Hogyan indítanék be egy társasjáték startupot?

Dátum

Megosztás

A “Hogyan indítanék be egy…” cikksorozat újabb anyagát, vállalkozás-, illetve startup-ötletét olvashatod. Csak kapkodom a fejem, amikor azt látom, hogy egy-egy (kapaszkodj meg) társasjáték startup több tíz millió forintot gyűjt össze elővásárlásban a közösségi finanszírozó kampányoknak köszönhetően. Azt is mondhatnám, hogy soha nem volt ilyen könnyű beindítani egy társasjátékot. De akkor miért nem csinálja ezt mindenki?

A válasz egyértelmű. Nem olyan könnyű kitalálni egy élvezhető, játszható társasjátékot vagy kártyajátékot. Mégis miért került fel a Minnerre? Már több éve a top 10 legtöbb pénzt összegyűjtő kampánya között van az Exploding Kittens kártyajáték. Bár nem társas, de ide tartozik az is. 8,8 millió dollárt, vagyis 2,5 milliárd forintot gyűjtöttek össze a készítői egy Fekete Péter-szerű játékhoz. Döbbenetes, igaz? Nem kell csak technológiai dologra gondolni, ha startupot akarsz indítani. Nem kell messzire mennünk, hogy sikeres társasjáték “startupot” találjunk. Több hazai csapat is már indított ilyen kampányt. Itt van például a közel 30 millió forintot összekalapozó Satland társasjáték, amit magyarok készítettek.

A cikksorozatban azt mutatom be, hogy én milyen módon lépnék be adott piacra, adott termékkel/szolgáltatással úgy, hogy maximum 1-2 millió forintom van beindítani a vállalkozást. Ha ennél több lenne, akkor sem módosulna a kivitelezés, maximum felgyorsulna a megcélzott időtáv.

A startup ötlet

A konkrét ötlet ebben az esetben sincs meg, és ez a legjobb az egészben. Egyet tudok: az egyik első reklámcsatornám, miután a társasjáték összeáll, akkor a közösségi finanszírozó kampányok lesznek. Azonnal egy olyan marketing csatornát kapok, amivel ügyesen és megtervezve, kis költségvetéssel is sikert tudok elérni. A legjobb a társasjátékokban, hogy könnyen lefordíthatóak. Én viszont itt nem állok meg. Olyan társasjátékot szeretnék fejleszteni, ami átlép offlineból onlineba is. Vagyis a játékosokat egyes funkciókkal rátereli egy applikációra a board, a játék. Így online közösséget is lehet építeni, továbbá egyéb játék applikációra rávezetni őket. Máris hozzá lehet csapni a cikksorozat egyik részét >>> Hogyan “indítanék be” egy applikációt, ami havonta több millió forintot hoz? Akár termékpiramist vagy egymáshoz kapcsolódó termékeket lehet kihozni így az  ötletből, ami alapból piacképes üzleti modellt is rejt magában. Továbbá lent még érdekes dolgokat olvashatsz, hogyan lehet vele további vásárlásokat generálni (NFC-s rész).

Gondolat: “Amikor leírtam az előző sorokat, akkor igazán felpörgetett az egész. Eddig is akartam a társasjáték irányba nyitni, de most már 1000%. Társasjáték >>> applikáció kombináció eszméletlen lehetőségeket nyújt…. A bőröm borsódzik, ami azt jelenti ebben az esetben, hogy valami klassz dolgot találtam ki…”

A társasjáték piac és én

Nem mint tervező, hanem mint marketing szakember tudnám én felhúzni a startupot. Ezt jó is, ha az elején tudatosítom magamban. Tehát tanulás, tanulás, tanulás. Meg kell ismerni a jó játékok ismérveit, a piac igényeit.

A piac – Társasjátékok

Ahogy már említettem, a leggyorsabban berobbanni erre a piacra a közösségi finanszírozással lehet. Első körben természetesen itthon lenne tesztelve a játék, lehet, nem is azzal a névvel, ami később brandnév is lesz. Nem kell nagy képesség ahhoz, hogy kitaláljuk, melyik időszak a legjobb ezen a területen: bizony a karácsony. Ezt láthatod az alábbi ábrán. Az elmúlt 5 év átlag keresése a társasjáték szóra világszerte – Forrás Google Trend. Miért világszerte? Azért, mert a közösségi finanszírozás (Kickstarter, vagy Indiegogo) platformok célpiaca már alapból átlépi a hazai határokat.

Képernyőfelvétel (238)

Piacra lépés

1. év
Ahogy a cikksorozat előző részeiben is láthattad, még nincs kész az ötlet, de már elindulok valamilyen irányba, hogy egyrészt pénzt gyűjtsek, másrészt tapasztalatokat a piacról. Miért így?  A “butítsd le a vállalkozásötleted, indulj -1-ről” elvet követem, amit a Minneren már részletesebben kifejtettem.

Két irányt látok az első évben a fejlesztések, tervezés, kutatás mellett:

  • Webshopot indítok, melyben többféle társasjátékot is árulnék. Ezzel a vásárlókat is megismerném, továbbá a hazai piacot is felmérném. A havidíjas webshop megoldást választanám, egyszerűen, beszállítókkal oldanám meg. Cél a közösségi oldalak felhúzása, növelése, továbbá vásárlók gyűjtése.
  • Társasjáték klubot indítani, vagy ilyen programokat szerveznék. Valószínűleg ezt is el kellene indítanom, mert a játékosokból vásárlókat is varázsolhatok, így kettő legyet ütök egy csapásra. A későbbi játék tesztelésekbe is használhatom majd a kis klubot. Ehhez adott lehet egy kávézó, aki beenged minket fogyasztás vagy egyéb közös együttműködés keretében.

2. év

  • Már kellett körvonalazódnia, hogy milyen társasjátékkal lépek be a piacra. Egy biztos! Nagyon össze kell rakni és leteszteltetni, hogy a kellő élménye meglegyen a játékosoknak.
  • A webshopból befolyó összeg és profit bőven kifutja a kiadásokat, amit a grafikusoknak, prototípus készítőknek kell adnom. I <3 3D nyomtatás. Bizony, szerencsére a 3D nyomtatás piac segítségemre lesz például az esetleges figurák kinyomtatásában (nem kell az elején, hogy tömör legyen. Szerencsére egyre olcsóbb az a technológia, továbbá pont prototípus készítésre találták ki.)
  • Nem kell minden funkciót beleépíteni, érdemes második, harmadik kiadással tervezni. Így lesz idő ahhoz, hogy nyugodtan lehessen akár applikációval is összekapcsolható társasjátékot fejleszteni. Sőt! A 159. vállalkozási ötletben leírt  NFC technológiára épülő vállalkozás gondolatai is hozzákapcsolhatók. Pl. Ki lehet küldeni a vásárlóknak NFC chipeket, amit rá kell tennie a “táblára” az instrukciók szerint… máris összekötve egy applikációval, és még érzi a játékos is az IKEA szerű “összeszerelem, alkotok” érzést. Később így jobban is ragaszkodhat a társashoz.
  • Utóbbi máris azt is jelenti, hogy később is tudunk hozzáadni fejlesztéseket a játékhoz.
  • Természetesen elindítani az első játékot! És Rock & Roll!

Mit tanulhattál ebből?

  • Nem ugrok azonnal fejjel a falnak.
  • Nem zavar, ha közben más is fejleszt hasonlót, vagy elindultak a fejlesztések ezen a piacon, nem számít, ha nem én vagyok az első a piacon (például Facebook előtt is volt a MySpace, mégis a FB lett a sikeresebb). Egyébként is több társasjátékot is szoktak venni az emberek. Én az offline-online jelenlét összekötésével még hosszabb játékélményt tudok varázsolni.
  • Már működő céget tudok felmutatni, ha éppenséggel több tíz millió forintra lesz szükségem. Amennyiben befektetőkkel kell tárgyalnom, ez jó tárgyalási alapot fog képezni.

Tudom, mire gondolsz: “Akkor miért nem valósítom meg?” Éppen, amint látod a Minneren dolgozom, és ezt a vállalkozásomat valósítom meg és azon vagyok, hogy minél nagyobb brand legyen, és természetesen minél több bevételem származzon belőle. Így mázlitok van, mert amelyik ötletet nem valósítom meg 1-3 éven belül, azt leírom a Minneren. Az eddigiek között viszont ez áll hozzám a legközelebb, vagyis ez annyira érdekes és új, hogy nem fogok sokat hezitálni, hogy megvalósítsam.

A cikksorozat további része:

[adrotate banner=”5″]

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Azonnal indítható vállalkozási ötletek, ha a cél, hogy rövid időn belül eltartson

Persze nehéz feltalálni spanyol viaszt, így látni fogsz olyan ötletet, amelyre már egészen biztosan te is gondoltál. Néhány hónapja egy olyan ötletem támadt, hogy...

15-200 milliót dobnak nekik, mégsem lettek sikeresek “pótapuci pénzzel”

"Persze könnyű volt sikert elérnie, ott volt apuci pénze" - szokott jönni a komment sikeres fiatal vállalkozókról szóló cikkek alá. Például a Mobilfox interjú...

Print on demand vállalkozás Magyarországról: adózás, szerzői jogok, haszon

Rizikómentes vállalkozás alacsony belépési küszöbbel, amit tőke nélkül elkezdhetsz, és csak marketingelned kell… Túl szép, hogy igaz legyen? Akár azt is gondolhatod hogy valami...

Vállalkozási ötletek 2023 – Aranyat érő üzleti ötletek, trendek

Azon gondolkozol, hogy megéri-e most vállalkozást indítani? És ha igen, akkor hol a lehetőség? Tudtad, hogy a válságban induló vállalkozások nincsenek hátrányban azokkal szemben...

Ötlet: Tartalomkészítő vállalkozás. Blog, Tiktok, videó… Ügyfeleknek készíted

Úgy írom ezt a cikket, hogy már több mint 8 éve írok saját tartalmakat, készítek videókat a Minnerre, sőt ügyfeleknek, megbízóknak is - amiért...

Kitaláltál valami szuper dolgot, de a cégek mégsem állnak szóba veled? Megoldás

Van egy korszakalkotó ötleted, ami megváltoztatja mondjuk a bankolást? Megkerestél több bankot is, de elhajtottak? Vagy egy újdonságot találtál ki az autókhoz, de szóba...

Ötlet: Csinálj marketing rendszereket és gyűjtsd be a vevőket!

Gyorsan megtanulsz egy rendszert használni? Akkor ez a marketing terület igazán hozzád passzol. Persze kell egy minimális marketing tudás, de ezen a területen a...

A KATA változás hatása az üzleti életre. Lehetőségek, szemléletmód, új esélyek

Ezt a cikket akkor is érdemes elolvasnod, ha nem vagy KATA-s, mert téged is érinteni fog a változás. A megszavazott törvényváltozás okozta sebek nyalogatásával...