Lehet szidni a részvényeseket! Ők járnak jól, ha tömeges elbocsátás történik adott cégnél

Igaz, hogy globálisan javulnak a munkanélküliségi adatok, mégis a nagyobb cégek több tízezer munkavállalót is elbocsátottak az utóbbi időben. Miért fontos ez? Olyan vállalatok is leépítették a munkavállalói létszámot, melyek részvényei a tőzsdén is forognak, és ezt általában örvendezve fogadják a befektetők. A cégek sajnos a munkaerőn tudnak legjobban spórolni. Az alábbi példák közül legtöbbször azért történik elbocsátás, mert a technológiai trendek követésével a cégeknek át kell alakítaniuk egyes részlegeiket, és ez elbocsátásokkal is járhat. Nézzünk is néhány példát, az utolsó cég pedig jó profit lehetőséget kínál számunkra.

Microsoft
Tavaly júniusban a Microsoft munkavállalóinak száma még 128 076 volt, most viszont március végi adatok szerint 118 584 fő. Satya Nadella vezérigazgató vezette be a költségcsökkentést, melynek eredménye is látszik a részvényen, 17%-ot emelkedett a létszámleépítés alatt.

Microsoft részvény elemzés 2015. május - finviz.com
Microsoft részvényelemzés 2015. május – finviz.com

Cisco
A routerek gyártásában is előkelő helyen lévő vállalat közel 6000 munkavállalót küldött el az elmúlt években. Közben a pénzügyi adatai inkább stagnáltak, igaz az sem rossz hír, hiszen stabilan hozza a nyereséget a cég. Az árfolyamban tükröződött ez a döntés, szárnyalt a részvény, 31%-ot emelkedett az elmúlt egy évben.

Cisco részvény elemzés 2015. május - finviz.com
Cisco részvényelemzés 2015. május – finviz.com

 

Hewlett-Packard
A HP különválasztotta két üzletágát, ez is eredményezte a nagy elbocsátási hullámot. Az elmúlt egy évben 21 000 munkavállalót bocsátottak el. A cég átrendezése (még mindig tart) stabilizálta a bevételeket, de így is költséges, tehát az utóbbi időben a cég pénzügyi mutatói stagnálást mutattak.
Tavaly májusi elbocsátások hírére emelkedett a részvény, de azóta visszakorrigált. Ez jó belépési szint is lehet, hiszen a várakozásokat most még nem árazta be a piac. A két részleg teljes különválása még mindig tart, így érdemes újra vételi oldalon lenni a Hewlett-Packard részvényen. A célárunk bőven 40 dollár felett lehet, viszont 30 dollár alatt nem érdemes tartani a részvényt. (Dupla akkora a profit lehetőség, mint a kockázat.)

Hewlett Packard részvényelemzés 2015. május - finviz.com
Hewlett Packard részvényelemzés 2015. május – finviz.com

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!