Így törd fel a Puttó (Szerencsejáték Zrt) algoritmusát

A lottót sokszor kézzel húzzák. Ezzel szemben a Puttót egy algoritmussal, vagyis szoftverrel állítják elő, 5 percenként sorsolnak. Olyan, hogy véletlenszám generálás nincs, azt is valamilyen algoritmus állítja elő. Többször is foglalkoztam már azzal, hogy megnézzem, felismernek e valamilyen összefüggést az én szoftvereim (neurális háló) például a Puttó esetében (azért ezt vizsgáltam, mert itt algoritmus dolgozik). Majd, ha valamit találok, akkor azt sokszor manuálisan Excel-ben vizsgálom tovább. Így lett ez a Puttó esetében is. Sikerült az előbb említett szerencsejáték esetében a minimum 1:14-hez nyerési esélyt először 1:5-re növelnem (így helyes, hiszen a nyerési esélyem növekedett), majd később 1:3-ra növelnem csupán a matek használatával, tehát nem kellett semmilyen algoritmust feltörni (bárki meg tudja ezt csinálni.)

Azért a puttót választottam, mert gép húzza és elég adat áll rendelkezésre, továbbá elég sűrűn húzzák. Egyszer pedig hallottam profi puttózókról, akik sokat nyertek egy saját szisztémával.

Lássuk is, mire jöttem rá. Először is az A mezőt számait vizsgáltam (20 szám közül kell 8-at bejelölni). Az régebbi húzások adataiból az első és utolsó 4 szám viszonyát vizsgáltam. Rájöttem, hogy statisztikailag többször mozognak egymáshoz hasonlóan a “helyük” szerint. Tehát, ha a kihúzott számok között az első 4 szám, mondjuk 1,3,4,5, akkor a második 4 számnak nagyobb az esélye, hogy 10 és 15 közé esik (szemben a 15-20-al). De ez még semmi! Ugyanúgy fenn áll az is, hogy statisztikailag is kimutatható, hogy több annak az esélye, hogy ugyanabba az irányba mozdulnak. Tehát az előbb említett húzás után nagyobb esélye annak, hogy egyszerre mozdul felfelé, vagy lefelé a felső és alsó 4 szám átlaga. Jó ez bonyolultnak hangzik, de olvasd el többször. Vagy egy példa.
1. húzás eredménye: 1,3,4,5,12,14,16,17
2. húzás eredménye: Itt nagyobb az esélye, hogy az egész tömb felfelé mozog, tehát pl. 2,5,6,9,13,16,18,20

Nézzük meg a múlt vasárnap 1-40 közötti húzások ábráját.  Látod, amit én látok? Pontosan az A mező 8 száma között olyan kapcsolat van, hogy az első és a második 4 szám közel azonosan mozog fel és le, trend szerűen. Tehát megállja az a felfedezésem a helyét, hogy mondjuk így adom meg az A mezőt: 1,2,3,5,11,13,14,15  vagy másik eset, 5,6,7.9,14,16,19,20
putto_rovid

Nézd meg a tegnapi húzásokat is. Itt már több húzást ábrázoltam, de így is jól látszanak az azonosságok.
putto

A “B” mezőt is vizsgáltam (itt 4 számból 1-et kell bejelölni), azt már fel se teszem, mert sejtheted, hogy milyen azonosságot fedeztem fel. Szóval ha az első 4 szám és a második 4 szám is az alsó “helyeken szerepel”, akkor a B mező-nél is 1 vagy 2-es szám esélye nagyobb, mint a 3-4-nek.

Én ki is próbáltam. És így közelebb kerülhettem a nagy nyereményhez, folyamatosan jöttek a nyeremények. Igaz kb. 10 ezer forint értékben játszottam összesen, és gyorsan kellett cselekednem, mert egyéb tényezőket is figyelembe vettem. De az összeg vissza is jött 50 húzás után. Ez azért is érdekes, mert alapesetben (nem használva a fent említett stratégiát) a veszteség szinte borítékolható (hosszútávon statisztikailag vesztesz). Ha megváltozik az algoritmus, akkor sem esek kétségbe. Fejleszteni kell, újra vizsgálni. Több, mint egy évre visszamenőleg megvizsgáltam, ez a tézis megállja a helyét.

Mit tanulhatsz ebből?

 1. A matek nem is annyira rossz, néha előnyöd származik belőle.
 2. Ahol algoritmus húzza a számokat, és felelhetők a régi eredmények, húzások, akkor azt letöltve érdemes megvizsgálni, átnézni…
 3. Ha puttózol, és az algoritmus nem változik, már eleve nagyobb a nyerési esélyed.
 4. Ülj le a gép elé, és próbálkozz, megéri!
 5. Nem feltöröd tehát az algoritmust, hanem matematikai alapon az előnyödre fordítod a tudásod.

