évtizede, még mindig nem hagyják a repülőt, hogy önvezető legyen. Hát igen, talán ez a leglényegesebb pont, az önvezető autók sem fognak hipp-hopp tömegével megjelenni az utakon.

Jogi oldal
Több cikkben is olvastam, hogy általában az önvezető autók azért ütköznek, mert vagy valaki beléjük rohan, vagy a benn ülő felügyelő sofőr átvette a kormányt. Tehát abban egyetérthetünk, ha csak ilyen autók lennének az utakon, akkor kevesebb lenne a baleset is. A törvénybe pedig valószínűleg új sorok kerülnek bele emiatt, a felelősség valószínűleg a felügyelő személyé lesz.

Neked mi a véleményed erről? Kommentelj a Minner hét kérdésénél!

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek