Kezdőlap Gazdaság és üzlet Így törd fel a Puttó (Szerencsejáték Zrt) algoritmusát

Így törd fel a Puttó (Szerencsejáték Zrt) algoritmusát

-

A lottót sokszor kézzel húzzák. Ezzel szemben a Puttót egy algoritmussal, vagyis szoftverrel állítják elő, 5 percenként sorsolnak. Olyan, hogy véletlenszám generálás nincs, azt is valamilyen algoritmus állítja elő. Többször is foglalkoztam már azzal, hogy megnézzem, felismernek e valamilyen összefüggést az én szoftvereim (neurális háló) például a Puttó esetében (azért ezt vizsgáltam, mert itt algoritmus dolgozik). Majd, ha valamit találok, akkor azt sokszor manuálisan Excel-ben vizsgálom tovább. Így lett ez a Puttó esetében is. Sikerült az előbb említett szerencsejáték esetében a minimum 1:14-hez nyerési esélyt először 1:5-re növelnem (így helyes, hiszen a nyerési esélyem növekedett), majd később 1:3-ra növelnem csupán a matek használatával, tehát nem kellett semmilyen algoritmust feltörni (bárki meg tudja ezt csinálni.)

Azért a puttót választottam, mert gép húzza és elég adat áll rendelkezésre, továbbá elég sűrűn húzzák. Egyszer pedig hallottam profi puttózókról, akik sokat nyertek egy saját szisztémával.

Lássuk is, mire jöttem rá. Először is az A mezőt számait vizsgáltam (20 szám közül kell 8-at bejelölni). Az régebbi húzások adataiból az első és utolsó 4 szám viszonyát vizsgáltam. Rájöttem, hogy statisztikailag többször mozognak egymáshoz hasonlóan a “helyük” szerint. Tehát, ha a kihúzott számok között az első 4 szám, mondjuk 1,3,4,5, akkor a második 4 számnak nagyobb az esélye, hogy 10 és 15 közé esik (szemben a 15-20-al). De ez még semmi! Ugyanúgy fenn áll az is, hogy statisztikailag is kimutatható, hogy több annak az esélye, hogy ugyanabba az irányba mozdulnak. Tehát az előbb említett húzás után nagyobb esélye annak, hogy egyszerre mozdul felfelé, vagy lefelé a felső és alsó 4 szám átlaga. Jó ez bonyolultnak hangzik, de olvasd el többször. Vagy egy példa.
1. húzás eredménye: 1,3,4,5,12,14,16,17
2. húzás eredménye: Itt nagyobb az esélye, hogy az egész tömb felfelé mozog, tehát pl. 2,5,6,9,13,16,18,20

Nézzük meg a múlt vasárnap 1-40 közötti húzások ábráját.  Látod, amit én látok? Pontosan az A mező 8 száma között olyan kapcsolat van, hogy az első és a második 4 szám közel azonosan mozog fel és le, trend szerűen. Tehát megállja az a felfedezésem a helyét, hogy mondjuk így adom meg az A mezőt: 1,2,3,5,11,13,14,15  vagy másik eset, 5,6,7.9,14,16,19,20
putto_rovid

Nézd meg a tegnapi húzásokat is. Itt már több húzást ábrázoltam, de így is jól látszanak az azonosságok.
putto

A “B” mezőt is vizsgáltam (itt 4 számból 1-et kell bejelölni), azt már fel se teszem, mert sejtheted, hogy milyen azonosságot fedeztem fel. Szóval ha az első 4 szám és a második 4 szám is az alsó “helyeken szerepel”, akkor a B mező-nél is 1 vagy 2-es szám esélye nagyobb, mint a 3-4-nek.

Én ki is próbáltam. És így közelebb kerülhettem a nagy nyereményhez, folyamatosan jöttek a nyeremények. Igaz kb. 10 ezer forint értékben játszottam összesen, és gyorsan kellett cselekednem, mert egyéb tényezőket is figyelembe vettem. De az összeg vissza is jött 50 húzás után. Ez azért is érdekes, mert alapesetben (nem használva a fent említett stratégiát) a veszteség szinte borítékolható (hosszútávon statisztikailag vesztesz). Ha megváltozik az algoritmus, akkor sem esek kétségbe. Fejleszteni kell, újra vizsgálni. Több, mint egy évre visszamenőleg megvizsgáltam, ez a tézis megállja a helyét.

Mit tanulhatsz ebből?

  1. A matek nem is annyira rossz, néha előnyöd származik belőle.
  2. Ahol algoritmus húzza a számokat, és felelhetők a régi eredmények, húzások, akkor azt letöltve érdemes megvizsgálni, átnézni…
  3. Ha puttózol, és az algoritmus nem változik, már eleve nagyobb a nyerési esélyed.
  4. Ülj le a gép elé, és próbálkozz, megéri!
  5. Nem feltöröd tehát az algoritmust, hanem matematikai alapon az előnyödre fordítod a tudásod.

Ezt könnyen magad is ellenőrizheted egy sima egyszerű táblázatkezelőben.
Először is letöltöd az adatokat a Szerencsejatek.hu-ról (sok adat megvan visszamenőlegesen is). Az adatot én simán átmásoltam az Excelbe. Igaz, az elő 8 számot ömlesztve teszi be, így az Adatok/Szövegből oszlopok menüpontot használd ezek szétszedésére. Majd számolj az A mezőnél az első 4 számra is átlagot, majd a második 4 számra is átlagot. Ezután a 7. sornál újra átlagot számolj egy külön oszlopba úgy, hogy az előzőleg kiszámolt átlagokat átlagolod (7 periódusra számolsz átlagot).

Ez is érdekelhet: Közel 200 vállalkozás ötlet a Minneren! Melyikből lesz meg az első 10 milliód? Kattints ide és olvasd el őket! 

Fotó: szerencsejatek.hu

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek