KezdőlapGazdaság és üzletÍgy alakult át a Minner üzleti modellje az elmúlt 3 év alatt....

Így alakult át a Minner üzleti modellje az elmúlt 3 év alatt. Sikeres és bukott projektek is voltak – Minner a kulisszák mögött cikksorozat 5. rész

-

3 év hosszú idő, ezalatt a Minner néha olyan volt, mint egy labor. Teszteltem mi működik, mi azaz irány, ami felé érdemes elmennem, és ami jól jövedelmező. Érdekes volt látni, hogy minden időszaknak megvolt a maga üzleti modellje, és természetesen voltak bukott ötletek is, sőt, olyan is, amiből ti semmit észre sem vettetek. Nézzük is időrendben.

Bár lehet, hogy soknak tűnik, valójában összefoglalva az alábbi területeket érintettem az évek során, csak picit változtattam rajtuk:

 • reklámozás, szponzorok szerzése
 • Facebook marketing, hirdetéskezelés
 • oktatás, mentorálás
 • előadások szervezése

2014. február – 2014. december – Egy-egy reklámcikk eladása
Reklámozókat szereztem a Minner.hu-ra. Volt egy alap konstrukcióm, cikkenként 30-60 000 forint díjat kértem (közben emeltem árat). Ahogy le is írtam az első cikkben, telefonon szereztem a reklámozókat. Illetve az előző részben említettem, hogy először nem is tudtam, hogy most akkor én nem is PR cikket, hanem szponzorált tartalmakat, sőt, tartalommarketinget, illetve natív hirdetést értékesítek, adok. Már bőven 100 000 forint fölé sikerült a bevételeimet húzni hónapról hónapra, viszont a stabilitás hiányzott.

2015. január – napjainkban – A Facebook kezelő

Ekkor indítottam be Facebook oldal kezelő szolgáltatásomat, mert rájöttem a cégekkel való együttműködések, cikk kampányok kidolgozása közben, hogy szükségük van Facebook oldal kezelőre. Ekkor sikerült olyan nagy márkát is megszereznem, mint a Wella Professionals és a Londa Professional, illetve több kisebb cégnél is tevékenykedtem. Sőt, sok helyen be is oktattam őket, mikor már éreztem, az áron emelnem kellene (és ők nem fizetnék ki), hogy tudjam tartani a növekedést, de nem akarok rossz szájízzel elválni. A bevételeim ekkor lettek sokkal jobban tervezhetőek, mivel hosszabb távú szerződéseket kötöttem.

Közben át is alakult ez a tevékenységem (2016 nyara óta), legtöbbször kampányokra bíznak meg, főleg arra, hogy lefaragjam a költségeket, és a hatékonyság megmaradjon. Az egyik ügyfélnek pl. sikerült sokkal jobb eredményt elérni úgy, hogy nem napi 4 000 forintot költenek el Facebook reklámra, hanem csak 1500 Ft-ot, és a hatékonyság még jobb is. Szóval részben reklámköltség-faragó vagyok, másrészt újfajta marketinggondolkodást viszek a cégek életébe.

2015. augusztus – FB kezelés + cikk

Visszatértem a cikkek értékesítésére is, úgy emeltem árat, hogy belekalkuláltuk a Minneren való cikkmegjelenést is az ügyfelekkel. Ez így egy ütős kombináció lett. Ekkor már napi bő 1000-1500 látogatója volt az oldalnak, ezért sokkal jobb pozícióból tudtam tárgyalni. Tehát az előtte lévő időszakban, amíg felfejlesztettem a Facebook oldal kezelő szolgáltatásomat, addig a háttérben a Minnerre ontottam a tartalmakat. (Ekkor indult a vállalkozási öltetek leírása is, mármint 2015 áprilisában).

2015. Október – Marketingtársaság.hu
Ez aztán szép kis bukott projekt lett. Az volt tervben, hogy kisebb cégeknek úgy segítek a Facebook és blogkampányaiban, hogy felmennek az oldalamra, bejelentkeznek, és ott tippeket kapnak. Egyrészt nem csinálták meg, másrészt aki csinálta, annak annyi kérdése volt, hogy a havi 19 500 forintos díjat nem érte meg. Aztán, bár kiírtam egy emelt árat, de végül inkább a Minnerre koncentráltam. A domaint meghagytam, hamarosan lesz is funkciója 🙂

2016. Vállalkozást Indítók projekt

5 új vállalkozóval akartam dokureality-t csinálni. Aztán sajnos kiderült, ehhez még kevés a Minner. Részben azért, mert 5 külön projektet koordinálni nem könnyű, illetve több meló volt vele, mint haszon. Így azt sztornóztuk a projektben indulókkal. De tesztként nagyon jó volt, sőt, biztosan lesz hasonló a későbbiekben, már ebből tanultam.

