Itthon is tarol a tinik körében a TikTok – az első magyar TikTok kutatás eredményei

Egyre népszerűbb a fiatalok között a TikTok közösségi oldal. Érdemes figyelni rá, mert a fiatalok elérésében ez egy új marketing csatorna lehet. A legnépszerűbb TikTokkerek videói már annyi fiatalt érnek el, mint a legnépszerűbb tévéműsorok. Magyarországon is meghódította a tiniket a kínai közösségi applikáció – derül ki az első hazai TikTok felhasználók körében végzett kutatásból. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a nemzetközi trendekkel megegyezően elsősorban a tizenévesek használják a videós applikációt, akik kedvenc TikTok videósaikat már könnyebben beazonosítják, mint legendás színészeinket vagy éppen Budapest főpolgármesterét. 

Röviden a lényeg: A fiatalok (11-18 év) körében szinte már a TikTok az első számú közösségi oldal. Jelenleg marketing szempontból még nem kell mozgolódni, mivel ezt a célcsoportot a Youtube-on is elérjük. Ha fiatalok a célcsoportod, próbáld ki mindenképpen!

A legnépszerűbb online tartalomgyártókat – köztük TikTok-videósokat képviselő – NuHeadz Talent Management több mint 1.000 aktív TikTok-felhasználót kérdezett meg arról, hogy hogyan használják a közösségi médiát, milyen tévéműsorokat néznek vagy éppen a közszereplők közül kiket ismernek fel. 

Videón a statisztikák! Érdemes megnézni:

A kutatási eredmények alapján elmondható, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelően a 11-18 éves korosztály használja elsősorban az applikációt, a felhasználók 74%-a ebbe a korosztályba esik, míg 25 év felett elhanyagolható az ismertsége. 

A tinik között viszont már az egyik elsőszámú közösségi oldalnak számít, a felmérést kitöltő fiatalok 60%-a legalább napi fél órát használja az applikációt, 10%-a pedig több mint napi 2 órát.

Az egyik legnépszerűbb magyar TikTok-videós, Czura Karina oldala hetente 1.2 millió videómegtekintést produkál, de a legerősebb héten – amikor az X-Faktor versenyzőivel készített videókat publikálta – ez a szám meghaladta a 3 millió videólejátszást. 

A kutatást végző NuHeadz csapata összehasonlította Karina elérési adatait a legnépszerűbb magyar tévéműsorok nézettségi adataival a 18 év alattiak körében, és az adatok azt mutatják, hogy egy-egy népszerű TikTok videó ma már el tud érni annyi fiatalt, mint az X-Faktor vagy a Sztárban Sztár legnézettebb adásai.

Az X-Faktor egyébként a legnépszerűbb tévéműsor a TikTok felhasználók körében, a felmérést kitöltő fiatalok 55%-a rendszeresen nézi a tehetségkutatót és a műsor sikere azon is jól lemérhető, hogy a 2019-es évadban szereplő Manuel egyik dalára több mint 45.000 TikTok videó készült. A NuHeadz tapasztalatai alapján a legnépszerűbb magyar előadók a hazai TikTok felhasználók körében Manuel, Burai Krisztián, Mario, ByeAlex és Ábrahám.

A kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, kiket ismernek fel kép alapján azok a fiatalok, akik használják a TikTok-ot. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a legnépszerűbb YouTube-videósok továbbra is a fiatalok kedvencei, de egy színészlegenda (Gálvölgyi János) ismertsége már nem éri el az 50%-ot. Ugyanakkor a legnépszerűbb TikTok-videósokat már minden második felhasználó felismeri. 

A felmérés a 2019-es önkormányzati választás utáni héten készült, ezért a közszereplők közül Karácsony Gergely fotójára is rákérdeztek a felmérés készítői. A főpolgármester mindösszesen a TikTok használók harmadának volt ismerős. Csonka András viszont – aki magas is rendszeresen tölt fel videókat a TikTok-ra – magas, 73%-os ismertséggel rendelkezik.

Természetesen a TikTok felhasználókat Youtube-on is el lehet érni, bár tény, hogy onnan vesz el időt a TikTok, de összességében elmondhatjuk, hogy még nem kell rohanni erre a közösségi oldalra, hogy elérjük ezeket a felhasználókat.

Fotó: /Kon Karampelas / Unsplash

Köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is! Sikeres 2020-at!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!