Ford vs General Motors

Az 1900-as évek elején jelent meg mindkét cég, előbb a Ford 1903-ban, majd a General Motors (GM) követte 1912-ben.  A Ford T-Modell berobbanása után a GM-nek elég nehéz volt összeszednie magát, és akkor a  Ford el is húzott. Majd ezután az 1929-es világválság után szépen lassan a General Motors beérte a Fordot. Napjainkban pedig fej-fej mellett haladnak, és a piac nagy részét ők uralják.

 

 

[sam id=”7″ codes=”true”]
Hirdetés
Az alábbi grafikonon 2008-tól 2013 végéig látjuk az egyes nagyobb cégek részesedését a piacból (USA piac). Ebből az látszik, hogy a 2007-es válság után a Ford tudott jobban kijönni, és visszaszerezte a vezetést a GM-től. Mondhatnánk, hogy a piaci különbség elenyésző közöttük, de ez az 5,2% olyan nagy, hogy milliárd dollárokról beszélünk.gm_vs_ford_osszehasonlitas

2014-es év rosszabbul sikerül a GM-nek, mert ebben az évben már 25 millió autót vissza kellett hívniuk (erről itt írtunk). Tehát a vezető szerepet a Ford magáénak tudhatja még egy ideig, sőt ezt az évet akár tarolni is fogja.

Az autóeladások már a 2008-as szintek fölé kerültek, tehát már ez az iparág kijött a válságból (alsó ábra), ami jelen esetben a Ford árfolyamát húzhatja meg jobban.

autoeladasok

Az alábbi összehasonlító grafikonon látszik, az elmúlt 3 évben hasonlóan alakult a két cég árfolyama. Véleményünk szerint a Ford ebben az évben jobban el fog húzni. A befektetők inkább a Ford részvényeiben tartják a pénzt, vagyis nagyobb arányban, mint a General Motorséban, mivel a 2014-es visszahívások negatívan érintik a részvényt.

gm_vs_ford_chart

Forrás: google/finance, R.L. Polk & Co.
Fotó: popularmechanics.com

Olvasd el további összehasonlító cikkjeinket:
Coca Cola vs Pepsi
McDonald’s vs Burger King
Visa vs Mastercard

 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!