Friss hírek az olajról – marad a kitermelés mértéke

Lassan egy éve, 2014 júniusa óta láthatjuk az olaj világpiaci árának a csökkenését, amely hónapok óta a gazdasági szereplők kedvelt témája és hazánk növekedési pályáját is nagyban alakítja. Az év elején értük el a mélypontot, amely a hordónkénti 46 dollárt jelentette. A következő sorokban áttekintjük az olaj árának jövőbeli alakulását mind fundamentális mind technikai alapon, majd az USDHUF grafikonjára is rápillantunk.

A legfontosabb tényező, amely okán ilyen mélyre került a jegyzés a folyamatos túlkínálat. Az EIA (Energy Information Administration) szerint az USA a napi 9.3 millió hordót is elérheti, amely 1972 óta nem látott készlet szint. Az orosz termelés szintén a csúcsokon, amely elérte a napi 10.7 millió hordót, amelyre a Szovjet Unió felbomlása óta nem volt példa.

A legutóbbi OPEC ülés nem hozott változást a termelési volumenek változása kapcsán így érdemes lesz figyelnünk június 5-én, amikor a kőolaj exportőr országok vezetői ismét asztalhoz ülnek megvitatni a helyzetet. Véleményem szerint nagy változásra nem kell számítanunk és maradhat a jelenlegi kitermelt napi mennyiség. Az elmúlt hetekben több nyilatkozat is napvilágot látott, amelyek arról szóltak, hogy az OPEC tagok mindaddig nem hajlandóak csökkenteni, ameddig a szervezeten kívüli országok sem mérséklik a kitermelést.

Jelenleg 65 dollár környékén mozog a Brent árfolyama a jegyzés, amely 20 dolláros korrekciót jelent a januári árhoz képest. 2 fontosabb tényezőt említhetünk meg. A legnagyobb hedge fundok profitrealizálása az egyik, a másik pedig, hogy az alacsony ár miatt, néhány vállalat csökkenteni kényszerült kitermelő kapacitásait. Attól viszont nem kell tartanunk, hogy ez a folyamat drasztikusan megemelheti az árfolyamot, hiszen Amerika tartaléka kellően tudja ellensúlyozni a kieső mennyiséget illetve a globális kereslet megemelkedése esetén az amerikai vállalatok gyorsan tudnak alkalmazkodni.

Az egyik elemzőház várakozásai a következők:

Forrás:  EIU Economic and Commodity Forecast, February 2015
Forrás: EIU Economic and Commodity Forecast, February 2015

Technikai oldalról vizsgálva a grafikont, láthatjuk, havi bontásban, hogy egészen a 200-as exponenciális mozgóátlagig korrigált vissza, és innen jó eséllyel fordulhatunk, újból az 50-es szinteket támadva, amely az első támasz.

Olajár forrás: https://www.mql5.com/en/charts/3485254/oils-mn1-x-trade-brokers
Brent crude olaj árfolyam 2015. május Forrás: https://www.mql5.com/en/charts/3485254/oils-mn1-x-trade-brokers

Érdemes arról is beszélnünk, hogy hazánkra milyen hatással van a tartósan olcsóbb energia ár. Kis túlzással állíthatjuk, hogy Magyarország szerencsés, hiszen a forint nem a legjobb képét mutatja a dollár ellenében és nagy bajban lennénk, amennyiben még mindig 100 dollár környékén mozognának a hordók. A legfrissebb amerikai hírekből kiindulva, amelyek a kamatemelésről szólnak, véleményem szerint a forint még nem fog elvérezni idén. Év elején még arra számítottunk, hogy a nyár folyamán elérkezhet az első kamatemelés, ám a legutóbbi kamatülésből kiindulva, nem kizárt, hogy 2016-ra tolódik majd az első szigorítás, kétségkívül a fejlődő piacok legnagyobb örömére. A grafikonra ránézve látszik, hogy kritikus szinteken tartózkodunk. Két korábbi ellenállás, illetve a Fibonacci 61.8 százalékos szintjénél toporgunk.

Forrás: https://www.mql5.com/en/charts/3485221/usdhuf-d1-x-trade-brokers
EURHUF  árfolyam 2015. május Forrás: https://www.mql5.com/en/charts/3485221/usdhuf-d1-x-trade-brokers

A következő héten érdemes lesz figyelni a gazdasági naptárakat, hiszen az MNB kamatdöntő ülést ül, ahol szinte borítékolható a vágás illetve munkaerőpiaci adatokat is láthatunk. Jó adatok ellenére, amennyiben a rossz görög hírek érkeznek, úgy könnyen meglódulhat 280 fölé 283-ig első körben. Ellenkező esetben a piacok nyugodtak maradhatnak és visszapattanhat a forint.

