Így meríts ötletet egy filmből. Bankot fogunk robbantani!!! – 2. rész: A kínai szuper befektetés

A cikksorozat első részében már megtudhattad, hogy A nagy dobás (The big short) című film megihletett. Az után kezdtem el nyomozgatni, hogy vajon melyik szektorban, vagy területen várható nagyobb krach, amiből akár profitálni is lehet. Érdemes elolvasnod ezért az első részt is, de jöjjön is a folytatás.

Tehát a vizsgálat tárgya Kína, a kínai gazdaság, kínai cégek, részvények, kínai/ázsiai tőzsde index(ek). Tavaly év végén hallhattad, hogy a kínai részvények, indexek nagyot estek. Szinte mindenki benn akart lenni a nagy tőzsdebuliban, ezért a részvények az egekbe szöktek, majd hirtelen bezuhantak. Kínáról már akkor olyan hírek jöttek, hogy lassulóban van a gazdasági növekedés. A részvényekre persze ráfért a korrekció, még talán ez érthető is volt. Viszont van itt valami érdekes dolog, amire még csak most figyel fel néhány spekuláns, befektető, illetve természetesen mi (én és a Minner olvasók).

WMP – a kínai szuper befektetés

Kínában eléggé eladósodott a lakosság. A kínai pénzintézetek az alacsony kamatkörnyezet miatt “rárepültek” az ún. WMP-kre, vagyis egyfajta vagyonkezelési terméket értékesítenek. Ha a bank nem tudja kifizetni az éves 4-5% kamatot, akkor hitelt vesz fel. A lakosság önti a pénzt ebbe a termékbe (2015-ben 75%-kal többet fektettek be 2014-hez képest), és a bankoknak természetesen hitelt kell felvenniük, hogy tudják finanszírozni a hozamokat. És itt jön a csavar. A WMP-kre nincs hozam-, és tőkegarancia. A végén lesz is szép összefoglalója ennek a résznek. Folytassuk.

Kockázat

Itthon is probléma volt, hogy a lakosságot nem tájékoztatták kellően a devizahitelek kockázatáról. Nos itt a kínaiak esetében is úgy áll a helyzet, hogy nem tájékoztatják az embereket, hogy ha bedől az adott WMP, akkor se hozam, se tőke. Sajnos ott is a pénzügyi kultúra még nem olyan kiforrott, így sokan befektetnek úgy, hogy nincsenek tisztában a kockázattal. A 1-2%-hoz képest viszont vonzó a 4-5% éves hozam.

Bankok a bankoktól

A bankok már sokszor egymásnak hiteleznek, mely már az összes kínai hitelállomány 40%-át jelenti. Ez úgy is megvalósulhat, hogy egymás WMP-ibe fektetnek, így kerül a tőke át a másik bankhoz, aki ebből fedezi a további máshonnan be nem jövő hozamot, amit kifizet a lakosságnak. Azt is mondhatjuk, egymásnak hiteleznek.

Mintha ez ismerős lenne? – Subprime válság

Ha egy-egy ilyen WMP bedől, akkor lavinát indíthat el. Ehhez hasonlót élhettünk át már a 2008-as subprime válság idején. Ahogy azt a fent említett A nagy dobás című filmben is láthattad.

Ez természetesen még nem elég alap arra, hogy eltemessük a kínai gazdaságot, vagy rárepüljünk olyan befektetésekre, amin keresztül profitálni tudunk. Ez még a későbbiekben fog körvonalazódni, hogy érdemes-e belevágni, és ha igen, mire is spekuláljunk.

Kövesd a Minner Facebookját, hogy értesülj a következő részről! Érdekes lesz!

A cikksorozat további részei:
Így meríts ötletet egy filmből. Bankot fogunk robbantani!!! – 1. rész
Így meríts ötletet egy filmből. Bankot fogunk robbantani!!! – 2. rész: A kínai szuper befektetés
Így meríts ötletet egy filmből. Bankot fogunk robbantani!!! – 3. rész: A kínai részvények

Szeretnéd először begyakorolni a tőzsdét, a kereskedést? Akkor kattints ide, és töltsd le a belinkelt ebookot, melyből már kellő rálátásod lesz a tőzsdére!

A tőzsde rovatot a HotForex szponzorálja.

Forrás: The Wall Street Journal.

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!