Itt van Texas a talpunk alatt. Nem lesz senkiből Jockey Ewing?

Már többször is olvastam a magyar palakészletről. Most a napi.hu-n jelent meg egy nagyon jó írás erről. Tudtad, hogy kb. 100 évre elegendő palagáz van alattunk? Az alacsony energiaárak miatt nem éri meg kitermelni. A kitermelés költsége magasabb is lenne, mint például az USA-ban, sőt az ottani technológiát nem is lehet teljes mértékben használni itthon. Szóval hiába van alattunk egy kincsesbánya, nem tudunk hozzányúlni. Már a Gazprom bicskája is beletört, és visszavonulót fújt. (Azért ezt a címet választottuk, hogy belekattints, bocsi.) Na de térjünk rá a komoly dolgokra.

Az olaj ára utóbbi időben megtorpant, és mintha trendforduló alakulna ki. A palaolaj cégek részvényének áresésén sokat nyertünk.  Akkor a spekulációnk abból indult ki, hogy 70 dollár alatt ezeknek a cégeknek nem éri meg kitermelni, és a piac lenyomja majd az árukat. Ez így is lett. Viszont most már érdemes velük vételi oldalon foglalkozni. Olcsó részvényekről beszélünk. A kitermelésben is már észrevehető a csökkenés, sőt bejön az a jóslat, hogy csökkentik az olajcégek a beruházásaikat, és ez később jelentkezni fog az árfolyamban.

Szóval miért érdemes venni?

És, akkor jöjjenek az okok, amiért nem most, hanem később érdemes lehet ezeket a részvényeket venni:

  • A piaci hangulat nyomta le az árfolyamot.
  • Szerinted egy ekkora cég nem védi be magát az árfolyam esés ellen? Hát bizony bevédi! Ezt hívják hedge -nek, vagy fedezeti ügyletnek
  • Az előző pontból következik, hogy lesz fedezetük folytatni a kitermelést 70 dollár alatt is.
  • Több elemző szerint is 1-2 év alatt újra 100 dollár fölé emelkedhet az olajár, ez csak ideiglenes spekuláció.
  • Jó áron tartózkodna most a fracking részvények (így marad pár hónapig).

Most már hosszútávú befektetés lesz például a CJES esetében, érdemes tehát vásárolni, pozícióépítéssel. Vagyis a rá szánt tőke egy részével vásárolunk csak. 1-2 év alatt visszamehet 30 dollárig is, ami 100%-os hozam.

CJES - finviz.com
CJES – finviz.com

 

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!