A Morgan Stanley felzárkózó piacokkal foglalkozó részlege végzett számításokat ezzel kapcsolatban. A modellszámítások során arra kaptak választ, hogy az olaj árának 10%-os csökkenése a 0.3 százalékos GDP-arányos folyómérleg-javulást láthatnánk Magyarország esetében. 2015. év végén 5 százalékos GDP-arányos folyómérleg-többlet várható.

A cikk szerzője: Szabó Róbert

Fotó: sxc.hu

 

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Ipari ingatlanok, ipari telkek, pörög az ingatlan piac ezen a területen.

Úgy beindult a magyarországi e-kereskedelem, hogy elfogynak a raktáraknak való telkek – HVG
Soha nem látott mértékben nőtt a kereslet a jó helyen lévő, nagy ipari telkek iránt – írta az Mfor.hu. A jelenségnek egyértelműen a koronavírus-járvány alatti e-kereskedelem gyors felfutása az oka. A portál azt is írja, hogy a telekárak a járvány másfél éve alatt legalább 20-40 százalékkal nőttek, és ma már nemcsak a raktárakat, csarnokokat fejlesztők, hanem a végfelhasználók is a vevők között vannak.
A lap megszólaltatta VLK Cresa befektetési igazgatóját, Takács Pétert, aki azt mondta, hogy

egyre több hazai és külföldi ingatlanfejlesztő szeretne pozíciót fogni, vagyis olyan területet vásárolni, ahol aztán logisztikai központot, gyártócsarnokot, raktárt hoz létre, és bérbe adja azt.

Emlékszel mit írtam arról, hogy mi történne, hogyha az Amazon bejönne Magyarországra? Pont az ilyen telkek, logisztikai központok felértékelődéséről írtam. Nos ez most a 2020-as e-kereskedelmi boom miatt pörgött fel jobban, mintha az Amazon jött volna. Olvasd el azt a cikket is! 

MinnerInstant

Az IoT (Internet of Things) világában elég maradinak tűnhet ez a tipp, de mindenképp próbáld ki! Legyen szó egy széljegyzetről, egy meeting „jegyzőkönyvéről”, vagy akár brainstromingról, a papírra leírt jegyzetek nem csak a memorizálásban segítenek, hanem a feldolgozásban is. Míg gépi jegyzetelésnél szóról szóra követjük az elhangzottakat, papírra történő jegyzeteléskor szelektálunk, a lényeget írjuk le, az összefüggéseket (később is) jobban átlátjuk és értelmezzük. Nem beszélve arról a pozitív hatásról, hogy a memóriánkat is fitten tartja, így aki gyakran ír kézzel, akár a demencia kialakulásának esélyét is nagymértékben csökkentheti. További jegyzetelős tippeket itt olvashatsz.

MinnerInstant

Amennyiben a weboldalad már rendelkezik titkosítással, válassz egy másik küldetést a minner.hu/kuldetes oldalról!

Mit jelent ez a tanúsítvány, és miért van rá szükség?

SSL (Secure Sockets Layer): egy olyan eszköz, amely azért felel, hogy titkosított és biztonságos csatorna jöjjön létre a kliens és a szerver között. Ez akkor igazán fontos, amikor bizalmas információkat kezelsz (nevek, címek, bankkártyaadatok, stb.), de a Google keresője is előrébb sorolja a tanúsítvánnyal rendelkező weboldalakat.

Sőt már a böngészők többsége figyelmeztet rá, ha SSL nélküli oldallal találkozik, hogy NEM BIZTONSÁGOS az oldal.

Bizonyára nem örülne neki a vásárlód és te sem, ha adatvédelmi szivárgás történne, ezzel akár a bizniszed sikerét is kockáztathatod. Ezért ma már alapelvárás, hogy rendelkezz SSL tanúsítvánnyal. Ha egy weboldal titkosított, a http:// url kiegészül, így https:// lesz a tanúsítvány megszerzése után, így könnyen ellenőrizhető bárki által. Hogyan tudod megszerezni? Mindenképp a tárhelyszolgáltatódnál érdeklődj! Mivel valószínűleg nem te leszel az első ezzel a kéréssel, nagy eséllyel meg tudják oldani pár ezer Forintért. Amennyiben még nem rendelkezel weboldallal, mindenképp járj utána, hogy rögtön titkosított weboldallal indulhass és ne utólag kelljen megszerezned a tanúsítványt.

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

  • Túl élte a csődöt
  • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
  • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
  • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
  • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek