KezdőlapGazdaság és üzletKiakadtak a virtuális asszisztensek, mert asszisztensnek nézik őket

Kiakadtak a virtuális asszisztensek, mert asszisztensnek nézik őket

-

Jó persze, nem nagy tömegről van szó, maximum egy tucat asszisztensről. Először is elnézést kérek, hogyha bárkit megbántottam a tudtomon kívül! Megértem őket, hogyha esetleg haragszanak. De ennek oka lehet az, hogy saját magukat rosszul pozicionálják, vagy rossz a titulusuk. Egy friss cikket írtam, amiben bemutattam a virtuális asszisztenseket (VA). Vállalkozói oldalról írtam a tartalmat, hogy mi milyen feladatokra tudjuk őket megbízni, mit várhatunk el tőlük.

Néhányan felháborodtak és támadásként élték meg, holott én nem degradáltam őket, a munkájukat, sőt még ez a cikk pont támogatólag készült, hogy a cégek tömegével vegyék igénybe az ilyen szolgáltatásokat. (Minnernél is lesz valami ehhez kapcsolódó, de az titok még. Nem vagyok hülye a saját piacomat rombolni).

Mi a fő problémájuk? Mi az, amin megsértődtek?

Hogy azt írtam: asszisztensek.

Kedves Virtuális Asszisztens! Zavart az előző cikk? Akkor te valami mást csinálsz! Valamiben kezdesz szakértő lenni! Akkor hívd magad máshogy! Sőt csak azzal foglalkozz! Még jobban meg is fizetnek! Látod, én segítettem! Nem ellened vagyok!

Azzal semmi rosszat nem írtam, hogy asszisztensnek hívom a virtuális asszisztenseket! Végre valakik, aki igazán támogatják, segítik a vállalkozókat! Ők a virtuális asszisztensek! Az említett cikkben munkákat, feladatokat is felsoroltam és bemutattam. Vállalkozó, ügyfél (ő megbízójuk) szemszögből vizsgáltam. Hiszen egy jó virtuális asszisztens aranyat ér, aki tényleg segít mindenben. Meg is kell becsülni azt, aki velünk együtt tolja a vállalkozásunkat, aki támogat (nem helyettünk dolgozik, hanem segít…)

De! Lehet nem is ők mindenben a hibásak a saját titulusukat illetően? Na jó de, félig hibásak lehetnek, ha rosszul pozicionálják magukat! De menjünk tovább!

Az a cikk azért íródott, mert sokan érdeklődtek nálam is az utóbbi években a virtuális asszisztensek után és a kérdéseik magukért beszéltek. Kellett egy olyan cikk, ami valóban leírja mit is csinálnak. És azok a cégek akik valódi virtuális asszisztenst alkalmaznak mind egyetértenek a cikkel. Tehát az ügyfeleik!!!

A zavart a fejekben pont maguk a … hm… asszisztensek és az ügyfeleik kreálták egyben?!

Lehet, hogy a vállalkozók, cégvezetők is hibásak? Mert olyannal is megbízzák őket, amivel nem kellene, amihez már szakértő kellene (vagy olyan, aki nap mint nap CSAK azzal a dologgal foglalkozik)? Igen valahol itt lehet a hiba a gépezetben. A vállalkozó nem tud delegálni (ötletek a cikkben), az asszisztens meg így nem tudja megtalálni a munkát. Aztán talál, kínál olyan munkát, amit amúgy szakértővel kellene elvégeztetni, mint mondjuk a marketing, de ugye olcsón megcsinálja a VA.

De álljunk meg! Ez senkinek nem jó!

Olcsón elvégzi a VA azt a munkát, amit amúgy szakértőként drágábban csinálna (nincs megfizetve, egyébként a cégnek is szakértőt kellene megbíznia), de mivel kevés pénzt kap és nem is szakértő ezért a munka is olyan lesz. Persze tisztelet a kivételnek! Ha ő jó munkát végez mondjuk marketingben, akkor Ő nem VA, ne vállaljon mellé minden mást. Akkor ő nem virtuális asszisztens, hanem szabadúszó marketinges. Utóbbiból is rengeteg a kókler a piacon, hát akkor még… Azt hiszem, aki ezen felháborodik nézze meg, hogy mit csinál, mivel foglalkozik és pozicionálja, hívja magát úgy. Ha projektmenedzser akkor úgy, ha szövegíró akkor úgy, de ne virtuális asszisztens, mert félrevezető.

Pont az ügyfelek szemében, akiket meg kellene nyerniük. Egy asszisztens a kezed alá dolgozik, azért bízzuk meg, hogy segítse a munkánkat. És azt bizony jól csinálja!

Tudjátok mennyi ilyen kérdést kapok? Persze, mert mindent látnak a virtuális asszisztensek weboldalain: szövegírás, weboldalkészítés, marketing…. Minek is más alkalmazott vagy szakértő nem? Legyünk a VA-k hazája! Mindent is megcsinálnak! Viccet félre téve, ugye látod a virtuális asszisztens kifejezés mennyire félrevezető, főleg a kínált szolgáltatásokkal kiegészítve.

Egy asszisztens aranyat ér! Legyen neked is virtuális asszisztensed, keress egyet! Próbáld ki! De mindig tartsd szem előtt, hogy nem helyetted végzi el a munkát, hanem neked segít! Benne van a nevében, hogy asszisztens! Sikeres vállalkozást! Hajrá!

Most pedig irány a cikk, amit úgy írtam, hogy már nem egy virtuális asszisztenssel dolgoztam együtt! Sőt rengeteg vállalkozónak mutattam be, mit is csinálnak: Ezt a munkát csinálja egy virtuális asszisztens. Nem helyetted dolgozik, hanem…

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek