Hogyan indítanék be egy IT biztonságtechnikai startupot?

A “Hogyan indítanék el egy…” cikksorozat újabb anyagát, vállalkozás-, illetve startup-ötletét olvashatod. Jelenleg a temetkezési vállalkozás mellett az IT biztonság az a terület, ami szinte biztos megélhetést ad. Viccet félretéve, ezt komolyan is gondolom. Azt is mondhatnám, a hackereknek, kiberbűnözőknek köszönhetően az IT biztonsággal foglalkozó cégek élnek és virulnak. Egyre több kütyü vesz minket körül, szinte mindegyik hozzákötve a bankkártyánkhoz, céges rendszereinkhez… nem is kell magyaráznom, mennyire sebezhetők vagyunk. Mi ez, ha nem egy lehetőség?

A cikksorozatban azt mutatom be, hogy én milyen módon lépnék be adott piacra, adott termékkel/szolgáltatással úgy, hogy maximum 1-2 millió forintom van beindítani a vállalkozást. Ha ennél több lenne, akkor sem módosulna a kivitelezés, maximum felgyorsulna a megcélzott időtáv.

A startup-ötlet

A konkrét ötlet ebben az esetben sincs meg, és ez a legjobb az egészben. Egyet tudok, hogy a kiberbiztonság, a cégek IT sebezhetőségének csökkentése a cél.

Az IT-biztonság és én

Azt is mondhatjuk, hogy engem az óvatosabb cégvezetők közé sorolhatunk, mert odafigyelek adataim védelmére. Több cégnél is látom viszont, hogy szinte pillanatok alatt fel lehetne törni a rendszerüket, sőt, nagyon sebezhetők. Rengeteg cégnél voltam úgy, hogy láttam, a monitorokra/kijelzőkre jelszavak vannak ragasztva… Elmondom miért tetszik ez a terület. Olyan lehetsz, mint egy igazi kém. Anno egy sorozat (ha jól emlékszem Simlisek  a címe) inspirált abban, hogy elkezdjek utánaolvasni ennek a szektornak. Aztán egy Forbes cikk egy IT biztonság cégről. Mindkettőben volt egy ugyanolyan érdekesség, példa. Arról szólt, hogy ha bárhol ott hagysz egy pendrive-ot, például a cég logójával, garantáltan valaki bedugja, hogy megnézze, mi van raja. És, már benn is van a rendszerükben. Ahh, zseniális! 
Az ötlethez hasonlóról írtam az 56. ötletben – Vállalati James Bond.

A piac – IT-biztonság

Az alábbi ábrán a IT biztonsági piac (világ) előrejelzését láthatod. Milliárd dollárban szerepelnek az értékek.  Szép utópisztikus a növekedés, és ehhez kétség sem fér hozzá, mert ilyen ütemben nő a cégek “IT biztonsági kiszolgáltatottsága” is. Ez egy közel 200 milliárd dolláros piac. Tehát, az 58 000 milliárd forintos piacból kell nekem egy kis szelet.

IT biztonság piac előrejelzés - Statista.com
IT biztonsági piac előrejelzés (milliárd dollár) – Statista.com

Piacra lépés

Ez a piac nagyon vonz, és nagyon jövedelmező is egyben. Én jelenleg ilyen mély IT tudással nem rendelkezem, így az indulásnál azonnal be kellene vonnom legalább egy embert.

1.év

 • Az elején egyébként csak olyanokra lőnénk, ahol megvizsgálnánk a
  • megfelelő jogosultságokat (pl. ki, mihez fér hozzá a cégben) – ehhez szinte én is elég lennék
  • a cégvezető, döntéshozók megfelelő védelemmel vannak-e ellátva
 • Leszerződnék egy vírusirtó céggel, akiket közvetítenék az ügyfelek felé.
 • Projekt megbízásokkal magam mellé szereznék egy IT specialistát, aki kicsit többet ért a “dolgokhoz”, mint egy rendszergazda
 • Elkezdenénk blogot írni, sőt, akár vlogot is indítanék.
 • Cégeket győznék meg arról, hogy projekt alapon bízzanak meg azzal minket, hogy feltörjük a rendszerüket, és a végén kiértékeljük, küldünk egy átfogó elemzést. Természetesen megoldási javaslatokkal, amire árajánlatot is kapnak.
 • Képezni kell magad mindenképpen, vagy pedig szakembereket keresni. Jó hír! Már a MinnerAkadémián is van etikus hacker képzés: EHK – Etikus Hacker Képzés

2. év

Itt már legalább 2-3 IT-s, fejlesztő lenne a csapatomban.

 • Elkezdenénk fejleszteni (bár ez közben derülne ki) egy olyan modularizálható védelmi rendszert, amit kifejezetten cégeknek szánunk, hogy megvédjék adataikat.
 • Továbbá elindítanám az etikus hacker részleget is (ki kell tapasztalni, melyik részleg hozza a legnagyobb hasznot, melyik marad meg).
 • Itt már lehet, nagyobb tőkére is szükség lenne, így kockázati tőkét keresnék, amit meg is tudnék szerezni, mivel jó a piac, illetve már működő cégbe invesztálhatnak.

Mit tanulhattál ebből?

 • Nem ugrok azonnal fejjel a falnak.
 • Bár a piacot ismerem, de először már meglévő cégek farvizén evezek, így nyerve saját piacot (lásd api-k ról szóló részt!).
 • Nem zavar, ha közben más is fejleszt hasonlót, vagy elindultak a fejlesztések ezen a piacon, nem számít, ha nem én vagyok az első a piacon (például Facebook előtt is volt a MySpace, mégis a FB lett a sikeresebb)
 • Már működő céget tudok felmutatni, ha éppenséggel több tíz millió forintra lesz szükségem. Amennyiben befektetőkkel kell tárgyalnom, ez jó tárgyalási alapot fog képezni.

Tudom, mire gondolsz: “Akkor miért nem valósítom meg?” Éppen, amint látod a Minner-en dolgozom, és ezt a vállalkozásomat valósítom meg, és azon vagyok, hogy minél nagyobb brand legyen, és természetesen minél több bevételem származzon belőle. Így mázlitok van, mert amelyik ötletet nem valósítom meg 1-3 éven belül, azt leírom a Minner-en.

A cikksorozat további része:

[adrotate banner=”5″]

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!