Itt lehet nem lesz OTP emelkedés

Az elmúlt időszakban lecsökkentették a jegybanki alapkamatot 2,7%-ra. Ez nagyrészt igazodik a többi állam által is alkalmazott monetáris lépésekhez. Hazánkban egy kis anomália alakult ki a részvénypiac és az alapkamat hatása között. Egészséges körülmények között a BUX indexnek emelkednie kéne folyamatosan az alapkamat csökkentés hatására. De ez nem így történt, inkább oldalazott, sőt picit csökkent. A befektetők, magánszemélyek nem preferálták jobban a részvénypiacot, és inkább más termékekbe fektették a tőkéjüket, megtakarításaikat.

De a fekete leves még csak ezután jöhet.
Amikor elkezdik erről az alacsony szintről emelni a kamatot, akkor a részvény piac eséssel szokott reagálni. Lehet nem azonnal, 3-6 hónapra rá, de inkább esik. Na most nekünk itt a BUX, ami oldalazott, és kamat emelés után eshet? Mivel nem emelkedett magasabb szintekre, nem hogy a profitból buknánk, hanem a tőkéből fogunk így.

Összefoglalva:

  • alapkamat csökkent, ennek hatására emelkednie kellett volna a részvénypiacnak, de nálunk oldalazott (picit csökkent is)
  • kamat emelés után a részvény piacon bekövetkezne a természetes korrekció, de nálunk nincs miből korrigálnia, mivel nincs emelkedés, így nem emelkedő trendből korrigál, hanem szimplán eső trend lesz

Ha egy kicsit jobban belegondolunk 2,7% az alapkamattal már közel vagyunk az Ausztrál és az Új-Zéland kamatlábhoz (2,5%), pedig a gazdaságunk sehol sincs hozzájuk képest. Ebből is kialakulhatott ez az anomália.
De közben az amerikai részvénypiac, a japán részvény piac szárnyal az alacsony alapkamat mellett.
Ezzel nem azt mondom, hogy be fog következni, de inkább esés várható az alapkamat emelés után, mint emelkedés.

 

bux
Kép forrása: Bloomberg.com

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!