Hogyan tudok nyerni az árfolyamesésből? Hogyan működik?

Biztosan hallottál már arról, hogy abból is lehet profitálni, hogy egy részvény ára esik, vagyis csökken az árfolyama. Ez olyankor főleg előtérbe kerül, amikor vagy hirtelen esni kezdenek a részvények, vagy tőzsdekrach van, vagy pedig eszméletlen sokat emelkedett adott részvény. Tudtad, hogy árfolyamesésből gyorsabban jöhet pénzed? Nézzük is, mit kell tudnod az árfolyamesésről:

Hogyan működik az, hogy valaki árfolyamesésre spekulál?

Gyakorlatilag aki árfolyam esésre spekulál, ő kölcsönvesz egy részvényt, majd eladja valakinek, majd később visszavásárolja, és a kölcsönvett részvény visszaadja. Ez persze egyszerűbben működik a valóságban. Szerencsére már az ilyen tőzsdei ügyletre nem számítanak fel horribilis költségeket a brókercégek, így egyszerűbb is.

Tudtad, hogy …

  • Az árfolyamesésből gyorsabban jöhet a profit? Adott %-os elmozdulást rövidebb idő alatt tesz meg az árfolyam, mint árfolyam-emelkedés esetén.  pl. 20%-os árfolyam-zuhanáshoz kevesebb idő kell, mint ugyanennyi árfolyam-emelkedéshez. Ezt legtöbbször a pánik eladások okozzák, és a záródó stop megbízások. Ezért is kedvelik a gyors profitban reménykedők.
  • Ezt hívják short pozíciónak.
  • Árfolyam emelkedéshez vezetnek a short pozíciók zárásai: Amikor egy short pozíciót lezárnak, az egyben vásárlást is jelent, ami így árfolyam emelkedéshez is vezethet.

Milyen eszközöknél, instrumentumoknál spekulálhatok árfolyamesésre? 

  • Devizák: Ezek a legnépszerűbbek, amik mögött valójában még könnyebb is megérteni a működést. Pl. EUR-HUF devizapár esetén árfolyamesésnél  forint-erősödésre spekulálunk. Ha erről szeretnél bővebben olvasni, ezt a cikket ajánlom >>> Így nyertem meg az első 400 dollárom a tőzsdén! – ütős kis sztori
  • Részvények: A legtöbb részvénynél lehet árfolyam zuhanásból is profitálni. A brókercégnél kell érdeklődni.
  • ETF-ek: Több olyan származtatott befektetési alap van, aminek a vétele egyben azt is jelenti, hogy például egy egész szektor árfolyamesésére játszunk. Pl. a pénzügyi szektor árfolyamesése esetében elég csak az adott ETF-et megvenni.
  • Arany, olaj, árupiac, indexek, határidős piac: Szinte minden felsorolt esetében lehet ilyen tőzsdei ügyletet végrehajtatni.

Ehhez kapcsolódó tartalomPánik a tőzsdén? Feszített árfolyamok? Kisebb zuhanás? Mibe fektess az elkövetkező 1-3 évben? Itt a válasz!

Minner tőzsde rovatát támogató HotForex brókercégnél kereskedni tudsz, és árfolyamesésre spekulálni. Részvényekre, devizákra és árupiaci termékekre egyaránt. Ide kattintva be tudsz regisztrálni a céghez.

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!