Leállították az amerikai pénzpumpát, nem csak Amerikára hat

A FED (amerikai jegybank, hasonló mint az MNB) tegnap leállította a QE programot. Az elmúlt években folyamatosan kötvényeket vásárolt, ezzel pumpált pénzt a gazdaságba. Nem csak Amerikára hatott ez az óriási 770 ezer milliárd forintos kötvényvásárlási program, hanem ennek köszönhetően a világ összes államára kihatott. Ennek köszönhetjük, hogy itthon is kibírta a gazdaság az egyre alacsonyabb alapkamatot.

Na de térjünk vissza az USA-ra.  A FED így elérte, hogy a részvényárfolyamok folyamatosan emelkedjenek. A befektetők előszeretettel vásárolták a kockázatosabb részvényeket is, sőt egyre nagyobb árat adtak értük. A leállást követően a piac optimistán kezelte a helyzetet, és a részvényeken nem látszott nagyobb mozgás a döntés után.
A FED persze már felkészítette a befektetőket lelkiekben, hogy véget ér a QE program.

Most adott a kérdés, merre tovább, alapkamatot nem emelhetik, maximum szépen apránként, valószínűleg ezt később fogják bevetni. Jelenleg más monetáris eszközt nem fognak bevetni. Ahogy várható volt a dollár erősödött a többi devizával szemben a hír után.

A forintra is ki hatottak az események, a dollárral szemben 1,6%-ot már gyengült a bejelentés után, és 246 forintot kell adni most egy dollárért. Közel van a 250-es határ, nagyon közel.

A tőzsdére vonatkozó hatását a következő hetekben fogjuk látni, erről írni is fogunk, és eldől érdemes e tovább részvényeket venni.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!