Ezt könnyen magad is ellenőrizheted egy sima egyszerű táblázatkezelőben.
Először is letöltöd az adatokat a Szerencsejatek.hu-ról (sok adat megvan visszamenőlegesen is). Az adatot én simán átmásoltam az Excelbe. Igaz, az elő 8 számot ömlesztve teszi be, így az Adatok/Szövegből oszlopok menüpontot használd ezek szétszedésére. Majd számolj az A mezőnél az első 4 számra is átlagot, majd a második 4 számra is átlagot. Ezután a 7. sornál újra átlagot számolj egy külön oszlopba úgy, hogy az előzőleg kiszámolt átlagokat átlagolod (7 periódusra számolsz átlagot).

Ez is érdekelhet: Közel 200 vállalkozás ötlet a Minneren! Melyikből lesz meg az első 10 milliód? Kattints ide és olvasd el őket! 

Fotó: szerencsejatek.hu

Üzleti esettanulmány


Így indít be a Minner egy piactér vállalkozást. Egy ajándék, hobbi, lakberendezés termékekkel kapcsolatos termékajánló oldal indul a videósorozattal párhuzamosan (illetve podcast-ra is feltöltjük az anyagot). Ez egy több mint 8 részes sorozat lesz, és napra lebontva mutatjuk be a piacterünk indulását, kezdeti lépéseit, számait, statisztikáit. Az oldal már éles, te is követni tudod a videón kívül is majd.

Nézd meg az első videót, kukkantsd meg a piacterünket! Kattints ide!

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Ahhoz, hogy a mindennapi munkád eredményes legyen, fontos, hogy a hatékonyságod minél inkább maximalizáld. Megérzésem szerint, mivel rengeteg feladatért te felelsz, általában multitaskingolsz, azaz egyszerre több dologra is koncentrálsz, nem beszélve arról, hogy az email-ek, chat üzenetek értesítő hangjai is folyamatosan megzavarják a figyelmedet. Minél több információt kell befogadnod, annál nagyobb kihívás fókuszálni egy-egy konkrét feladatra.

A kutatók azt javasolják, hogy minden egyes tevékenységre jelölj ki egy adott időszakot, azaz minden részfeladatot külön-külön végezz el, a multitaskingolást pedig csökkentsd le. Ezenfelül ha nem is alkalmaznád a POMODORO-technikát, próbáld kiiktatni a zavaró tényezőket arra az időszakra, amíg koncentrálnod kell a munkára!

Milán például annyira szétfolyt nemrég, mint a táblás csoki a tűző napon. Nem tudott a piactérre kellőképpen fókuszálni, így eldöntötte, hogy a pénteki napot ezentúl az IRE.HU-nak szenteli, ekkor nem foglalkozik mással.

Szükséged lenne egy kis flow-ra? Mi a flow? Hogyan lehetünk produktívabbak, hogyan tudunk folyamatosan teljesíteni. Megállíthatatlannak érzem magam!

MinnerInstant

Az utóbbi időben az IKEA termékei iránt kiugróan magas érdeklődés mutatkozott, ezt bizonyítja, hogy az előző pénzügyi évét 8,5%-os emelkedéssel zárta a svéd bútorgyártó vállalat. Azonban a megnövekedett kereslet, valamint az egész világot érintő logisztikai fennakadások miatt több hónappal meghosszabbodtak egyes termékek beszerzési ideje, ami a vásárlói panaszok számának emelkedését idézte elő.

A vállalat hiába emelte meg 10%-kal a szállítási kapacitását, így sem tudja teljes mértékben megoldani beszerzési, szállítási problémáit, így a megfelelő minőség és kiszolgálás megtartása érdekében 2022-től Európában várhatóan 5%-kal csökkenti árukészletét az IKEA, ami a kb 12 ezer darabos átlagválaszték esetében kb. 600 termék forgalmazásának megszűnését jelenti.

Kapcsolódó tartalom: Az IKEA tesztel! A/B teszteli az új üzleti modelljét, ötleteit. A szemünk láttára alakul…

Forrás: G7.hu 1; G7.hu 2

MinnerInstant

Hétezer milliárd forintot bukhat Japán azzal, hogy zárt kapuk mögött rendezik az olimpiát. A legnagyobb veszteség a turizmuson van, ami több mint mint 9 milliárd dollár veszteséget jelent. Az adott évben a rendező ország(ok) turizmusában ugyanis még tíz évvel a játékok után is érezhető az olimpia hatása, annyira szívesen járnak vissza azok, akik szurkolóként is ott voltak. Ehhez képest pedig szinte minden más tétel eltörpül:

 • Az olimpia két és fél hete alatt 90 százalékkal, 3,7 milliárd dollárral kevesebb bevétel várható, mintha telt ház lenne,
 • 6,7 milliárd dollár esik ki azzal, hogy az olimpiához köthető kulturális események és egyéb sportrendezvények közül a legtöbb elmarad,
 • A japán háztartások vásárlásai pedig 2,2 millió dollárral esnek vissza.

Forrás: HVG

MinnerInstant

Hétezer milliárd forintot bukhat Japán azzal, hogy zárt kapuk mögött rendezik az olimpiát. A legnagyobb veszteség a turizmuson van, ami több mint mint 9 milliárd dollár veszteséget jelent. Az adott évben a rendező ország(ok) turizmusában ugyanis még tíz évvel a játékok után is érezhető az olimpia hatása, annyira szívesen járnak vissza azok, akik szurkolóként is ott voltak. Ehhez képest pedig szinte minden más tétel eltörpül:

 • Az olimpia két és fél hete alatt 90 százalékkal, 3,7 milliárd dollárral kevesebb bevétel várható, mintha telt ház lenne,
 • 6,7 milliárd dollár esik ki azzal, hogy az olimpiához köthető kulturális események és egyéb sportrendezvények közül a legtöbb elmarad,
 • A japán háztartások vásárlásai pedig 2,2 millió dollárral esnek vissza.

Forrás: HVG

MinnerInstant

Április 26 óta vezették be az iOS 14.5 frissítést, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy blokkolják az ő követésüket. Az applikációk egyesével megkérdezik, hogy engedélyezi-e a felhasználó, hogy követhesse a tevékenységét az adott applikáció. Ez a Facebooknak a legnagyobb érvágás. Az alábbi képen látod, hogy mit kérdez meg a felhasználótól, mit kell kötelezően kiírnia. És ha ott rányom a felhasználó a tiltásra, ott bizony az tiltva is lesz Na, de mennyien nyomkodnak a követést mellőzésére? A Wall Street Journal riportja alapján az iPhone-osok 67%-a tiltja a követést.

Idén júniusban az iPhone-on megjelenő hirdetésekre költött összeg egyharmadával csökkent, míg Androidon az összes reklámra költött pénz tíz százalékkal nőtt. És akkor mire költik a maradék pénzt? Egyrészt egyre több cég kezdi el a TikTok reklámot (még igazi vadnyugati helyzet van ott, olcsó), másrészt szponzorált cikkeket, tartalmakat vesznek. Utóbbi információk saját gyűjtés (hova költi), körbeszondáztam több Minner vállalkozót is.

Az iOS 15 még szigorúbb dolgokat hoz, ami megnehezíti majd a követést. Például az e-mailben érkező követőkódokat is szűri.

Az Android-ra ősszel jönnek a fentiekhez hasonló blokkolások, de ott eltart jövő tavaszig, míg mindenhol lefrissül.

Fel kell kötnie a marketingeseknek a gatyát! Konverzióoptimalizálás egyre nehezebb, webáruházaknak is nehezebb lesz a marketing. Lehet ez fogja megerősíteni majd az affiliate marketinget? Most lehet majd jó alternatíva lehet. Ez a piacteremnek jó hír, amit most indítunk, tudod aminek haladását élő esettanulmányként mutatom be. Vállalkozás indítás: Piactér születik üzleti esettanulmány

Forrás: www.wsj.com, Index

MinnerInstant

Száz nap után szerdán újra felvonta a horgonyt az Ever Given konténerszállító hajó, miután a japán tulajdonosvállalat és a biztosítók megegyeztek a Szuezi-csatornát működtető hatósággal a kompenzációról. Az Ever Given márciusban hat napig vesztegelt a Szuezi-csatornában, miután megfeneklett. A több mint 200 ezer tonna kapacitású konténerszállító észak felé, a Földközi-tenger irányába indult útnak – írja az MTI.

A Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) kezdetben 916 millió dollár kompenzációt követelt a mentési műveletekért és a kieső bevételekért, amelyet később 600, végül pedig 550 millió dollárra csökkentett. 18 300 konténer van a hajón. Egyiptom a pénzügyi kártérítésen kívül egy 75 tonnás kapacitású vontatóhajót kap az Ever Given tulajdonosától.

Forrás: Index


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek