Hitelből tőzsdézni?

Pár napja jött egy üzenet a Minner Facebookjára. Az illető azt taglalta, hogy most felvehetne kedvező hitelt és ebből érdemes e tőzsdézni, vagy hogyan lehetne… Már azzal kezdtem, hogy NEM, nem szabad hitelből tőzsdézni. Ugyanez igaz a kölcsönre is, abból sem szabad tőzsdézni. Eleve nem tudnád folyamatosan fizetni a kamatokat, és a törlesztőrészleteket, főleg ha buksz a tőzsdén, már pedig garancia nincs semmire, és még ha sokáig várnál is, hogy majd megfordul az árfolyam, a bank már kopogtat az ajtón, hogy fizesd az elmaradást… Igazából erre már a brókercégek kitaláltak egy más módszert, ami akár előnyös is lehet, de azzal is óvatosan kell bánni. Nézzük is mi ez.

Ezt hívják tőkeáttételnek, ami azt jeletni, hogy csak letétet kell elhelyezned a brókercégnél, nem kell az összes tőkét oda tenned. Nézzünk egy egyszerű példát, amivel akár még több hozamot is elérhetsz:

  • Rendelkezésre álló tőkéd: 1 000 000 Ft
  • Tőzsdén kinézed a Facebook részvényt, és 1 000 000 Ft-ért veszel részvényt, de kihasználod a tőkeáttételt. 10 szeres tőkeáttételnél 100 000 Ft-ot kell letétbe elhelyezned.  Így 100 000 Ft-ért ugyanannyi darab részvényt kaptál, mint 1 millió forintért, de a kockázatod is az utóbbi összegre vonatkozik. (Ha az árfolyam 10%-ot csökken akkor a brókercég felszólít, hogy fizess még be pénzt, pótold a letétet.)
  • A fel nem használt 900 000 Ft-odon, veszel mondjuk államkötvényt, vagy lekötöd bankban (bár mos alacsony a kamat), persze érdemes csak 800 000 Ft-ot felhasználni, a maradékot a likviditás miatt jó félretenni, ha a tőzsdén valami rossz irányba megy.
  • Tehát extra kamatod, hozamod lesz az előbb említett összegnél.
  • Így egyrészt nem tartod az összes pénzed a brókercégnél, ez is lehet egy előny számodra.
  • Arra figyelned kell, hogy a letétedet mindig tudd pótolni!

Fontos! A tőkeáttételt is óvatosan kezeld, és az előbb említett módszernek is megvannak a kockázatai. Persze nem csak egy részvényt kell venni, akkor csökkented a kockázatot.

Olvasd el az érdekes részvény elemzéseket, híreket a Minneren, és nézz vissza többször! És NE tőzsdézz hitelből! 

 

 

 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!