2016. tavasz – Oktatások indulásának éve

 • Blogger oktatás + beért az új reklámozók szerzése
  Elindítottam az első blogger kurzusokat. Teljesen privát oktatások voltak. 11 főt oktattam pl. céges blog készítésre vagy klasszikus blogolásra, de volt, akinek csak arra kellett, hogy fel tudja használni majd más projekteknél. Nagyon jó volt ez az időszak, és igen kiderült, abszolút el lehet adni 110 000 forintos képzéseket.
 • Hideghívás-oktatás
  Folytatódott az oktatásmániám, és hideghívás-oktatásba kezdtem. 2 csoportot oktattam, illetve egy nagy céget sikerült meggyőznöm, hogy oktassam az értékesítőiket (emiatt elég kevés is az időm most, de nagyon élvezem). A hideghívás-oktatást picit tovább is viszem, éppen azon dolgozom.
 • Konzultációk
  Ehhez a részhez tartozik, hogy valójában tanácsadói óráim is vannak, 2016 előtt 7000 ft/óra volt az óradíjam, most már 10 000 forint. Általában azért keresnek meg cégek, vállalkozók, hogy más szemszögből vizsgáljam meg az üzleti modelljüket, marketingjüket, cégüket.

Továbbá ebben az évben sikerült megszereznem a tőzsderovat főszponzorának a HotForex.com-ot, nem kis összeggel, így már kényelmesebben is tudtam figyelni a többi projektre.

2016. Minner események

Ez a legérdekesebb projekt, mert itt talán 1 év kellett ahhoz, hogy valóban kijelenthetem, az ilyen események részben megtérülnek. Sajnos vannak nem mérhető dolgok egy vállalkozás életében. Az események fenntartják a buzzt. Illetve ezzel akarok visszaadni az olvasóknak is “valamit”, mivel nélkülük nem lenne ilyen sikeres az oldal, a reklámozók pedig örülnek, hogy ilyen aktív vagyok. Egyébként 2014 novemberében már volt egy 3D nyomtatásos olvasói találkozó, de az eléggé rosszul sikerült, kb. 7-en voltunk, abból 4 az ismerősöm 🙂 . Utána jöttem rá, hogy ehhez még növekedni kell, és meg kell tanulnom rendezvényt szervezni.

2016. augusztus – október

Megszerveztem az első “Online Tőzsde Hete” című projektet. 2 hónap alatt sikerült összehoznom azt, hogy több pénzügyi cég is reklámozott egy adott héten a Minneren, amivel több millió forint bevételt értem el, a cégek pedig még nagyobb figyelmet kaptak. Itt persze megtanultam, hogy a következőnél már nem egyedül csinálom.

2017. január – VIP marketingcsomag a Minneren

Egy ütős marketingajánlatot állítottam össze a szponzoroknak. És szépen lassan összeáll a Minner szponzorainak 5-ös listája. A sok-sok könyvnek és tapasztalatomnak hála, olyan speciális, VIP ajánlatot kapnak, amit szinte össze se tudnak hasonlítani más cégekkel. Sőt, előre úgy bebiztosítom magam az ügyfeleknél, hogy tervezhető bevételem származik a reklámozásból is.

Közben természetesen voltak olyan projektek, amikből ti semmit sem láttatok, mert a beindulás előtt sztornóztam. Pl. lett volna olyan része a Minnernek, ahol havi díjért kaptak volna a felhasználók tőzsde elemzéseket. Egyrészt jogi akadálya volt, amiért nem csináltam meg, másrészt kiszámoltam, hogy nem térül meg. Volt már tervben sales house felhúzása, speciális coworking iroda (utóbbiról még nem tettem le, más formában meg is fog valósulni). De még sorolhatnám, mi porosodik a Minner fiókjában 🙂

Nincs megállás! A Minner tovább fejlődik, növekszik. Hamarosan újabb mérföldkőhöz ér az oldal (alkalmazott felvétele, 3 millió forint + havi bevétel, iroda, vidéki projektek…. ).

A cikksorozat további részei:

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek