Így mondj el egy rossz hírt, hogy az ne tűnjön annyira rossznak

A manipuláció és a meggyőzés során nagyon sokszor alkalmazni lehet a kontraszt hatást. Ilyen például az, amikor tankolunk a benzinkút shopjában a fizetésnél, nem tűnik soknak a shopban vásárolt rágó, csoki, ital… Ezt viszont más területeken is lehet alkalmazni, nem csak az üzleti életben. Erre legjobb példa a következő levél (lehet már ismered is.) Nézzük is meg, egy főiskolás lány írt szüleinek. (a cikk végén a forrás, érdemes beleolvasni a könyvbe is.)

Drága Anyu és Apu!

Mióta itt vagyok a főiskolán, tudom, elhanyagolom a levélírást – ezer bocs, hogy eddig nem írtam! Na de most megtudhattok mindent. Csak arra kérlek titeket, hogy üljetek le, mielőtt folytatnátok az olvasást. Tehát egy sort se többet, amíg le nem ültetek, oké?

Naszóval, most már egész jól vagyok. Szépen gyógyul a koponyatörésem és az agyrázkódásom, amit nem sokkal ideérkezésem után kaptam, amikor a kollégiumban tűz ütött ki, és kiugrottam az ablakon. Két hét után elengedtek a kórházból, és a látásom most már majdnem tökéletes, csak azok a rémes fejfájások ne jönnének rám mindennap. Szerencsére a tüzet, meg az ugrásomat mindjárt észrevette egy benzinkutas a kollégium melletti kútról, ő hívta ki a tűzoltókat meg a mentőket. A kórházban meg is látogatott, s mivel a kollégium kiégett és nincs hol laknom, felajánlotta, hogy megosztja velem a lakását. Tulajdonképpen egy alagsori szobában lakik, de el se hiszitek, milyen barátságos az a szoba. A fiú is nagyon rendes, és egymásba szerettünk, össze fogunk házasodni. Az időpontot még nem tűztük ki, de nem fogjuk vele megvárni, míg nagyon nagy lesz a hasam. Hát igen, Anyu és Apu, az a helyzet, hogy kisbabát várok. Tudom, mennyire szeretnétek már egy unokát, és biztos vagyok benne, hogy örülni fogtok, megadjátok neki ugyanazt a szeretetet, odaadást, gyengédséget, amit gyerekkoromban én kaptam tőletek. Csak azért halogatjuk az esküvőt, mert a barátom összeszedett egy kisebb fertőzést; így nem mehetünk el a házasságkötés előtti vérvizsgálatra, és engem is megfertőzött, mert nem vigyáztam eléggé. Tudom, hogy tárt karokkal fogadjátok majd, mert olyan kedves srác, s bár tanulatlan, de nagyon igyekvő.

Most, hogy mindent tudtok, szeretném elmondani, hogy nem volt tűz a kollégiumban, nem kaptam agyrázkódást és koponyatörést, kórházban sem voltam, és nem várok kisbabát. Az eljegyzés és a fertőzés sem igaz. Ezzel szemben D osztályzatot (2-est) kaptam amerikai történelemből és F-et (1-est) kémiából, és azt szeretném, ha ezeknek az osztályzatoknak a jelentőségét nem értékelnétek túl.

Szerető lányotok: Sharon
Forrás: Siklaki: A meggyőzés pszichológiája

Fotó: Michael Clesle/Flickr

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!