KezdőlapTőzsdeLeállították az amerikai pénzpumpát, nem csak Amerikára hat

Leállították az amerikai pénzpumpát, nem csak Amerikára hat

-

A FED (amerikai jegybank, hasonló mint az MNB) tegnap leállította a QE programot. Az elmúlt években folyamatosan kötvényeket vásárolt, ezzel pumpált pénzt a gazdaságba. Nem csak Amerikára hatott ez az óriási 770 ezer milliárd forintos kötvényvásárlási program, hanem ennek köszönhetően a világ összes államára kihatott. Ennek köszönhetjük, hogy itthon is kibírta a gazdaság az egyre alacsonyabb alapkamatot.

Na de térjünk vissza az USA-ra.  A FED így elérte, hogy a részvényárfolyamok folyamatosan emelkedjenek. A befektetők előszeretettel vásárolták a kockázatosabb részvényeket is, sőt egyre nagyobb árat adtak értük. A leállást követően a piac optimistán kezelte a helyzetet, és a részvényeken nem látszott nagyobb mozgás a döntés után.
A FED persze már felkészítette a befektetőket lelkiekben, hogy véget ér a QE program.

Most adott a kérdés, merre tovább, alapkamatot nem emelhetik, maximum szépen apránként, valószínűleg ezt később fogják bevetni. Jelenleg más monetáris eszközt nem fognak bevetni. Ahogy várható volt a dollár erősödött a többi devizával szemben a hír után.

A forintra is ki hatottak az események, a dollárral szemben 1,6%-ot már gyengült a bejelentés után, és 246 forintot kell adni most egy dollárért. Közel van a 250-es határ, nagyon közel.

A tőzsdére vonatkozó hatását a következő hetekben fogjuk látni, erről írni is fogunk, és eldől érdemes e tovább részvényeket venni.

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek