Lehet szidni a részvényeseket! Ők járnak jól, ha tömeges elbocsátás történik adott cégnél

Igaz, hogy globálisan javulnak a munkanélküliségi adatok, mégis a nagyobb cégek több tízezer munkavállalót is elbocsátottak az utóbbi időben. Miért fontos ez? Olyan vállalatok is leépítették a munkavállalói létszámot, melyek részvényei a tőzsdén is forognak, és ezt általában örvendezve fogadják a befektetők. A cégek sajnos a munkaerőn tudnak legjobban spórolni. Az alábbi példák közül legtöbbször azért történik elbocsátás, mert a technológiai trendek követésével a cégeknek át kell alakítaniuk egyes részlegeiket, és ez elbocsátásokkal is járhat. Nézzünk is néhány példát, az utolsó cég pedig jó profit lehetőséget kínál számunkra.

Microsoft
Tavaly júniusban a Microsoft munkavállalóinak száma még 128 076 volt, most viszont március végi adatok szerint 118 584 fő. Satya Nadella vezérigazgató vezette be a költségcsökkentést, melynek eredménye is látszik a részvényen, 17%-ot emelkedett a létszámleépítés alatt.

Microsoft részvény elemzés 2015. május - finviz.com
Microsoft részvényelemzés 2015. május – finviz.com

Cisco
A routerek gyártásában is előkelő helyen lévő vállalat közel 6000 munkavállalót küldött el az elmúlt években. Közben a pénzügyi adatai inkább stagnáltak, igaz az sem rossz hír, hiszen stabilan hozza a nyereséget a cég. Az árfolyamban tükröződött ez a döntés, szárnyalt a részvény, 31%-ot emelkedett az elmúlt egy évben.

Cisco részvény elemzés 2015. május - finviz.com
Cisco részvényelemzés 2015. május – finviz.com

 

Hewlett-Packard
A HP különválasztotta két üzletágát, ez is eredményezte a nagy elbocsátási hullámot. Az elmúlt egy évben 21 000 munkavállalót bocsátottak el. A cég átrendezése (még mindig tart) stabilizálta a bevételeket, de így is költséges, tehát az utóbbi időben a cég pénzügyi mutatói stagnálást mutattak.
Tavaly májusi elbocsátások hírére emelkedett a részvény, de azóta visszakorrigált. Ez jó belépési szint is lehet, hiszen a várakozásokat most még nem árazta be a piac. A két részleg teljes különválása még mindig tart, így érdemes újra vételi oldalon lenni a Hewlett-Packard részvényen. A célárunk bőven 40 dollár felett lehet, viszont 30 dollár alatt nem érdemes tartani a részvényt. (Dupla akkora a profit lehetőség, mint a kockázat.)

Hewlett Packard részvényelemzés 2015. május - finviz.com
Hewlett Packard részvényelemzés 2015. május – finviz.com
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!