KezdőlapGazdaság és üzletFriss hírek az olajról - marad a kitermelés mértéke

Friss hírek az olajról – marad a kitermelés mértéke

-

Lassan egy éve, 2014 júniusa óta láthatjuk az olaj világpiaci árának a csökkenését, amely hónapok óta a gazdasági szereplők kedvelt témája és hazánk növekedési pályáját is nagyban alakítja. Az év elején értük el a mélypontot, amely a hordónkénti 46 dollárt jelentette. A következő sorokban áttekintjük az olaj árának jövőbeli alakulását mind fundamentális mind technikai alapon, majd az USDHUF grafikonjára is rápillantunk.

A legfontosabb tényező, amely okán ilyen mélyre került a jegyzés a folyamatos túlkínálat. Az EIA (Energy Information Administration) szerint az USA a napi 9.3 millió hordót is elérheti, amely 1972 óta nem látott készlet szint. Az orosz termelés szintén a csúcsokon, amely elérte a napi 10.7 millió hordót, amelyre a Szovjet Unió felbomlása óta nem volt példa.

A legutóbbi OPEC ülés nem hozott változást a termelési volumenek változása kapcsán így érdemes lesz figyelnünk június 5-én, amikor a kőolaj exportőr országok vezetői ismét asztalhoz ülnek megvitatni a helyzetet. Véleményem szerint nagy változásra nem kell számítanunk és maradhat a jelenlegi kitermelt napi mennyiség. Az elmúlt hetekben több nyilatkozat is napvilágot látott, amelyek arról szóltak, hogy az OPEC tagok mindaddig nem hajlandóak csökkenteni, ameddig a szervezeten kívüli országok sem mérséklik a kitermelést.

Jelenleg 65 dollár környékén mozog a Brent árfolyama a jegyzés, amely 20 dolláros korrekciót jelent a januári árhoz képest. 2 fontosabb tényezőt említhetünk meg. A legnagyobb hedge fundok profitrealizálása az egyik, a másik pedig, hogy az alacsony ár miatt, néhány vállalat csökkenteni kényszerült kitermelő kapacitásait. Attól viszont nem kell tartanunk, hogy ez a folyamat drasztikusan megemelheti az árfolyamot, hiszen Amerika tartaléka kellően tudja ellensúlyozni a kieső mennyiséget illetve a globális kereslet megemelkedése esetén az amerikai vállalatok gyorsan tudnak alkalmazkodni.

Az egyik elemzőház várakozásai a következők:

Forrás:  EIU Economic and Commodity Forecast, February 2015
Forrás: EIU Economic and Commodity Forecast, February 2015

Technikai oldalról vizsgálva a grafikont, láthatjuk, havi bontásban, hogy egészen a 200-as exponenciális mozgóátlagig korrigált vissza, és innen jó eséllyel fordulhatunk, újból az 50-es szinteket támadva, amely az első támasz.

Olajár forrás: https://www.mql5.com/en/charts/3485254/oils-mn1-x-trade-brokers
Brent crude olaj árfolyam 2015. május Forrás: https://www.mql5.com/en/charts/3485254/oils-mn1-x-trade-brokers

Érdemes arról is beszélnünk, hogy hazánkra milyen hatással van a tartósan olcsóbb energia ár. Kis túlzással állíthatjuk, hogy Magyarország szerencsés, hiszen a forint nem a legjobb képét mutatja a dollár ellenében és nagy bajban lennénk, amennyiben még mindig 100 dollár környékén mozognának a hordók. A legfrissebb amerikai hírekből kiindulva, amelyek a kamatemelésről szólnak, véleményem szerint a forint még nem fog elvérezni idén. Év elején még arra számítottunk, hogy a nyár folyamán elérkezhet az első kamatemelés, ám a legutóbbi kamatülésből kiindulva, nem kizárt, hogy 2016-ra tolódik majd az első szigorítás, kétségkívül a fejlődő piacok legnagyobb örömére. A grafikonra ránézve látszik, hogy kritikus szinteken tartózkodunk. Két korábbi ellenállás, illetve a Fibonacci 61.8 százalékos szintjénél toporgunk.

Forrás: https://www.mql5.com/en/charts/3485221/usdhuf-d1-x-trade-brokers
EURHUF  árfolyam 2015. május Forrás: https://www.mql5.com/en/charts/3485221/usdhuf-d1-x-trade-brokers

A következő héten érdemes lesz figyelni a gazdasági naptárakat, hiszen az MNB kamatdöntő ülést ül, ahol szinte borítékolható a vágás illetve munkaerőpiaci adatokat is láthatunk. Jó adatok ellenére, amennyiben a rossz görög hírek érkeznek, úgy könnyen meglódulhat 280 fölé 283-ig első körben. Ellenkező esetben a piacok nyugodtak maradhatnak és visszapattanhat a forint.

A Morgan Stanley felzárkózó piacokkal foglalkozó részlege végzett számításokat ezzel kapcsolatban. A modellszámítások során arra kaptak választ, hogy az olaj árának 10%-os csökkenése a 0.3 százalékos GDP-arányos folyómérleg-javulást láthatnánk Magyarország esetében. 2015. év végén 5 százalékos GDP-arányos folyómérleg-többlet várható.

A cikk szerzője: Szabó Róbert

Fotó: sxc.hu

 

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek