péntek, január 15, 2021

Magyar tulajdonosa is van a Pepsinek!

A Coca-Cola mellett a másik legnagyobb üdítőital gyártó a Pepsi, szerintem ezt te is tudtad. És azt, hogy a Pepsi az üdítőpiacon kívül például a chipspiacon (rágcsálnivalók) is komoly szereplő? A fenti képen is láthatod, több albrandje is van, pl. a Lay’s. A cím figyelemfelhívó volt, ezért is kattonttál a tartalomra. Igaz?

Rengeteg befektető szereti az olyan ún. bluechip részvényeket, amelyek stabilan teljesítenek, és még osztalékot is fizetnek. Több hazai befektető, sőt még kisbefektető is jelezte, hogy Pepsi részvény tulajdonosai. Bizony, bárki lehet tulajdonosa a cégnek, aki vesz a részvényéből (ettől részvény a részvény). És ezt magyar brókercégeken keresztül is meg tudják/tudod tenni (A brókercégek listáját/összehasonlítását nézd meg a www.brokermonitor.hu oldalon!).

Miért a Pepsi? 

  • nagy brand, bluechip részvény
  • több szektorban jelen van
  • 1965 óta stabilan fizeti az osztalékot!!! 
  • jelenleg az osztalék mértéke 2,8% (részvényárhoz képest), melyet negyedévente elosztva kapsz meg, ha tulajdonosa vagy a részvénynek.
  • a bevételeinek egy része már a kevesebb cukor és só tartalmú termékekből jön, tehát az egészségesebb termékekből. Ez jó hír a befektetőknek is.

Az alábbi grafikonon láthatod az üdítőgyártó részvényét. Az elmúlt hat évben megduplázta az árát a részvény + osztalékból is jött több mint 20% hozam. A 100 dolláros határt áttörte a papír, ez jó támasz szint lesz a következő időszakban. A papírból hosszú távon érdemes gondolkodni. A Minneren már említett módszerrel például kis kockázattal tudod menedzselni a befektetésedet. Pl. negyedévente (vagy meghatározott időszakonként) nyitod a poízcióidat a tőke kisebb részével, tehát nem azonnal az egész összeggel veszel a részvényből).

Pepsi részvény árfolyam - A www.brokermonitor.hu árfolyam elemző menüpontjában tovább is elemezheted a részvényt.
Pepsi részvény árfolyam – A www.brokermonitor.hu árfolyam elemző menüpontjában tovább is elemezheted a részvényt. (Ticker: PEP)

A tőzsde rovatot a HotForex szponzorálja, náluk be tudod gyakorolni a tőzsde alapjait, sőt a Pepsi nagy riválisának a részvényével, a Coca-Colával is tudsz kereskedni.

Fotó: Pepsi

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Január 15-én lesz 20 éve, hogy elindult az online enciklopédia. Már több mint 55 millió szócikk található rajta, havonta 22 milliárdos nézettséget tud felmutatni. A Wikipédia adományokból tartja fenn magát, nincsenek rajta reklámok, bár a márkák is jelen vannak rajta.

MinnerInstant

A napokban nagyon népszerű lett a 444.hu egyik tartalma, ami a kiégésről szó. Igazán átfogó anyag lett, csak ajánlani tudom:

Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot – 444.hu

És itt vannak erről a Minner anyagai is:

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…

MinnerInstant

Alig 6 napja posztoltam arról, hogy Livermore egykori tanai szerint 30 000-ről 40 000-ig lazán el tud száguldani, mert lendületben van a bitcoin. És valóban. Érdemes elolvasni Jesse Livermore tanairól szóló könyvet, a címe: Egy spekuláns feljegyzései


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek