Készíts GIF-eket egyszerűen! Útmutató lépésről lépésre, képekkel

Dátum

Megosztás

Gifekkel egy könnyed, de látványos formátummal emelheted magasabb szintre a marketingedet, legyen szó közösségi médiás kontentről vagy akár a hírleveleidről. Már a Minneren is írtunk cikket arról, hogyan használhatod a gifeket a marketingedben, most pedig nézzük meg lépésről lépésre, hogyan készíthetsz gifeket egyszerűen!

Animált GIF állóképekből

Talán a legegyszerűbb formátum, ha állóképeket animálsz meg azáltal, hogy azok egymás után, automatikusan váltakoznak. Ehhez még videót sem kell készítened, csak minimum 2 kép fájlra lesz szükséged, amik a gifed képkockái lesznek, és az általad beállított sebességgel váltakoznak majd. 

Én az ezgif.com “Animated GIF Maker”-jét használtam. Ide minden elterjedt képfájl feltölthető, akár tömörített verzióban is, 2000 darabig. Én átlátszó hátterű png fájlokat választottam, hogy a végeredmény egy matricaként (sticker) is felhasználható gif legyen. Ezeket Canvában készítettem el. 

A GIF Maker nem is lehetne egyszerűbb: kattints a tallózásra, válaszd ki a képeket, majd kattints a kék Upload and make a GIF! gombra:

Ezután megjelenik a szerkesztőfelület.

A képkockákat drag and drop módon egyszerűen olyan sorrendbe állíthatod, amilyenbe szeretnéd (alapból a fájlnév alapján betűrendbe sorolja őket a program).

Amit mindenképp állíts be, az a Delay time, azaz a képek váltakozási sebessége. Én többet is kipróbáltam, és végül a 45-ös tetszett a legjobban, játssz vele nyugodtan.

Az Effects-nél pipáld ki amit a képen is látsz, hogy ne egymásra dobálja a képkockákat, hanem valóban váltogassa őket, azaz amikor az új megjelenik, akkor az előtte lévő eltűnjön.

A kékMake a GIF!gombra kattintva megjelenik (lejjebb kell görgetni) a kész GIF. Ha még valamin változtatnál, akkor módosíthatod a beállításokat, majd ismét aMake a GIF!gombbal frissítheted a művedet. Ezután a mentés ikonra kattintva exportálhatod és lementheted a kész gifet.

(Ha az elkészült fájlméret túl nagy, akkor letöltés előtt a kiemelővel jelölt szövegre kattintva azonnal optimalizálhatod is a fájlt.)

A letöltéssel pedig el is készült a GIF-ed, amit használhatsz a honlapodon, e-mailjeidben, social-en, céges Giphy csatornára feltöltve pedig mások számára is elérhető lesz, ahol integrálva van a Giphy!

GIF készítése videóból

Másik lehetőség, ha egy már elkészült videóból szeretnél egy-egy részletet kivágni és GIF formátumban is elkészíteni. Szintén segít ebben a fent bemutatott ezgif.com, a Video to GIF convertert kell kiválasztani a funkciók közül. A feltöltő felület ugyanolyan, mint az animált gifnél. Tallózás gomb után megfelelő videófájlt kiválasztod, majd a kék Upload video gombot kell megnyomni (ne ijedj meg, ha sokáig tölt, és ne hagyd el vagy frissítsd közben az oldalt!).

Feltöltés után erre a szerkesztő felületre érkezünk, én itt nem változtattam a beállításokon, egyenesen a Convert to GIF gombra nyomtam, de ha te nem vágtad megfelelő hosszúra a feltöltött videót, akkor a kezdő és végpontok állítgatásával kiválaszthatod, melyik részlet legyen a gifben.

Ezután akár a mentés gombra kattintva exportálhatjuk is az elkészült gifet, én azonban még feliratozni szerettem volna, ezért a Write ikonra kattintva folytattam a szerkesztést (a feliratot egyébként a Giphy-n belül is hozzá tudjuk adni, ha ez a felület nem tetszik):

Az ezután megnyíló szerkesztő felületen lefelé tekerve egymás után láthatjuk a gif egyes képkockáit. Oda kell beírni a szöveget, ahol szeretnéd hogy a felirat megjelenjen, majd a képkocka számával jelölni, hogy meddig maradjon a gifen a felirat. Ha végig szeretnéd ugyanazt a feliratot, akkor elég a legelső képkockánál megcsinálni a szöveget, a Frames beállítás alapból az elsőtől a legvégsőig (1 – end) lesz megadva.

Szerkeszthető továbbá a szöveg mérete, betűtípusa, színe, átlátszósága, illetve az egérrel meg tudjuk ragadni és a választott helyre húzni a szöveget, ha nem tetszik a balra, középre, vagy jobbra igazítás.

A kiemelt részeken állítottam én, felnagyítottam a szöveget, és ahogy láthatjátok, a felirat a 6-13. képkockákon jelenik meg. Így a gifen menet közben megjelenik és eltűnik a szöveg (próbáltam a szájmozgáshoz igazítani).

A kékSet gombbal tudod a változtatásokat, például a betűméretet frissíteni, de figyelem: ezután teljesen le kell tekerned, túl az összes képkockán, és még egyszer megnyomni a kék Create GIF! gombot! Ezután készül el a végső, fenti beállítások alapján feliratozott gif, amit – ismét – a mentés gombbal tudsz exportálni, felhasználni ahol szeretnél, vagy feltölteni a Giphy csatornádra.

Ugyan leírva bonyolultnak tűnhet, de valójában gyorsan végig lehet zongorázni a lépéseket. Pár perc alatt el is készülhet a nagy mű:

Kapcsolódó tartalmak

Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.

Cápák között 5. évad 5. rész: A szendvics nem jó biznisz? De a táska workshop igen?

Hiába nyered meg a Konyhafőnököt, ettől a befektetőknél nem indulsz nagyobb előnnyel, sőt lehet nagyobbak is az elvárásaik? A műsorban szendvics üzlettel jött a...

A vevőszerző Facebook hirdetések 5 kötelező eleme

Te is szeretnél olyan Facebook hirdetéseket indítani, amik pénz égetése helyett bevételt, és ami még fontosabb profitot termelnek? Ez sajnos nem olyan egyszerű, hogy...

Meki reklám, amiben nem szerepel hamburger – Hírszemle #38

Az emberek pont azért beszélnek a McDonald's reklámjáról, mert hiányzik belőle a hamburger, vagy éppen a Mekis színek. Ez kreatív marketing! Közben egy másik...

Marketing stratégiák, szemléletek röviden, összegyűjtve

Mikor a listát készítettem jöttem rá én is, hogy mennyi lehetőség van előttünk, hogy igazán csúcsra vigyük a marketingünket. Csak válogatni kell! Most a...

Itt az év legkevésbé produktív időszaka. Szerezz most előnyt a konkurenciával szemben!

Új év új lehetőségek! Bár kicsit lassan készült el ez a cikk, megérkezett 2023 és bízunk benne hatalmas lendülettel álltál neki a munkának az...

Cápák között 5. évad 4. rész: Import vállalkozás, mese biznisz, diák kuponozás

Hoppá hoppá! Mennyi pénz, mindenki kedves volt, nagy dráma nem volt. Ez jó adás! És megint a Tiktok, megint egy projekt, ami a Tiktok...

5 másodperces trükk, amivel több követőt szerezhetsz TikTokon [esettanulmány]

Van gyakorlati haszna a cselekvésre ösztönzésnek, CTA-nak a TikTok videókban? - kérdezte tőlem Milán az őszi tiktokos Minner eseményen, és ezzel elültette a bogarat...

Interjú a ChatGPT-vel. Mire használjuk a cégben az Ai-t? Aggódnunk kell? – podcast

Azon gondolkodtam, hogy miként tudom legjobban bemutatni a ChatGPT-t. És közben, ahogy a Minnertől megszokhattad, inspiráljalak is. Így erre a videós, podcastos interjúváltozatra esett...