KezdőlapTőzsdeHogyan tudok nyerni az árfolyamesésből? Hogyan működik?

Hogyan tudok nyerni az árfolyamesésből? Hogyan működik?

-

Biztosan hallottál már arról, hogy abból is lehet profitálni, hogy egy részvény ára esik, vagyis csökken az árfolyama. Ez olyankor főleg előtérbe kerül, amikor vagy hirtelen esni kezdenek a részvények, vagy tőzsdekrach van, vagy pedig eszméletlen sokat emelkedett adott részvény. Tudtad, hogy árfolyamesésből gyorsabban jöhet pénzed? Nézzük is, mit kell tudnod az árfolyamesésről:

Hogyan működik az, hogy valaki árfolyamesésre spekulál?

Gyakorlatilag aki árfolyam esésre spekulál, ő kölcsönvesz egy részvényt, majd eladja valakinek, majd később visszavásárolja, és a kölcsönvett részvény visszaadja. Ez persze egyszerűbben működik a valóságban. Szerencsére már az ilyen tőzsdei ügyletre nem számítanak fel horribilis költségeket a brókercégek, így egyszerűbb is.

Tudtad, hogy …

  • Az árfolyamesésből gyorsabban jöhet a profit? Adott %-os elmozdulást rövidebb idő alatt tesz meg az árfolyam, mint árfolyam-emelkedés esetén.  pl. 20%-os árfolyam-zuhanáshoz kevesebb idő kell, mint ugyanennyi árfolyam-emelkedéshez. Ezt legtöbbször a pánik eladások okozzák, és a záródó stop megbízások. Ezért is kedvelik a gyors profitban reménykedők.
  • Ezt hívják short pozíciónak.
  • Árfolyam emelkedéshez vezetnek a short pozíciók zárásai: Amikor egy short pozíciót lezárnak, az egyben vásárlást is jelent, ami így árfolyam emelkedéshez is vezethet.

Milyen eszközöknél, instrumentumoknál spekulálhatok árfolyamesésre? 

  • Devizák: Ezek a legnépszerűbbek, amik mögött valójában még könnyebb is megérteni a működést. Pl. EUR-HUF devizapár esetén árfolyamesésnél  forint-erősödésre spekulálunk. Ha erről szeretnél bővebben olvasni, ezt a cikket ajánlom >>> Így nyertem meg az első 400 dollárom a tőzsdén! – ütős kis sztori
  • Részvények: A legtöbb részvénynél lehet árfolyam zuhanásból is profitálni. A brókercégnél kell érdeklődni.
  • ETF-ek: Több olyan származtatott befektetési alap van, aminek a vétele egyben azt is jelenti, hogy például egy egész szektor árfolyamesésére játszunk. Pl. a pénzügyi szektor árfolyamesése esetében elég csak az adott ETF-et megvenni.
  • Arany, olaj, árupiac, indexek, határidős piac: Szinte minden felsorolt esetében lehet ilyen tőzsdei ügyletet végrehajtatni.

Ehhez kapcsolódó tartalomPánik a tőzsdén? Feszített árfolyamok? Kisebb zuhanás? Mibe fektess az elkövetkező 1-3 évben? Itt a válasz!

Minner tőzsde rovatát támogató HotForex brókercégnél kereskedni tudsz, és árfolyamesésre spekulálni. Részvényekre, devizákra és árupiaci termékekre egyaránt. Ide kattintva be tudsz regisztrálni a céghez.

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek