Indíts vállalkozást: 145. ötlet – Franchise szakértő

Nap mint nap botlok olyan cégekbe, akik franchise üzletté szeretnének válni, de nehézségekbe ütköznek. Az első mondattal szinte el is mondtam a piaci rést. A klasszikus franchise-t általában nem kell bemutatnom, ha a McDonald’s-ra gondolsz, máris tudod, miről van szó. A Minneren már olvashattál egy ötletet (76. ötlet), amiben valamilyen franchise bolt csatlakozásáról írtam, pl. PekSnack vagy Biohair franchise üzletek nyitása. Most a másik oldalról fogjuk meg ezt az üzleti szegmenst.

145. ötlet: Franchise szakértő
Te abban segítesz a cégeknek, hogy egy sima üzletet franchise üzletté varázsoljanak.
Leírok egy kitalált (egyszerű) példát, és akkor jobban megérted:
Van egy cég, aki külföldről hoz be kínai mobilokat, illetve szervizelést végez.  A neve legyen XYPhone.
Beindítja a franchise hálózatát, így olyan partnereket keres, akik új üzleteket nyitnak az ő neve alatt, vagyis XYPhone alatt. Minden bolt szinte az eredetinek a klónja lesz, a dizájn is mindegyiknél hasonló lesz, és a cég weboldaláról elérhető az összes franchise üzlet. 
Az “anyacég” behozza a mobilokat Kínából, majd a franchise partnerek jönnek az általuk rendelt készletért (amiért fizetnek is). Tehát te az anyacégnek segítesz franchise üzletté válni. Neki is jó, mert egyrészt lesz bevétele a franchise díjakból, másrészt a példa alapján a készletet egyből tovább adja. A szerződés szerint pedig vállalja például a marketinget (reklámköltség…), képzéseket tart….

Mivel a tudásod nem biztos, hogy megvan mindehhez, és bele kell jönnöd, így először kisebb turbó ötleteket adok, amivel könnyedén belevághatsz.
Keress meg:
– termékfejlesztőket
– ügyvédeket (franchise-ban is jártas ügyvédet)
– szervezetfejlesztéssel foglalkozó tanácsadót
– marketingtanácsadót (speciális marketinget kíván a franchise)
– lehet, hogy másra is szükséged lesz, fel kell mérned az igényeket
Először beszélgess velük, majd a leginkább rátermettekkel gondolkozzatok úgy közös üzletben, hogy ők mint szakértők vesznek részt. És olyan csomagot kitalálsz, amiben őhozzájuk viszed a leendő ügyfeleiteket, hogy együtt kidolgozzátok az adott cég franchise-tervét, az egyes lépéseket. Ha ő külön-külön menne mindhez, akkor valószínűleg drágább is lenne neki, így te kedvező csomagokat tudsz kínálni, és mindent egy helyen megoldhat.

A következő lépés lehet az, hogy az egyes részekhez külön embert veszel fel, és egyre jobban emeled a franchise szakértői díjadat, egyre több mindent meg tudsz majd oldani saját cégen belül, így több pénz is marad, és hatékonyabb is tudsz lenni. A fenti ötlet alapján pedig már holnap is el tudsz indulni. Egy-egy megbízótól több százezret el kell majd kérned, mert ez rengeteg órányi munkát jelent. 

Hogyan szerezz olyan cégeket, akik franchise után érdeklődnek?
Felmerülhet benned ez a kérdés is. Erre a legjobb az, ha elindítasz egy blogot, amiben az előnyöket leírod, vagy havonta egyszer tartasz előadást, pl. minden nagyobb városban.

[adrotate banner=”5″]

 

Fotó: Wikipédia

 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!