Folytatás! – Meddig tart a bika piac? Meddig emelkednek a részvények? – 2. rész

A első részben olvashattad, hogy már több mint 70 hónapja tart a mostan részvénypiaci rally az Egyesült Államok tőzsdéin (NYSE, Nasdaq). A jelenlegi bika piac az eddig emelkedő trendű időszakok átlaga felett van, tehát egy korrekcióra már lehet számítani. Az utóbbi időszakban már oldalazás is megfigyelhető volt a piacon. És, ha ránézünk a grafikonra, akkor láthatjuk, hogy ez bizony szép kis rally. Vizsgáljuk tovább!

Az alábbi ábrán látható, hogy a mostani  (“Cons Disc 2015” jelölés) emelkedő trenden kívül 5 további volt, ami ennél hosszabb ideig tartott. Lesz a korrekció? Ezek alapján közel lehet, de nem olyan biztos, voltak hosszabb ideig tartó rallyk is már. Nagyon zuhanást nem gondolnék, inkább hívjuk korrekciónak. De nézzük tovább, folytatás az ábra alatt.

Tőzsde rallyk - Bank of America Merrill Lynch
Tőzsde rallyk – Bank of America Merrill Lynch

A Deutsche Bank elemző is várnak egy 10% feletti korrekciót. Az alábbi ábrán látszik, hogy az utóbbi  917 napban nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P500 indexen. Ez ok a pánikra? Nem, inkább óvatosságra kell, hogy intsen minket. Egyrészt érdemes túlárazott részvényeket keresni, azok árfolyam esésére játszani, másrészt, az alulárazott részvényeket keresni, és hosszútávú stratégiát alkalmazni. De nézzük is tovább, folytatás az ábra alatt…

Mikor lesz korrekció? Deutsche Bank
Mikor lesz korrekció? Deutsche Bank

A nagy elemzők szerint a részvényára nem tükrözik a fundamentumokat, azon belül is a fogyasztás növekedését. Ez lehetséges is, hiszen a részvényárfolyamokat a várokozások mozgatják. Az furcsa, hogy elkezdték jobban figyelmeztetni a befektetőket, hogy lassan vége a rallynak. Nem szabad elfeljteni ők is pozícióból beszélnek, lehet éppen esésre várnak. De a piac mégsem esik, pedig nagyobb tőkemennyiség átvándorolt az amerikai részvénypiacról az európaira. Nézzünk csak pár értelmezést, várakozást:

  • A FED egyrészt beáraztatja a kamatemelését, a piacot felkészíti rá, így nagyobb pánik nem alakulhat ki.
  • A fogyasztók vásárlási kedve még csak most nő, most változik, hiszen a recesszióban értintett családok most kezdenek pénzügyileg visszarendeződni.
  • Korrekció lehetséges, de ez nem lesz olyan nagy, ami pánikra adhat okot.
  • Az elemző cégekre érdemes figyelni, de nem szabad elfelejteni, hogy pozícióból beszélnek! Vagyis ebben az esetben esésre játszanak, és remélik, hogy a piac hallgat rájuk.

Forrás: Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!