Figyelem! Újabb válság közeleg! Bajban az EU?

Az utóbbi hónapokban már hazánkban is deflációról beszélhetünk, elvileg az árak csökkennek. Az infláció eltűnt. Nemcsak nálunk, hanem az EU több országában is deflációt mérnek. Az alábbi ábrán látszik, hogy pont azokban az országokban van defláció, ahol a válság jobban beütött. Spanyolország, Görögország még mindig nehéz helyzetben van, és jönnek a rosszabbnál rosszabb gazdasági hírek tőlük. Összességében még az EU-ban nulla felett van az infláció, de az EKB monetáris politikája miatt is csökkenhet tovább, és átfordul deflációba.

inflation_eu

Örülhetünk ennek? A tapasztalatok szerint nem. A hosszan tartó defláció káros hatással van a gazdaságra, ami pedig minden állampolgárt érinteni fog. (a deflációról itt írtunk már)
A többség azt mondja hogy 0 és 15% közötti infláció jó a gazdaságnak, e felett viszont már káros rá. A deflációt már nehezebb megfogalmazni, hisz ott mondhatni csökkenő árakat tapasztalunk. Ha végig gondoljuk, melyik az a cég, munkás, aki csökkenő árak mellett egyáltalán vállalná azt, hogy ő dolgozik. A válasz, egy idő után senki. A cégek bezárnák a gyáraikat, a munkások elveszítenék a munkát, nőne a munkanélküliség.

Ott a Japán példa előttünk. Japánban a 1990-es évek elején recesszió majd defláció együttes hatására a gazdaság megrogyott, és a mai napig is csak félig meddig jött helyre. Olyan nehéz 20 év van mögöttük, amit szerintem nem kívánnak más államnak.

A Nemzeti Valutaalap körülbelül 30-40%-os esélyt lát egy újabb krízisnek Európában. Ez hazánkra is ki fog hatni, úgy tudunk csak ez ellen védekezni, ha drasztikusan megemeljük az alapkamatot (7-10%-ra). Tehát a mai alacsony alapkamat nem tesz jót a gazdaságnak. A forint is elszállhat, hiába gyengül majd az euró a többi devizával szemben (dollár, jen) a forint annál is jobban gyengülhet majd az elkövetkező években.

Mikor következhet ez be? Ahogyan a 2008-as válság is ez is hírtelen, mindenki csak kapkodni fog a feje után.
Biztosan bekövetkezik? Semmi sem biztos, amennyiben a defláció megmarad hosszabb ideig ebben a recessziós hangulatban, és a kamatokat nem emelik akkor megvalósulhat. Nagy tőzsdei zuhanások, deviza gyengülés……

Amerikai példa? Az USA-ban teljesen más a helyzet, ők már a kiheverték a válságot, már a legtöbb szektor a 2008-as szint felett termel, az alacsony alapkamat a részvényeket támogatja. Tehát teljesen más, mint az európai helyzet.

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!