Hogyan indítanék be egy IT biztonságtechnikai startupot?

A “Hogyan indítanék el egy…” cikksorozat újabb anyagát, vállalkozás-, illetve startup-ötletét olvashatod. Jelenleg a temetkezési vállalkozás mellett az IT biztonság az a terület, ami szinte biztos megélhetést ad. Viccet félretéve, ezt komolyan is gondolom. Azt is mondhatnám, a hackereknek, kiberbűnözőknek köszönhetően az IT biztonsággal foglalkozó cégek élnek és virulnak. Egyre több kütyü vesz minket körül, szinte mindegyik hozzákötve a bankkártyánkhoz, céges rendszereinkhez… nem is kell magyaráznom, mennyire sebezhetők vagyunk. Mi ez, ha nem egy lehetőség?

A cikksorozatban azt mutatom be, hogy én milyen módon lépnék be adott piacra, adott termékkel/szolgáltatással úgy, hogy maximum 1-2 millió forintom van beindítani a vállalkozást. Ha ennél több lenne, akkor sem módosulna a kivitelezés, maximum felgyorsulna a megcélzott időtáv.

A startup-ötlet

A konkrét ötlet ebben az esetben sincs meg, és ez a legjobb az egészben. Egyet tudok, hogy a kiberbiztonság, a cégek IT sebezhetőségének csökkentése a cél.

Az IT-biztonság és én

Azt is mondhatjuk, hogy engem az óvatosabb cégvezetők közé sorolhatunk, mert odafigyelek adataim védelmére. Több cégnél is látom viszont, hogy szinte pillanatok alatt fel lehetne törni a rendszerüket, sőt, nagyon sebezhetők. Rengeteg cégnél voltam úgy, hogy láttam, a monitorokra/kijelzőkre jelszavak vannak ragasztva… Elmondom miért tetszik ez a terület. Olyan lehetsz, mint egy igazi kém. Anno egy sorozat (ha jól emlékszem Simlisek  a címe) inspirált abban, hogy elkezdjek utánaolvasni ennek a szektornak. Aztán egy Forbes cikk egy IT biztonság cégről. Mindkettőben volt egy ugyanolyan érdekesség, példa. Arról szólt, hogy ha bárhol ott hagysz egy pendrive-ot, például a cég logójával, garantáltan valaki bedugja, hogy megnézze, mi van raja. És, már benn is van a rendszerükben. Ahh, zseniális! 
Az ötlethez hasonlóról írtam az 56. ötletben – Vállalati James Bond.

A piac – IT-biztonság

Az alábbi ábrán a IT biztonsági piac (világ) előrejelzését láthatod. Milliárd dollárban szerepelnek az értékek.  Szép utópisztikus a növekedés, és ehhez kétség sem fér hozzá, mert ilyen ütemben nő a cégek “IT biztonsági kiszolgáltatottsága” is. Ez egy közel 200 milliárd dolláros piac. Tehát, az 58 000 milliárd forintos piacból kell nekem egy kis szelet.

IT biztonság piac előrejelzés - Statista.com
IT biztonsági piac előrejelzés (milliárd dollár) – Statista.com

Piacra lépés

Ez a piac nagyon vonz, és nagyon jövedelmező is egyben. Én jelenleg ilyen mély IT tudással nem rendelkezem, így az indulásnál azonnal be kellene vonnom legalább egy embert.

1.év

 • Az elején egyébként csak olyanokra lőnénk, ahol megvizsgálnánk a
  • megfelelő jogosultságokat (pl. ki, mihez fér hozzá a cégben) – ehhez szinte én is elég lennék
  • a cégvezető, döntéshozók megfelelő védelemmel vannak-e ellátva
 • Leszerződnék egy vírusirtó céggel, akiket közvetítenék az ügyfelek felé.
 • Projekt megbízásokkal magam mellé szereznék egy IT specialistát, aki kicsit többet ért a “dolgokhoz”, mint egy rendszergazda
 • Elkezdenénk blogot írni, sőt, akár vlogot is indítanék.
 • Cégeket győznék meg arról, hogy projekt alapon bízzanak meg azzal minket, hogy feltörjük a rendszerüket, és a végén kiértékeljük, küldünk egy átfogó elemzést. Természetesen megoldási javaslatokkal, amire árajánlatot is kapnak.
 • Képezni kell magad mindenképpen, vagy pedig szakembereket keresni. Jó hír! Már a MinnerAkadémián is van etikus hacker képzés: EHK – Etikus Hacker Képzés

2. év

Itt már legalább 2-3 IT-s, fejlesztő lenne a csapatomban.

 • Elkezdenénk fejleszteni (bár ez közben derülne ki) egy olyan modularizálható védelmi rendszert, amit kifejezetten cégeknek szánunk, hogy megvédjék adataikat.
 • Továbbá elindítanám az etikus hacker részleget is (ki kell tapasztalni, melyik részleg hozza a legnagyobb hasznot, melyik marad meg).
 • Itt már lehet, nagyobb tőkére is szükség lenne, így kockázati tőkét keresnék, amit meg is tudnék szerezni, mivel jó a piac, illetve már működő cégbe invesztálhatnak.

Mit tanulhattál ebből?

 • Nem ugrok azonnal fejjel a falnak.
 • Bár a piacot ismerem, de először már meglévő cégek farvizén evezek, így nyerve saját piacot (lásd api-k ról szóló részt!).
 • Nem zavar, ha közben más is fejleszt hasonlót, vagy elindultak a fejlesztések ezen a piacon, nem számít, ha nem én vagyok az első a piacon (például Facebook előtt is volt a MySpace, mégis a FB lett a sikeresebb)
 • Már működő céget tudok felmutatni, ha éppenséggel több tíz millió forintra lesz szükségem. Amennyiben befektetőkkel kell tárgyalnom, ez jó tárgyalási alapot fog képezni.

Tudom, mire gondolsz: “Akkor miért nem valósítom meg?” Éppen, amint látod a Minner-en dolgozom, és ezt a vállalkozásomat valósítom meg, és azon vagyok, hogy minél nagyobb brand legyen, és természetesen minél több bevételem származzon belőle. Így mázlitok van, mert amelyik ötletet nem valósítom meg 1-3 éven belül, azt leírom a Minner-en.

A cikksorozat további része:

Ez izgalmas volt! Még ilyet! Megújult a Minner főoldala!

Kattints ide és nézz rá a friss cikkekre, podcastokra, rövid üzleti tartalmakra (instant)! Csak görgess és olvass, inspirálódj! Üzletre fel! A Minner üzleti flowban tart! Tovább a Minner főoldalára!