szombat, január 16, 2021

Így meríts ötletet egy filmből. Bankot fogunk robbantani!!! – 2. rész: A kínai szuper befektetés

A cikksorozat első részében már megtudhattad, hogy A nagy dobás (The big short) című film megihletett. Az után kezdtem el nyomozgatni, hogy vajon melyik szektorban, vagy területen várható nagyobb krach, amiből akár profitálni is lehet. Érdemes elolvasnod ezért az első részt is, de jöjjön is a folytatás.

Tehát a vizsgálat tárgya Kína, a kínai gazdaság, kínai cégek, részvények, kínai/ázsiai tőzsde index(ek). Tavaly év végén hallhattad, hogy a kínai részvények, indexek nagyot estek. Szinte mindenki benn akart lenni a nagy tőzsdebuliban, ezért a részvények az egekbe szöktek, majd hirtelen bezuhantak. Kínáról már akkor olyan hírek jöttek, hogy lassulóban van a gazdasági növekedés. A részvényekre persze ráfért a korrekció, még talán ez érthető is volt. Viszont van itt valami érdekes dolog, amire még csak most figyel fel néhány spekuláns, befektető, illetve természetesen mi (én és a Minner olvasók).

WMP – a kínai szuper befektetés

Kínában eléggé eladósodott a lakosság. A kínai pénzintézetek az alacsony kamatkörnyezet miatt “rárepültek” az ún. WMP-kre, vagyis egyfajta vagyonkezelési terméket értékesítenek. Ha a bank nem tudja kifizetni az éves 4-5% kamatot, akkor hitelt vesz fel. A lakosság önti a pénzt ebbe a termékbe (2015-ben 75%-kal többet fektettek be 2014-hez képest), és a bankoknak természetesen hitelt kell felvenniük, hogy tudják finanszírozni a hozamokat. És itt jön a csavar. A WMP-kre nincs hozam-, és tőkegarancia. A végén lesz is szép összefoglalója ennek a résznek. Folytassuk.

Kockázat

Itthon is probléma volt, hogy a lakosságot nem tájékoztatták kellően a devizahitelek kockázatáról. Nos itt a kínaiak esetében is úgy áll a helyzet, hogy nem tájékoztatják az embereket, hogy ha bedől az adott WMP, akkor se hozam, se tőke. Sajnos ott is a pénzügyi kultúra még nem olyan kiforrott, így sokan befektetnek úgy, hogy nincsenek tisztában a kockázattal. A 1-2%-hoz képest viszont vonzó a 4-5% éves hozam.

Bankok a bankoktól

A bankok már sokszor egymásnak hiteleznek, mely már az összes kínai hitelállomány 40%-át jelenti. Ez úgy is megvalósulhat, hogy egymás WMP-ibe fektetnek, így kerül a tőke át a másik bankhoz, aki ebből fedezi a további máshonnan be nem jövő hozamot, amit kifizet a lakosságnak. Azt is mondhatjuk, egymásnak hiteleznek.

Mintha ez ismerős lenne? – Subprime válság

Ha egy-egy ilyen WMP bedől, akkor lavinát indíthat el. Ehhez hasonlót élhettünk át már a 2008-as subprime válság idején. Ahogy azt a fent említett A nagy dobás című filmben is láthattad.

Ez természetesen még nem elég alap arra, hogy eltemessük a kínai gazdaságot, vagy rárepüljünk olyan befektetésekre, amin keresztül profitálni tudunk. Ez még a későbbiekben fog körvonalazódni, hogy érdemes-e belevágni, és ha igen, mire is spekuláljunk.

Kövesd a Minner Facebookját, hogy értesülj a következő részről! Érdekes lesz!

A cikksorozat további részei:
Így meríts ötletet egy filmből. Bankot fogunk robbantani!!! – 1. rész
Így meríts ötletet egy filmből. Bankot fogunk robbantani!!! – 2. rész: A kínai szuper befektetés
Így meríts ötletet egy filmből. Bankot fogunk robbantani!!! – 3. rész: A kínai részvények

Szeretnéd először begyakorolni a tőzsdét, a kereskedést? Akkor kattints ide, és töltsd le a belinkelt ebookot, melyből már kellő rálátásod lesz a tőzsdére!

A tőzsde rovatot a HotForex szponzorálja.

Forrás: The Wall Street Journal.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Január 15-én lesz 20 éve, hogy elindult az online enciklopédia. Már több mint 55 millió szócikk található rajta, havonta 22 milliárdos nézettséget tud felmutatni. A Wikipédia adományokból tartja fenn magát, nincsenek rajta reklámok, bár a márkák is jelen vannak rajta.

MinnerInstant

A napokban nagyon népszerű lett a 444.hu egyik tartalma, ami a kiégésről szó. Igazán átfogó anyag lett, csak ajánlani tudom:

Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot – 444.hu

És itt vannak erről a Minner anyagai is:

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…

MinnerInstant

Alig 6 napja posztoltam arról, hogy Livermore egykori tanai szerint 30 000-ről 40 000-ig lazán el tud száguldani, mert lendületben van a bitcoin. És valóban. Érdemes elolvasni Jesse Livermore tanairól szóló könyvet, a címe: Egy spekuláns feljegyzései


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek