Készíts GIF-eket egyszerűen! Útmutató lépésről lépésre, képekkel

Dátum

Megosztás

Gifekkel egy könnyed, de látványos formátummal emelheted magasabb szintre a marketingedet, legyen szó közösségi médiás kontentről vagy akár a hírleveleidről. Már a Minneren is írtunk cikket arról, hogyan használhatod a gifeket a marketingedben, most pedig nézzük meg lépésről lépésre, hogyan készíthetsz gifeket egyszerűen!

Animált GIF állóképekből

Talán a legegyszerűbb formátum, ha állóképeket animálsz meg azáltal, hogy azok egymás után, automatikusan váltakoznak. Ehhez még videót sem kell készítened, csak minimum 2 kép fájlra lesz szükséged, amik a gifed képkockái lesznek, és az általad beállított sebességgel váltakoznak majd. 

Én az ezgif.com “Animated GIF Maker”-jét használtam. Ide minden elterjedt képfájl feltölthető, akár tömörített verzióban is, 2000 darabig. Én átlátszó hátterű png fájlokat választottam, hogy a végeredmény egy matricaként (sticker) is felhasználható gif legyen. Ezeket Canvában készítettem el. 

A GIF Maker nem is lehetne egyszerűbb: kattints a tallózásra, válaszd ki a képeket, majd kattints a kék Upload and make a GIF! gombra:

Ezután megjelenik a szerkesztőfelület.

A képkockákat drag and drop módon egyszerűen olyan sorrendbe állíthatod, amilyenbe szeretnéd (alapból a fájlnév alapján betűrendbe sorolja őket a program).

Amit mindenképp állíts be, az a Delay time, azaz a képek váltakozási sebessége. Én többet is kipróbáltam, és végül a 45-ös tetszett a legjobban, játssz vele nyugodtan.

Az Effects-nél pipáld ki amit a képen is látsz, hogy ne egymásra dobálja a képkockákat, hanem valóban váltogassa őket, azaz amikor az új megjelenik, akkor az előtte lévő eltűnjön.

A kékMake a GIF!gombra kattintva megjelenik (lejjebb kell görgetni) a kész GIF. Ha még valamin változtatnál, akkor módosíthatod a beállításokat, majd ismét aMake a GIF!gombbal frissítheted a művedet. Ezután a mentés ikonra kattintva exportálhatod és lementheted a kész gifet.

(Ha az elkészült fájlméret túl nagy, akkor letöltés előtt a kiemelővel jelölt szövegre kattintva azonnal optimalizálhatod is a fájlt.)

A letöltéssel pedig el is készült a GIF-ed, amit használhatsz a honlapodon, e-mailjeidben, social-en, céges Giphy csatornára feltöltve pedig mások számára is elérhető lesz, ahol integrálva van a Giphy!

GIF készítése videóból

Másik lehetőség, ha egy már elkészült videóból szeretnél egy-egy részletet kivágni és GIF formátumban is elkészíteni. Szintén segít ebben a fent bemutatott ezgif.com, a Video to GIF convertert kell kiválasztani a funkciók közül. A feltöltő felület ugyanolyan, mint az animált gifnél. Tallózás gomb után megfelelő videófájlt kiválasztod, majd a kék Upload video gombot kell megnyomni (ne ijedj meg, ha sokáig tölt, és ne hagyd el vagy frissítsd közben az oldalt!).

Feltöltés után erre a szerkesztő felületre érkezünk, én itt nem változtattam a beállításokon, egyenesen a Convert to GIF gombra nyomtam, de ha te nem vágtad megfelelő hosszúra a feltöltött videót, akkor a kezdő és végpontok állítgatásával kiválaszthatod, melyik részlet legyen a gifben.

Ezután akár a mentés gombra kattintva exportálhatjuk is az elkészült gifet, én azonban még feliratozni szerettem volna, ezért a Write ikonra kattintva folytattam a szerkesztést (a feliratot egyébként a Giphy-n belül is hozzá tudjuk adni, ha ez a felület nem tetszik):

Az ezután megnyíló szerkesztő felületen lefelé tekerve egymás után láthatjuk a gif egyes képkockáit. Oda kell beírni a szöveget, ahol szeretnéd hogy a felirat megjelenjen, majd a képkocka számával jelölni, hogy meddig maradjon a gifen a felirat. Ha végig szeretnéd ugyanazt a feliratot, akkor elég a legelső képkockánál megcsinálni a szöveget, a Frames beállítás alapból az elsőtől a legvégsőig (1 – end) lesz megadva.

Szerkeszthető továbbá a szöveg mérete, betűtípusa, színe, átlátszósága, illetve az egérrel meg tudjuk ragadni és a választott helyre húzni a szöveget, ha nem tetszik a balra, középre, vagy jobbra igazítás.

A kiemelt részeken állítottam én, felnagyítottam a szöveget, és ahogy láthatjátok, a felirat a 6-13. képkockákon jelenik meg. Így a gifen menet közben megjelenik és eltűnik a szöveg (próbáltam a szájmozgáshoz igazítani).

A kékSet gombbal tudod a változtatásokat, például a betűméretet frissíteni, de figyelem: ezután teljesen le kell tekerned, túl az összes képkockán, és még egyszer megnyomni a kék Create GIF! gombot! Ezután készül el a végső, fenti beállítások alapján feliratozott gif, amit – ismét – a mentés gombbal tudsz exportálni, felhasználni ahol szeretnél, vagy feltölteni a Giphy csatornádra.

Ugyan leírva bonyolultnak tűnhet, de valójában gyorsan végig lehet zongorázni a lépéseket. Pár perc alatt el is készülhet a nagy mű:

Kapcsolódó tartalmak

Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.

Változtatok a marketingszövegen. Lesz több eladásom? Mutatom az eredményt!

Ott a termék, szolgáltatás a weboldalon. Tiszta sor, hogy jó a termék, veszegetik is, vagy ahogyan a kínai importosunk szokta mondani: csipegetik. Nos felmerül...

Így áll a 3 friss vállalkozás néhány héttel az indulásuk óta – Business GYM

A Minner Business GYM-be nem csak cikk formájában szeretnénk tartalmat gyártani, hanem videó formátum is segíteni fog még jobban elmélyülni a vállalkozás indítás rejtelmeibe....

Hírszemle: Saját fizetését emelte a CEO válságban, étel dropshipping, IKEA víztakarékos megoldása

Egy légitársaság vezetője béremelést eszközölt saját magának akkor, amikor is a cég éppen válságban van. Roppant érdekes helyzetet szült, természetesen sokan támadták. A közösségi...

Gerillamarketing: Ízteszt, termelői vs bolti zöldség. Lecsó kóstolás, vakteszt

Na ezt már szeretem! Amikor egy beszélgetésből tettek születnek. Azért vagyunk vállalkozók, hogy problémákat oldjunk meg és persze kipróbáljunk minél több dolgot, hogy lássuk...

Nekem ezért fognak fizetni? Egy leendő és egy veterán szabadúszóval beszélgettem [podcast]

A felvétel még nyáron készült, amikor is összejött egy tucat szabadúszó a Minner főhadiszálláson. Olyan digitális szabadúszók, akiknek mindössze egy laptop is elég a...

Esettanulmány – Így vezette be a Google Workspace-t a Tumblebee

Még a tavasszal volt egy olyan akció a Minnernél, amely esetén ha megvett valaki adott üzleti kurzusokat, akkor a vásárlás után egy hónappal egy...

Hírszemle: Energiaválság, csődhullám. Beszéljünk a fizetésről? Web3 tényleg működő része

A cégek csődjeit hozza a rezsiválság, a cégek áremeléssel és takarékoskodással próbálják elejét venni ennek. 1600 vállalatvezető nyilatkozott erről a Portfóliónak, ezt a hírt...

Csökkenő szállítási díjak Kínából. Jó hír, vagy a recesszió előszele?

Olyan alacsony díjszinteken lehet konténereket Európába szállítani Kínából, amelyek a koronavírus okozta árrobbanást követően sokáig elképzelhetetlennek tűntek. Kétéves mélyponton vannak mind a tengeri-, vasúti és...