Itt lehet nem lesz OTP emelkedés

Az elmúlt időszakban lecsökkentették a jegybanki alapkamatot 2,7%-ra. Ez nagyrészt igazodik a többi állam által is alkalmazott monetáris lépésekhez. Hazánkban egy kis anomália alakult ki a részvénypiac és az alapkamat hatása között. Egészséges körülmények között a BUX indexnek emelkednie kéne folyamatosan az alapkamat csökkentés hatására. De ez nem így történt, inkább oldalazott, sőt picit csökkent. A befektetők, magánszemélyek nem preferálták jobban a részvénypiacot, és inkább más termékekbe fektették a tőkéjüket, megtakarításaikat.

De a fekete leves még csak ezután jöhet.
Amikor elkezdik erről az alacsony szintről emelni a kamatot, akkor a részvény piac eséssel szokott reagálni. Lehet nem azonnal, 3-6 hónapra rá, de inkább esik. Na most nekünk itt a BUX, ami oldalazott, és kamat emelés után eshet? Mivel nem emelkedett magasabb szintekre, nem hogy a profitból buknánk, hanem a tőkéből fogunk így.

Összefoglalva:

  • alapkamat csökkent, ennek hatására emelkednie kellett volna a részvénypiacnak, de nálunk oldalazott (picit csökkent is)
  • kamat emelés után a részvény piacon bekövetkezne a természetes korrekció, de nálunk nincs miből korrigálnia, mivel nincs emelkedés, így nem emelkedő trendből korrigál, hanem szimplán eső trend lesz

Ha egy kicsit jobban belegondolunk 2,7% az alapkamattal már közel vagyunk az Ausztrál és az Új-Zéland kamatlábhoz (2,5%), pedig a gazdaságunk sehol sincs hozzájuk képest. Ebből is kialakulhatott ez az anomália.
De közben az amerikai részvénypiac, a japán részvény piac szárnyal az alacsony alapkamat mellett.
Ezzel nem azt mondom, hogy be fog következni, de inkább esés várható az alapkamat emelés után, mint emelkedés.

 

bux
Kép forrása: Bloomberg.com

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!